Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Προχωράει η επένδυση 300 εκατ. ευρώ στον Κηφισό


Του Δημήτρη Δελεβέγκου
   
Στην λήψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης και στην έκδοση άδειας δόμησης προχωρά η εταιρεία Artume που σχεδιάζει στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, στην Αθήνα την ανάπτυξη του πολυχώρου αναψυχής και εμπορίου Academy Gardens. Για το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, έχει ήδη εγκριθεί η αλλαγή χρήσεων γης της περιοχής από Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) σε ζώνη ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση, με τους επενδυτές να προσβλέπουν στην ολοκλήρωση, μέσα στους επόμενους μήνες, των προαπαιτούμενων γραφειοκρατικών ενεργειών για την έναρξη της κατασκευής.

Κατ’ αντιστοιχία με τη συντριπτική πλειονότητα των επενδύσεων στην Ελλάδα, κατά της υλοποίησης του Academy Gardens έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή, η οποία εκδικάστηκε την περασμένη Τετάρτη. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει τη διαδικασία λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων, με την πλευρά των επενδυτών να εκτιμά ότι έχουν τηρηθεί όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Έτσι, στόχος της Artume είναι το αργότερο, έως το τέλος της χρονιάς, να ξεκινήσουν οι πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφ. Κηφισού 60) που απέχει 1,4 χλμ από το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Το Academy Gardens θα διαθέτει εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις με μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 55.000 τετραγωνικών μέτρων. Δεδομένου ότι η Artume ελέγχεται από την Blackrock, το Academy Gardens θα αποτελέσει το πρώτο έργο του αμερικανικού επενδυτικού οίκου στο εγχώριο real estate.

Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας του Academy Gardens
Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του εμπορικού πολυχώρου Academy Gardens έχει αναλάβει ο αμερικανικής καταγωγής Βρετανός Eric R. Kuhne. Σύμφωνα με τον 63χρονο αρχιτέκτονα η -υποβαθμισμένη σήμερα- Ακαδημία Πλάτωνος εμφανίζει τις καλύτερες προοπτικές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανάπτυξη ενός ψυχαγωγικού και εμπορικού προορισμού συμβατού με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής όπου λειτουργούσε από το 387 π.Χ. έως το 529 μ.Χ. η ακαδημία του Πλάτωνα.

Βασικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου πολυχώρου, είναι η «πράσινη» οροφή όπου θα λειτουργούν χώροι αναψυχής. Ο Kuhne επιδιώκει επίσης, να μετατρέψει το Academy Gardens σε σημείο συνάθροισης των κατοίκων της περιοχής, αλλά και σε τουριστικό πόλο έλξης.

Ο Eric R. Kuhne, που διατηρεί το γραφείο CivicArts στο Λονδίνο, έχει σχεδιάζει το Bluewater, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στην πρωτεύουσα της Γηραιάς Αλβιώνας, με βασικά χαρακτηριστικά τους εκτεταμένης επιφάνειας χώρους πρασίνου και τις λίμνες.   

Έχει επίσης, σχεδιάζει το master plan της «πόλης του μεταξιού», της νέας συνοικίας του Κουβέιτ έκτασης 15,3 χιλιάδων στρεμμάτων, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 94 δισ. δολάρια. Ένα από τα βασικά τοπόσημα της περιοχής θα είναι ο ουρανοξύστης 1001 μέτρων, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει το υψηλότερο κτήριο παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή, ο υψηλότερος ουρανοξύστης, με ύψος 829,8 μέτρα είναι ο Burj Khalifa και βρίσκεται στο Ντουμπάι.


Πηγή:www.capital.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου