Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Κατοικία Καλλισπέρη.Κήρυξη Διατηρητέου κτηρίου .

Χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο η κατοικία Καλλισπέρη στην περιοχή της Ακρόπολης.

Ένα ευχάριστο νέο για την αρχιτεκτονική και  την ιστορία της Αθήνας ήταν η γνωμοδότηση υπέρ του χαρακτηρισμού της οικίας Καλλισπέρη ως διατηρητέου μνημείου στη συνοικία της Ακρόπολης, κατά την κοινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012. Η «οικία Καλλισπέρη» ένα από τα ωραιότερα σπίτια των αρχών του 20ού αιώνα, με νεοκλασικά και εκλεκτικιστικά χαρακτηριστικά, κρίθηκε από την πλειοψηφία των μελών των δύο Συμβουλίων μνημείο για την αρχιτεκτονική και την ιστορική της αξία. 

Η MONUMENTA κατέθεσε το 2010 σχετική αίτηση με την οποία ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο το κτιριακό συγκρότημα της παραπάνω οικίας. Το πλούσιο πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό που κατατέθηκε στην Εφορεία συγκεντρώθηκε χάρη στην έρευνα και τη μελέτη των κτηρίων που πραγματοποίησε ο πολεοδόμος Φαίδωνας Παπαθεοδώρου.

Λίγα λόγια για το κτήριο και την ιστορία του
Η οικία Καλλισπέρη με τη χαρακτηριστική πυργοειδή διαμόρφωση, στη συμβολή των οδών Καλλισπέρη και Παρθενώνος, περιλαμβάνει την κυρίως οικία, δύο βοηθητικά κτίσματα και κήπο και κτίστηκε το 1911. Το ακίνητο προέκυψε από τη συνένωση τεσσάρων όμορων αλλά ανεξάρτητων κάποτε οικοπέδων, τα οποία αγοράστηκαν διαδοχικά, μεταξύ των ετών 1907 και 1919, από τους Γεώργιο και Σεβαστή Καλλισπέρη.  Από το 1911 μέχρι το 1930 οι νέοι ιδιοκτήτες κατασκεύασαν τρία κτίσματα, τα οποία αποτελούν το λειτουργικά ενιαίο συγκρότημα της οικίας Καλλισπέρη, που κατοικήθηκε συστηματικά μέχρι και τη δεκαετία του 1950. Στις 22 Δεκεμβρίου 1937, η Σεβαστή Καλλισπέρη με χειρόγραφη διαθήκη άφησε όλη την περιουσία της υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου με σκοπό να συσταθεί Ίδρυμα για την εκπαίδευση κοριτσιών. Το Ίδρυμα όμως αυτό δεν έγινε ποτέ. Μετά από εγκατάλειψη δεκαετιών η περιουσία του κληροδοτήματος της Σεβαστής Καλλισπέρη περιήλθε στα Σχολικά Ταμεία Γυμνασίου-Λυκείου Θηλέων Χαλανδρίου και στη  συνέχεια στον Δήμο Χαλανδρίου.
greekarchitects.gr  (Photos - Μανώλης Οικονόμου).

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος , στην απόφαση "Μειοψήφησαν ο καθηγητής Ιστορίας Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Ζίας, και ο επίτιμος διευθυντής του ΥΠΑΙΘΠΑ, Ιορδάνης Δημακόπουλος, με το σκεπτικό ότι το συγκρότημα διατηρείται σε κακή κατάσταση και δεν συγκεντρώνει σημαντικά χαρακτηριστικά που κάνουν αναγκαία την κήρυξή του". (Πολλά "συγχαρητήρια" κύριοι!!!!)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου