Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Ξεχασμένοι Ήρωες (1966)

H ελληνική ταινία "Ξεχασμένοι ήρωες", είναι μια πολεμική περιπέτεια σε παραγωγή του Τζέιμς Πάρις, του Κινηματογραφικού Οργανισμού Καραγιάννης-Καρατζόπουλος και της Raven Film.
Έκανε πρεμιέρα στις κιν/κές αίθουσες στις 17 Οκτωβρίου 1966.
Το σενάριο είναι του Πάνου Κοντέλλη και η σκηνοθεσία του Νίκου Γαρδέλη.

Υπόθεση: ; Κατά τη διάρκεια της κατοχής, ένας αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού (Γ. Βόγλης), ο Λεωνίδας, παριστάνει τον καλόγερο σε ένα μοναστήρι, με σκοπό να κατευθύνει από εκεί την επιχείρηση σαμποτάζ μιας γερμανικής βάσης.
Οι Γερμανοί υποψιάζονται ότι κάτι συμβαίνει και στέλνουν εκεί την Έλσα μια διερμηνέα, που παριστάνει την κυνηγημένη  αδελφή ενός Έλληνα αντιστασιακού, που έχει σκοτωθεί.
Κάποια στιγμή η πραγματική της ταυτότητα θα αποκαλυφθεί και τότε ο Λεωνίδας τη χρησιμοποιεί για να στείλει μια ψεύτικη πληροφορία στους Γερμανούς, ώστε να τους παραπλανήσει.
Η Έλσα, όμως,γνωρίζει ότι οι Γερμανοί έχουν στήσει παγίδα στους αντιστασιακούς τη νύχτα της Αναστάσεως, έχοντας τοποθετήσει βόμβα στο ναό που γίνεται η λειτουργία. Την τελευταία στιγμή αποφασίζει να τους ειδοποιήσει και να τους σώσει. Η πράξη της αυτή θα έχει αποτέλεσμα να την εκτελέσουν οι Γερμανοί, αλλά ο δρόμος για τους Έλληνες είναι τώρα ανοικτός. Η βάση του εχθρού θα καταστραφεί και ο Λεωνίδας θα επιστρέψει στο αρχηγείο του, στη Μ. Ανατολή.

Παίζουν: Γιάννης Βόγλης, Βιβέτα Τσιούνη, Βαγγέλης Καζάν, Γιάννης Κάσδαγλης, Γιώργος Μπάρτης

Χωρίς να διαθέτει κάτι το ξεχωριστό, η ταινία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονόκης το 1966. Η βράβευσή της ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις από το κοινό και από αρκετούς κριτικούς.
Έκοψε 224.816 εισιτήρια και ήρθε στην 21η θέση, ανάμεσα σε 117 ταινίες, τη σαιζόν 1966-1967.




Billy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου