Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966)


Ενδιαφέρουσα κοινωνική ταινία σε παραγωγή της "Αφοι Ρουσσόπουλοι-Γ. Λαζαρίδης-Δ. Σαρρής-Κ.Ψαρράς".
Πρόκειται για μια ελεύθερη κινηματογραφική διασκευή του Ιάκωβου Καμπανέλλη από το ομώνυμο θεατρικό του έργο, σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη.

Υπόθεση: Ένας φιλόδοξος νέος, ο Αλέκος, απολύεται από το στρατό γεμάτος όνειρα για το μέλλον του.
Θα ξεκινήσει να ψάχνει για εργασία ως σχεδιαστής, όμως όλες οι πόρτες είναι κλειστές. Σύντομα θα γνωρίσει μια κοπέλα, τη Χριστίνα και θα ερωτευτούν.
Η Χριστίνα, υπάλληλος σε ένα κατάστημα δίσκων, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, θα του κάνει πρόταση να παντρευτούν. Ο Αλέκος, αν και αρχικά δισταζει, τελικά θα δεχτεί τη πρόταση.
Παραμένει αισιόδοξος ότι γρήγορα θα βρει μια δουλειά στο τομέα του.
Οι δύο νέοι νοικιάζουν ένα μικρό διαμέρισμα και πετάνε στα σύννεφα. Για τη Χριστίνα αυτό ήταν μια ευκαιρία να ξεφύγει από την αυταρχική αδελφή της.
Μια μέρα ο Αλέκος επισκέπτεται μια τσιμεντοβιομηχανία για μια θέση στο σχεδιαστήριο. Εκεί του δίνουν να αντιγράψει κάποια σχέδια και του κλείνουν εκ νέου ραντεβού. Όμως ο ίδιος τους προτείνει να κάνει μια μελέτη για τη βελτίωση του συστήματος παραγωγής.
Αμέσως αρχιζει με πάθος να ετοιμάζει σχέδια και μακέτες. Την ημέρα της παρουσίασης, οι αρμόδιοι τον αντιμετωπίζουν με συμπάθεια και τον συγχαίρουν, όμως τελικά καμία θέση δεν υπάρχει γι'αυτόν στην επιχείρηση. Παρά την απογοήτευση του, δυσκολεύεται στην ιδέα να βρει μια οποιαδήποτε άλλη δουλειά.
Έτσι ο Αλέκος παραμένει άνεργος, όμως πείθει τη Χριστίνα και τον πατέρα του ότι έπιασε δουλειά στη τσιμεντοβιομηχανία.
Η σκληρή πραγματικότητα όμως σύντομα θα αποκαλύψει τα πάντα, ενώ τα χρέη τρέχουν. Κάποτε ο Αλέκος θα συμβιβαστεί και, μη έχοντας άλλη επιλογή, θα γίνει εργάτης σε οικοδομή.
Ο ίδιος αναφέρει ότι προσπαθεί να μην κάνει πλέον όνειρα, όμως τα όνειρα δύσκολα σβήνουν. Εκτός και αν σε οδηγήσουν στο θάνατο....

Παίζουν: Γιώργος Τζώρτζης, Δήμος Σταρένιος, Έλλη Φωτίου, Μπέττυ Αρβανίτη, Κώστας Μπάκας, Άγγελος Αντωνόπουλος, Βάσος Ανδρονίδης, Ρία Δελούτση, Θόδωρος Κατσαδράμης, Θάνος Κανέλλης, Νίκος Δαδινόπουλος, Χρήστος Δοξαράς, Αλέκος Κουρής, Νίκος Φύριος, Μίκα Φλωρά,

Η ταινία έκοψε 127.932 εισιτήρια και ήρθε στην 50η θέση ανάμεσα σε 117 ταινίες τη σαιζόν 1966-1967.
Πολύ καλές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς και  ρεαλισμός.
Συγκλονιστικός ο μονόλογος του δικηγόρου (Κώστας Μπάκας) προς το τέλος της ταινίας και, δυστυχώς, ακόμα επίκαιρος.

H Έλλη Φωτίου σε σκηνή της ταινίας.





Billy
photos: tainiothiki.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου