Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Λούφα και παραλλαγή

Απρίλιος 1967. O στρατιώτης Γιάννης Παπαδόπουλος, υπηρετεί τη θητεία του στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Μια μέρα. το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα, όταν έρχεται η πολυπόθητη μετάθεση από τα χιονισμένα βουνά της μεθορίου σε ένα τάγμα μέσα στην Αθήνα. Πρόκειται για τη νεοσύστατη κινηματογραφική υπηρεσία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, όπου η Τ.Ε.Δ (Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων) κάνει τα πρώτα της βήματα. Ως τεχνικός του κινηματογράφου, ο Παπαδόπουλος αναλαμβάνει να κινηματογραφεί διάφορες εκδηλώσεις, (καλλιτεχνικές, αθλητικές κ.α) που θα προβάλλονται από το κανάλι.
Εκεί, συναντάει παλιούς γνωστούς του από το χώρο, όμως θα κάνει και νέες γνωριμίες. Επιπλέον ο Παπαδόπουλος βρίσκεται πλέον κοντά στη γυναίκα του και τα παιδιά του. Όλα φαίνεται να κυλάνε ωραία και χαλαρά, με πλάκες και πολλές υπηρεσιακές εξόδους.
Όμως σύντομα τα πράγματα θα ζορίσουν, όταν το πρωινό της 21ης Απριλίου σημειώνεται το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Η "Λούφα και Παραλλαγή" έκανε πρεμιέρα τον Νοέμβριο του 1984 και αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες σάτιρες του ελληνικού κινηματογράφου. Μέσα από μια σειρά κωμικών αλλά και τραγικών καταστάσεων, που αφορούν τη θητεία μιας ομάδας στρατιωτών, σκιαγραφεί μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Εξαιρετικές ερμηνείες από τη νέα -τότε- αλλά και τη παλιά γενιά ηθοποιών.
Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Περάκη. Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Σπέντζος Φιλμ, Συνεργασία ΕΠΕ.

Παίζουν: Νίκος Καλογερόπουλος, Γιώργος Κιμούλης, Τάκης Σπυριδάκης, Ανδρέας Φιλιππίδης, Φώτης Πολυχρονόπουλος, Γιάννης Χατζηγιάννης, Σταύρος Ξενίδης, Χρήστος Βαλαβανίδης, Νίκος Τσαχιρίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Τάνια Καψάλη, Παύλος Χαϊκάλης, Δημήτρης Πουλικάκος, Πάρις Τσέλιος, Νίκος Αλεξίου, Ιφιγένεια Μακάτη, Ήρα Παπαμιχαήλ, Μαργαρίτα Λαμπρινού, Μιχάλης Μανιάτης, Στέλιος Μάινας, Παναγιώτης Σουπιάδης, Κώστας Μπακάλης, Γιάννης Φύριος, Rocky Taylor.

Η ταινία έκοψε 395.374 εισιτήρια και ήρθε στη πρώτη θέση ανάμεσα σε 38 ταινίες.
Κέρδισε τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (καλύτερης ταινίας, σεναρίου, μοντάζ και Α' αντρικού ρόλου για τον Νίκο Καλογερόπουλο).



Billy.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου