Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Σοράγια

Η Soraya Esfandiary-Bakhtiar γεννήθηκε στο Ιράν στις 22 Ιουνίου 1932. Ο πατέρας της διετέλεσε πρέσβης του Ιράν στη Δυτική Γερμανία κατά τη δεκαετία του '50. Η μητέρα της ήταν Γερμανίδα με ρωσικές καταβολές. 
Η Soraya υπήρξε η δεύτερη σύζυγος του Mohammad Rezā Shāh Pahlavī (1919-1980), του τελευταίου Μονάρχη της Περσίας. 
Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Fawzia της Αιγύπτου, αδελφή του Βασιλιά Farouk Ι της Αιγύπτου.  
Χώρισαν οριστικά το 1948, ενώ είχαν αποκτήσει μια κόρη. 
Ο Pahlavī και η Soraya παντρεύτηκαν στις 11 Φεβρουαρίου 1951. Μεταξύ τους είχε αναπτυχθεί ένας μεγάλος έρωτας από την εποχή της γνωριμίας τους. 
Το 1958 ο Σάχης έδωσε διαζύγιο στη Soraya, όταν πια ήταν φανερό ότι εκείνη δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει και ο πολυπόθητος διάδοχος δεν ερχόταν. Η Soraya είχε επισκεφτεί γιατρούς σε κλινικές του εξωτερικού γι'αυτό το θέμα, όμως χωρίς αποτέλεσμα. 
Η απόφαση αυτή δεν ήταν για τον Σάχη, ο οποίος εξακολουθούσε να είναι ερωτευμένος μαζί της. 
Η Soraya με τον σύζυγό της Shāh Pahlavī το 1954. Μαζί τους ο ηθοποιός David Wayne, μετά από μια παράσταση. (photo by Herb Scharfman) [1]

Βέβαια η Soraya δε βγήκε χαμένη από το διαζύγιο. Έλαβε 48.000 λίρες ως αποζημίωση για το διαζύγιο, ισόβια εξασφάλιση και διέθετε μια περιουσία ενός εκατομμυρίου λιρών. Επιπλέον είχε μια πλούσια συλλογή φορεμάτων, ενώ η αξία της βέρας της (την οποία κράτησε) έφτανε τις 25.000 λίρες. 
Ύστερα, μετακόμισε στο Παρίσι και ξεκίνησε μια κοσμοπολίτικη ζωή. Σε αυτή περιλαμβάνονταν μια σειρά από ταξίδια, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του '60 έκανε και μια απόπειρα για κινηματογραφική καριέρα, χωρίς επιτυχία. 
Παρόλα αυτά, το όνομα της φιγουράριζε τακτικά στις κοσμικές στήλες των εφημερίδων και των περιοδικών. Η Soraya επισκέφτηκε αρκετά και την Ελλάδα. 
Ο Σάχης, μετά το διαζύγιο με τη Soraya ξαναπαντρεύτηκε, όμως δεν ήταν ευχαριστημένος με τη ζωή της πρώην συζύγου του. Πολλές φορές είχε κάνει προσπάθειες ώστε να τη πείσει να μετριάσει τις θορυβώδεις διασκεδάσεις. Άλλωστε ο ίδιος φρόντιζε ώστε να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και μετά το γάμο. Ικανοποιούσε τα καπρίτσια της ακόμα και όταν ήταν υπερβολικά, όπως η επιθυμία της να νοικιάσει μια τεράστια βίλα στη Ρώμη.  Οι προσπάθειες του αυτές, έπεφταν συνήθως στο κενό. 
Οι ερωτικές της σχέσεις, επίσης, αποτελούσαν ένα αγαπημένο θέμα του τύπου. Τα σενάρια οργίαζαν κάθε φορά που εμφανιζόταν με κάποιον άνδρα. Αρχικά ήταν ο Ιταλός ευγενής Ορσίνι, το 1959. Πριν τελειώσει η χρονιά, η Soraya αρχίζει να δείχνει συμπάθεια στον Γερμανό βιομήχανο Χάρολντ Κρουπ. Ακολούθησαν άλλοι άνδρες. Αργότερα διατηρούσε δεσμό με τον Ιταλό σκηνοθέτη Franco Indovina. Είχε εμφανιστεί, μάλιστα, στη ταινία "I Tre Volti" (Tα Τρία Πρόσωπα) που είχε γυρίσει ο Indovina το 1964. Μετά το θάνατο του, σε αεροπορικό δυστύχημα το 1972, η Soraya επέστρεψε μόνιμα στο Παρίσι, χωρίς να εγκαταλείψει τη κοσμική ζωή. 
Η Soraya πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 2001 στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, σε ηλικία 69 ετών. 
Η Soraya στην Ελλάδα, μετά το διαζύγιο της με τον Shāh Pahlavī. Είχε επισκεφτεί πολλές φορές τη χώρα μας. Αθήνα, Κέρκυρα, Μύκονος...
Πάνω, σε καλοκαιρινές διακοπές σε κάποιο νησί. το 1973 [2] Κάτω, χορός σε club στα Αστέρια κατά τη διάρκεια διακοπών, τον Ιούνιο του 1960. [3]



Billy.
(photos: [1] αρχείο Billy Files - [2]&[3] HistoricImages.com)












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου