Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Έξαρχος: ο Έλληνας βασανιστής των SS

Kατά τη τελευταία περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα ο νεαρός Γ. Έξαρχος ξεκινάει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα SS.
Κατατάσσεται στο πλευρό του κατακτητή στις αρχές Απριλίου 1944, σε ηλικία μόλις 18 ετών.  Μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, ο Έξαρχος θα τρομοκρατεί και θα καταδίδει τους συμπατριώτες του, ενώ θα ασκεί και βία εναντίον τους μαζί με τις αρχές κατοχής.
Μετά την απελευθέρωση θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί σε δίκη, η οποία ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου 1945. Σε αυτή έδωσαν το παρόν 15 μάρτυρες κατηγορίας.
Ο ίδιος ο Έξαρχος είπε πως ό,τι έκανε το έκανε για τα χρήματα. Εκείνη την εποχή οι καταδότες αμείβονταν από τους Γερμανούς για τις πληροφορίες που έδιναν. Ο Έξαρχος πολλές φορές έπαιξε τον ρόλο του πατριώτη και του αγωνιστή ώστε να αποσπάει πληροφορίες από φίλους και γνωστούς ακόμα και για οργανώσεις αντίστασης, όπως η πατριωτική οργάνωση των σπουδαστών του Πολυτεχνείου. Αρκετοί οδηγήθηκαν στο κολαστήριο της οδού Μέρλιν εξαιτίας του, μεταξύ των οποίων και φοιτητές . Ο ίδιος συμμετείχε στα βασανιστήρια των θυμάτων του, με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Κάποιοι από αυτούς που κατέδωσε οδηγήθηκαν στη Γερμανία, ενώ άλλοι εκτελέστηκαν.
Βέβαια ο Έξαρχος ήταν μόνο μια από τις περιπτώσεις Ελλήνων που είχαν συνεργαστεί με τους Γερμανούς και οδηγήθηκαν σε δίκη.
Το δικαστήριο επέβαλε σε αυτόν την εσχάτη των ποινών, καταδικάζοντας τον σε θάνατο. Τότε ο Έξαρχος ήταν 19 ετών.



Billy.

2 σχόλια: