Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Ο ναός του Αγίου Ανδρέα στη Πάτρα

Πάτρα - Ο παλαιός και ο νέος Ναός του Αγίου Ανδρέα (περ. 1955)
Άκρως εντυπωσιακή η διαφορά μεταξύ τους, κυρίως στην κλίμακα...
Ο παλαιός Ναός οικοδομήθηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυτατζόγλου, στο διάστημα 1836-1843, στη θέση όπου, κατά την παράδοση, μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας.
Ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα θεμελιώθηκε την 1η Ιουνίου του 1908 από τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄. Είχε προηγηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, στον οποίο υποβλήθηκαν 32 σχέδια. Η επιτροπή προέκρινε τα 8 και τα έστειλε για την τελική επιλογή στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου, που στις 25 Ιουνίου 1904 επέλεξε το σχέδιο του Γάλλου αρχιτέκτονα Αιμίλιου Ρομπέρ. 
Για την εξεύρεση πόρων για την ανέγερση του ναού επεβλήθη τέλος στη σταφίδα.

Την επίβλεψη ανέλαβε αρχικά ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Μεταξάς και συνέχισε ο Γεράσιμος Μεταξάς. Στην πορεία ανέκυψαν τεχνικές δυσκολίες, που αφορούσαν κυρίως στο έδαφος θεμελίωσης καθώς και προβληματισμοί ως προς το σχέδιο του Ρομπέρ, κυρίως στον τρούλο και στα ανοίγματα των παραθύρων, γιατί θεωρήθηκε ότι δεν απέδιδε το πνεύμα της Ορθοδοξίας αλλά παρέπεμπε σε ναούς της Δύσης. Τροποποιητικές μελέτες και εγκρίσεις του Υπουργείου καθυστέρησαν την εξέλιξη του έργου. Σ' αυτό προστέθηκαν οι διαφορές εθνικές περιπέτειες και η οικονομική στενότητα, που ανέστειλαν κατ' επανάληψη τις εργασίες ανέγερσης.
Το 1955, όταν ξεκίνησε και πάλι μεταπολεμικά το έργο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωσή του, επιβλήθηκε εισφορά "υπέρ αποπεράτωσης του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα" σε όλους τους καταναλωτές ρεύματος του Δήμου Πατρέων. Η φωτογραφία προέρχεται απ' αυτή την περίοδο.
Τελικά τα εγκαίνια του ναού έγιναν στις 26 Σεπτεμβρίου 1974, 66 χρόνια μετά τη θεμελίωσή του. Έχει εμβαδόν 2.500 τ.μ. και χωρητικότητα άνω των 8.000 ατόμων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου