Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Βρετανοί επώνυμοι... in & out


Στις 23 Ιουνίου έγινε στη Μ. Βρετανία το ιστορικό δημοψήφισμα για το αν η χώρα θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θα αποχωρήσει από αυτή.
Το αποτέλεσμα έδειξε ότι το 51.9% των βρετανών επέλεξε την έξοδο από την Ε.Ε.
Ακολούθησε ντόμινο εξελίξεων, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, κ. Κάμερον, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί το φθινόπωρο, η στερλίνα έπεσε στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών, ενώ στις Βρυξέλλες προκλήθηκε σοκ. 
Επιπλέον, τα θεμέλια του Ηνωμένου Βασιλείου τρίζουν εφόσον, ναι μεν το συνολικό ποσοστό των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του brexit, όμως σε Σκωτία και  Β. Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Η πολιτική ηγεσία των δυο αντέδρασε έντονα σε ένα ενδεχόμενο αποχώρησης από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι φωνές για νέο δημοψηφίσμα ανεξαρτησίας είναι πλέον έντονες στη Σκωτία (έχει προηγηθεί ήδη ένα το 2014) αλλά και τη Β. Ιρλανδία! 

Κατά τη διάρκεια πριν το δημοψήφισμα ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά από πολιτικούς, αναλυτές και δημοσιογράφους. Όμως, δεν ήταν δυνατό να μη πάρουν θέση και αρκετοί επώνυμοι από διάφορους χώρους. Ας δούμε ποιοί από αυτούς τάχθηκαν υπέρ του "remain" (παραμονής) και ποιοι υπέρ του "leave" (αποχώρησης) της χώρας από την Ε.Ε 

REMAIN


Daniel Graig
Ο κινηματογραφικός "007" υποστήριξε την καμπάνια υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.
Εμφανίστηκε με μπλουζάκι της εκστρατείας για θετική ψήφο, που έγραφε "No man is an island. No country by itself" 

Jeremy Clarkson
Ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής με το αμφιλεγόμενο χιούμορ, υποστήριξε ένθερμα την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε
Ο πρώην οικοδεσπότης της δημοφιλούς εκπομπής του BBC, "Top Gear", δήλωσε μεταξύ άλλων ότι, η Αγγλία από μόνη της θα έχει μικρή επιρροή στη διεθνή σκηνή.

David & Victoria Beckham
Ένα από τα πιο διάσημα ζευγάρια της Βρετανίας αλλά και διεθνώς. Kαι οι δυο προέτρεψαν τον κόσμο να ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε 
Ο David Beckham δήλωσε πως η ποδοσφαιρική του εμπειρία ανα την Ευρώπη του έδειξε ότι ζούμε σε έναν ζωντανό κόσμο άμεσα συνδεδεμένο. 

Sir Elton John
Kαι ο διάσημος βρετανός τραγουδιστής υποστήριξε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: "Χτίστε γέφυρες, όχι τείχη" προσθέτοντας απλά, "Ι'm voting to remain" 

J.K. Rowling
Η συγγραφέας του Harry Potter  εξέφρασε την επιθυμία της για θετική ψήφο. Σε δήλωσή της ανέφερε: "Η έρευνα δείχνει ότι μάλλον δεν ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε. Υπάρχει άγνοια για το τι μας προσφέρει η Ε.Ε και θεωρούμε τα προνόμια της συμμετοχής μας σε αυτή δεδομένα" 


LEAVE

John Cleese
Ο σταρ των Monty Python ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από τη Ε.Ε, όταν δήλωσε (μέσω Twitter): "Εάν πίστευα ότι υπήρχε κάποια πιθανότητα για σοβαρές μεταρρυθμίσεις στη Ευρώπη, θα ψήφιζα να παραμείνουμε εντός. Όμως δεν υπάρχει (πιθανότητα). Λυπηρό".

Sir Michael Caine
O γνωστός ηθοποιός δήλωσε ότι υποστηρίζει την αποχώρηση της από την Ε.Ε, όμως με κάποιο δισταγμό. "Δεν ξέρω τι να ψηφίσω. Και τα δυο σενάρια μοιάζουν τρομακτικά. Όμως, πιστεύω ότι έχουμε μια Ευρώπη με μια εξουσιοδοτημένη κυβέρνηση που έχει ξεφύγει. Εκτός και αν αλλάξει κάτι δραματικά, νομίζω ότι πρέπει να αποχωρήσουμε".

Roger Daltrey
O τραγουδιστής των WHO ήταν ειλικρινής όταν ρωτήθηκε σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Είναι αντιδημοκρατική και εξαιρετικά δυσλειτουργική. Πείτε μου μια περιοχή στην Ευρώπη που λειτουργεί πραγματικά καλά αυτή τη στγμή" δήλωσε. Και συνέχισε... "Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουμε την Ευρώπη που θέλουμε, είναι να ξεφορτωθούμε όλους τους γαμ******* άχρηστους που τη κυβερνάνε"







Βilly

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου