Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Η συγνώμη του Γερμανού Προέδρου στους Λιγκιάδες

«Συγνώμη εν ονόματι όσων διέπραξαν τα εγκλήματα και των πολιτικών που μέχρι σήμερα δεν τα αναγνώρισαν».

Με αυτή τη φράση, ο Γερμανός πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ, απευθύνθηκε προς τους κατοίκους του χωριού Λιγκιάδες στα Ιωάννινα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.
Οι Λιγκιάδες είναι ένα μικρό ορεινό χωριό των Ιωαννίνων, αναπόσπαστο τμήμα στη δραματική λίστα καταγραφής των μαρτυρικών τόπων της Ελλάδας. Ηταν Οκτώβριος του 1943 όταν τα στρατεύματα των ναζί εισέβαλαν στο χωριό και σκότωσαν αδιακρίτως όποιον συναντούσαν στον δρόμο τους. Μετά το πέρασμα της Βέρμαχτ υπήρχαν μόνο νεκροί, άνδρες, γυναίκες παιδιά, ακόμα και βρέφη λίγων μηνών, είχαν δεχθεί μαχαιριές στην πλάτη.
«Στην αρχή είχαν χτυπήσει με πυροβολικό. Επειτα περικύκλωσαν το χωριό και το ρήμαξαν. Επιαναν όποιον έβρισκαν και τον πυροβολούσαν, μαχαίρωναν, έβαζαν φωτιές», λέει στο «Έθνος» ο κ. Κώστας Σιαφάκας πρόεδρος της τοπικής κοινότητας. Ο ίδιος όπως και όλοι από τους σημερινούς 110 κατοίκους είχε συγγενείς ανάμεσα στα θύματα.
«Από τη σφαγή επέζησαν ελάχιστοι τραυματίες. Γλίτωσαν μόνο όσοι συμπτωματικά έλλειπαν εκείνη την ημέρα καθώς πολλοί είχαν φύγει για να μαζέψουν καρύδια. Οταν επέστρεψαν, αντίκρισαν την καταστροφή. Αρχισαν να ψάχνουν για τους συγγενείς τους που είχαν σκοτωθεί» αφηγείται ο εκπρόσωπος της μικρής τοπικής κοινωνίας.
Η διαταγή των Γερμανών ήταν να μη δείξουν έλεος. Λίγες ημέρες νωρίτερα μια ομάδα ανταρτών από την ελληνική αντίσταση είχε σκοτώσει τον αντισυνταγματάρχη Γιόζεφ Ζάλμινγκερ, ένα παρασημοφορημένο στέλεχος των ναζί. Η γερμανική διοίκηση των Ιωαννίνων διέταξε εκδίκηση με μαζική καταστροφή. Οταν έφυγε η Βέρμαχτ από το χωριό, είχαν μείνει αποκαΐδια και ο θρήνος απλωνόταν στις πλαγιές του βουνού.
Για πολλά χρόνια ουδείς κατοίκησε στους Λιγκιάδες και έμειναν τα χαλάσματα για να θυμίζουν τη θηριωδία των στρατευμάτων κατοχής. Σήμερα στο πλάτωμα όπου εκτελέστηκαν αρκετοί άνθρωποι, τότε, έχει αναγερθεί το μνημείο του Ολοκαυτώματος και κάθε χρόνο τελούνται εκδηλώσεις μνήμης. Εκεί ακριβώς σε αυτό το σημείο θα σταθεί και ο πρόεδρος της Γερμανίας 70 χρόνια μετά.
«Θα καταθέσει στεφάνι, θα μιλήσει, ίσως ζητήσει συγνώμη. Δεν γνωρίζω εάν θα το κάνει. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πάντως είναι δύσκολο να το δεχθούν. Είναι βέβαια καλοδεχούμενος, αλλά για αρκετούς τα γεγονότα είναι ακόμα νωπά. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αντίκρισαν κατεστραμμένο το χωριό» λέει ο κ. Σιαφάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου