Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Η.Π.Α 2021: To βινύλιο πούλησε περισσότερο από το CD για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες

 


Για πρώτη φορά από την εποχή που η MRC Data (πρώην Nielsen SoundScan) ξεκίνησε την καταγραφή των πωλήσεων μουσικής το 1991, για πρώτη φορά οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου ξεπέρασαν αυτές των CD στις Η.Π.Α. 

Το διάστημα μεταξύ 2020 και 2021 ήταν μια καλή χρονιά για το CD, με αύξηση κατά 1%, από τα 40.2 εκατομμύρια στα 40.6 εκατομμύρια. Όμως για το βινύλιο ήταν μια πολύ καλή χρονιά, με τις πωλήσεις αυξημένες κατά 51%, στα 41.7 εκατομμύρια το 2021. Η αναγέννηση του βινυλίου που παρατηρείται την τελευταία δεκαετία οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως η νοσταλγία των παλιότερων ακροατών αλλά και την νεοσύστατη δημοτικότητα που γνωρίζει μεταξύ των νεότερων γενεών. Επιπλέον, μια σειρά από κυκλοφορίες δημοφιλών καλλιτεχνών όπως η Adele, η Taylor Swift και η Olivia Rodrigo αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένες, με συνέπεια το βινύλιο να αποδειχθεί το πρώτο σε πωλήσεις μέσο σε φυσική μορφή, για πρώτη φορά από την δεκαετία του '80. Το CD κυριαρχούσε στις Η.Π.Α από το 1991, αφήνοντας πίσω το βινύλιο και τις κασέτες. Έφτασε στο αποκορύφψμά του το 2000 με πωλήσεις $13.2 δισ. με το μερίδιό του να καλύπτει το 92% της αγοράς μουσικής. Εκείνη την χρονιά το βινύλιο πέτυχε πωλήσεις "μόλις" $60 εκατομμυρίων. Το CD διατήρησε την πρωτιά έως το 2010, όμως το μερίδιό του είχε μειωθεί σε ποσοστό κάτω του 50% με την υποχώρηση να οφείλεται στο downloading. Μέχρι το 2019 τα ηνία είχε πάρει το streaming, με υπηρεσίες όπως το Spotify, το YouTube Music και το Apple Music να έχουν κερδίσει για πρώτη φορά το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Το 2020 κατείχαν μερίδιο 73% με κέρδη περί τα $10 δισ. 

Tο βινύλιο έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα το 2006, με πωλήσεις $26 εκατομμυρίων. Όμως μέσα σε λίγα χρόνια τα κέρδη είχαν αυξηθεί στα $100 εκατομμύρια, πριν εκτοξευτούν στα $620 εκατομμύρια το 2020, σύμφωνα με την RIAA (Recording Industry Association of America). Ενώ το 2021 ήταν μια καλή χρονιά για το βινύλιο και το CD και στις δύο περιπτώσεις οι πωλήσεις ενισχύθηκαν σε έναν βαθμό από την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου νέου album της Adele, με τίτλο "30". Η Adele πέτυχε πωλήσεις 1.2 εκατ. αντίτυπα από το νέο album, πάνω από τις διπλάσιες σε σχέση με το επόμενο πιο επιτυχημένο, το "Red" της Taylor Swift που έκανε πωλήσεις σχεδόν 500.000 αντίτυπα. Το Amazon είχε το "30" αποκλειστικά διαθέσιμο σε λευκό βινύλιο, περιέχοντας ακριβώς τα ίδια τραγούδια με την βασική έκδοση του CD. To κατάστημα Walmart το διέθετε αποκλειστικά σε διαφανές βινύλιο (clear vinyl version), αν και σε κάθε περίπτωση υπήρχε και στην κλασική μορφή για τους πιο "παραδοδιακούς" ακροατές, δηλαδή σε μαύρο βινύλιο. 

Γενικότερα στην μουσική βιομηχανία, οι πωλήσεις album σε φυσική μορφή εύκολα ξεπέρασαν τις αντίστοιχες ψηφιακές, που το 2021 είχαν μείωση κατά 23%. 





Mε πληροφορίες από το qz.com

Απόδοση Vintage-Files.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου