Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Oscar Niemeyer - Ένας μεγάλος της αρχιτεκτονικής.



 O Βραζιλιάνος Oscar Niemeyer είναι ένας απο τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες διεθνώς.
Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1907 στο Ρίο ντε Τζανέιρο (βρίσκεται εν ζωή έχοντας κλείσει αισίως το 104ο έτος) και το πλήρες όνομα του είναι Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho.
Φοίτησε στην Escola Nacional de Belas Artes (Σχολή Καλών Τεχνών, απ’όπου πήρε το πτυχίο του το 1934.
Εκείνο το καιρό, παρά τα οικονομικά προβλήματα που είχε, αποφασίζει να εργαστεί αμισθί στο γραφείο των Lucio Costa και  Carlos Leao. 
To 1936 εντάσσεται στην ομάδα των αρχιτεκτόνων που είναι υπεύθυνη για το νέο υπουργείο Παιδείας και Υγείας στο Ρίο ντε Τζανέιρο.  Εκεί συμμετέχει και ο LeCorbusier σαν σύμβουλος.
Το 1939 σχεδιάζει, μαζί με τον Lucio Costa, το περίπτερο της Βραζιλίας για τη Διεθνή Έκθεση της Νέας Υόρκης.
Το 1940 συναντάει τον Juscelino Kubitschek, δήμαρχο του Belo Horizonte, πρωτεύουσα της πολιτείας Μinas Gerais.
O Kubitschek ήθελε να δημιουργήσει ένα νέο προάστιο στα νότια με την ονομασία Pamphula.  Ο Niemeyer καλείτε να σχεδιάσει μια σειρά κτιρίων για το νέο προάστιο.
Εκεί σχεδιάζει και την εκκλησία Saint Francis of Assisi (1943), έναν ναό που όμως ο αρχιεπίσκοπος της περιοχής θεώρησε ως «μη κατάλληλο για θρησκευτικούς σκοπούς» λόγω της αρχιτεκτονικής του φόρμας (ο ναός θα γίνει αποδεκτός πολύ αργότερα, το 1959!).

 
Το 1947 ο Niemeyer ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη με σκοπό να συμμετάσχει στην ομάδα για τη νέα έδρα του Ο.Η.Ε.
Εκεί συναντάει τον LeCorbusier και τον  Wallace K. Harrison.
Ο Niemeyer μετά από προτροπή του τελευταίου (που είναι και ο προϊστάμενος του project) κινείται περισσότερο ανεξάρτητα, παρά την προτροπή του LeCorbusier για στενή συνεργασία μαζί του.
Τελικά μετά την παρουσίαση πολλών σχεδίων, επελέγη ένα του Oscar Niemeyer, αν και τελικά έγιναν κάποιες υποχωρήσεις υπέρ του LeCorbusier. 





LeCorbusier (αριστερά) & O. Niemeyer  (δεξιά)
Το συγκρότημα του O.H.E. (δε πρόκειται για ένα κτίριο) ολοκληρώθηκε το 1952 και ακολούθησε το διεθνές στυλ, με τον κεντρικό πύργο των 39 ορόφων να αποτελεί ένα από τα μεταπολεμικά σύμβολα.
Το 1956 ο Niemeyer συναντάει ξανά τον Juscelino Kubitschek, ο οποίος πλέον κατέχει το προεδρικό αξίωμα στη Βραζιλία. Ο Kubitschek θέλει να υλοποιήσει ένα παλιό, αλλά ως τότε απραγματοποίητο, σχέδιο. Τη νέα πρωτεύουσα της χώρας. Επρόκειτο για ένα τεράστιο project, τη δημιουργία μιας νέας πόλης από το μηδέν. 
Ο Niemeyer ήταν υπεύθυνος για το σχεδιασμό μιας σειράς κυβερνητικών κτιρίων (όπως το Εθνικό Κογκρέσο) και τον Καθεδρικό Ναό της πόλης, ενώ ο Lucio Costa τέθηκε ως ο υπεύθυνος για τον κύριο πολεοδομικό σχεδιασμό.
Η Brasilia, η νέα πρωτεύουσα, ολοκληρώθηκε σε μόλις 4 χρόνια, το 1960.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πληθυσμό 500.000 κατοίκων, όμως ο αριθμός αυτός είχε ήδη ξεπεραστεί το 1970.
Πλέον ο πληθυσμός είναι πάνω από 2.500.000 κάτοικοι (πολλοί περισσότεροι στην ευρύτερη περιοχή).
Από το 1987 η Brasilia θεωρείται μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, 27 μόλις χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της.
Ο ίδιος έχει πει για τη Brasilia σε ερώτηση για το αν θα άλλαζε κάτι σ’αυτή....

I think it is okay like it is. To be really honest, I prefer Rio de Janeiro much more than Brasília. I like the mess, even with the violence. But if you talk with Brasília’s inhabitants, they don’t want to leave the city.

Η Βrasilia, ξεκίνησε να χτίζεται το 1956, κυριολεκτικά από το μηδέν.
Στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 ο Niemeyer μετακομίζει στο Παρίσι (όπου ανοίγει και το γραφείο του), δείχνοντας την αντίθεση του στο δικτατορικό καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα του.
Εκεί σχεδίασε και τα κεντρικά γραφεία του Γαλλικού Κ.Κ. (άλλωστε ήταν και ο ίδιος κομμουνιστής) το 1972.
Άλλο έργο του εκτός Βραζιλίας είναι και το κτίριο των γραφείων της Mondadori, της μεγαλύτερης εκδοτικής εταιρίας στην Ιταλία, κοντά στο Μιλάνο.
Επίσης το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Αλγερίας, το 1974.
Το 1988 (στα 81 του χρόνια) ο Niemeyer βραβεύτηκε με το αρχιτεκτονικό βραβείο  Pritzker, για τον Καθεδρικό Ναό της Brasilia του 1958.
Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του ο Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας συνεχίζει τη πορεία του και, το 1996, παραδίδει το Niterói Contemporary Art Museum. Αποτελεί πλέον ένα από τα αξιοθέατα του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ένα κυκλικό κτίριο (διαμέτρου 50 μέτρων) πάνω σε μια βάση, τοποθετημένο πάνω σε μια βραχώδη τοποθεσία, δείχνει πράγματι ενδιαφέρον.
Το 2002, 95 ετών, ο Niemeyer ολοκληρώνει το Oscar Niemeyer Museum ή New Museum, ένα μουσείο για τις τέχνες, την αρχιτεκτονική και το design. Βρίσκεται στη Curitiba της Βραζιλίας. Ο καταξιωμένος αρχιτέκτονας, όμως, δε σταμάτησε εκεί συνεχίζοντας να προσφέρει έργα σε διάφορα μέρη όπως στη Χιλή, την Αργεντινή και πιο πρόσφατα στην Ισπανία (διεθνές πολιτιστικό κέντρο του 2011).
Σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες, όχι μόνο του 20ου αλλά και των αρχών του 21 ου αιώνα.






Brasilia. To Κογκρέσο.
Το Υπουργείο Εξωτερικών (1962)








O Kαθεδρικός Ναός της Brasilia (1958).


To Palacio de Alvorada, η οικία του εκάστοτε Προέδρου της Βραζιλίας (1958)
Το Palacio do Planalto, το γραφείο του Προέδρου της Βραζιλίας.
Το κτίριο του Ο.Η.Ε. στη Ν. Υόρκη
Niterói Contemporary Art Museum- Bραζιλία 1996.
Οscar Niemeyer Art Museum.
-Billy-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου