Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Mανταλένα

Στις 24 Οκτωβρίου 1960 έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους μια από τις πιο αγαπημένες ελληνικές ταινίες. Η "Μανταλένα".
To σενάριο είναι του Γιώργου Ρούσσου και η σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου, σε παραγωγή της Φίνος Φιλμ.
Η μουσική και τα τραγούδια είναι του Μάνου Χατζιδάκι (χαρακτηριστικό το τραγούδι "Θάλασσα Πλατιά").
Παίζουν: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Παντελής Ζερβός, Θόδωρος Μορίδης, Λαυρέντης Διανέλλος, Γιώργος Δαμασιώτης, Δέσπω Διαμαντίδου, Σμάρω Στεφανίδου, Καίτη Λαμπροπούλου, Περικλής Χριστοφορίδης, Μαρία Γιαννακοπούλου, Σπύρος Καλογήρου, Θάνος Τζενεράλης, Θανάσης Βέγγος, Μαίρη Μεταξά, Βασίλης Καΐλας, Παναγιώτης Καραβουσάνος κ.α.

Υπόθεση: Στο Ασπρονήσι υπάρχουν δυο μεγάλες βάρκες που μεταφέρουν τους κατοίκους στα γύρω νησιά. Οι μισοί πάνε με τη βάρκα του καπετάν-Κοσμά (Λ. Διανέλλος), ενός χήρου ναυτικού με επτά ανήλικα παιδιά και οι άλλοι μισοί με τη βάρκα του καπετάν-Γαρμπή που έχει ένα γιο, τον Λάμπη (Δ. Παπαμιχαήλ). 
Κάποτε ο Κοσμάς πεθαίνει και θα χρειαστεί να αναλάβει τη βάρκα η μεγαλύτερη κόρη του, η Μανταλένα (Α. Βουγιουκλάκη). Όμως, κανείς δεν την εμπιστεύεται και σύντομα τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα οικονομικά. Ο μόνος που τη βοηθάει είναι ο παπάς του νησιού (Π. Ζερβός).
Βλέποντας ότι εκείνη αρχίζει να εχθρεύεται τον κόσμο, σκηνοθετεί την ημέρα των Θεοφανίων ένα "θαύμα"  με τη Μανταλένα να βγάζει τον σταυρό από τη θάλασσα. Οι κάτοικοι, επηρεάζονται και αρχίζουν να χρησιμοποιούν ξανά τη βάρκα της. Τότε, ο αντίπαλός της θα βάλει στη δικιά του βάρκα μηχανή με σκοπό να μεταφέρει τον κόσμο πιο γρήγορα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους θα ανάψει για τα καλά. Όμως σταδιακά θα υποκύψει ο ένας στον άλλον και στο τέλος θα παντρευτούν.

Η ταινία έχει γυριστεί στην Αντίπαρο, ιδιαίτερη πατρίδα του σεναριογράφου Γιώργου Ρούσσου. Η "Μανταλένα" απέσπασε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 1960. Σεναρίου, Α' γυναικείου ρόλου για την Αλίκη Βουγιουκλάκη και Β' αντρικού ρόλου για τον Παντελή Ζερβό.
Έκοψε 192.378 εισιτήρια και ήρθε στη 2η θέση σε 58 ταινίες, τη σαιζόν 1960-1961.



Billy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου