Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Αστικά Σύμβολα (# 10)

Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.)

Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.) βρίσκεται στα όρια του δήμου Αμαρουσίου.
Σχεδιάστηκε το 1979 και θεμελιώθηκε τον Ιανουάριο του 1980 από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Στις 8 Σεπτεμβρίου 1982, ημέρα έναρξης του 13ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (ΕΠΑ82) , έγιναν και τα εγκαίνια του. Υπεύθυνοι αρχιτέκτονες ήταν οι H. Stalhout, Fr. Herre και Δημ. Ανδρικόπουλος.
 Τα επόμενα χρόνια γύρω από το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο, προστέθηκαν το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο (εγκαινιάστηκε το 1991), το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου (1991), το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών (1995), το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης (2004) καθώς και όλες οι υπόλοιπες βοηθητικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
 Όταν η Αθήνα κέρδισε την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αποφασίστηκε η ανακαίνιση του σταδίου και βέβαια η προσθήκη του στεγάστρου που υπάρχει σήμερα. Το έργο αυτό ανατέθηκε στον Ισπανό αρχιτέκτονα Santiago Calatrava. Επεμβάσεις έγιναν και στον περιβάλλοντα χώρο.
Έτσι το Ο.Α.Κ.Α. ήταν ο πρωταγωνιστής στο κορυφαίο αυτό αθλητικό γεγονός, που είχε τη τύχη να φιλοξενήσει η Αθήνα το 2004. Ένα άρτιο τεχνικά και αισθητικά έργο, απ’όπου απολαύσαμε μια καταπληκτική τελετή έναρξης και τη τελετή λήξης.
Το Ο.Α.Κ.Α. στην αρχική του μορφή. Εγκαινιάστηκε το 1982.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου