Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Ταξίδι στο χρόνο.

Βρισκόμαστε πλέον στο 2012. Μια χρονιά που, όλοι, ελπίζουμε να φέρει τα καλύτερα.
Τι έφερε όμως ο χρόνος πρίν τρείς, τέσσερις ή πέντε δεκαετίες? Ας ρίξουμε μία ματιά σε ορισμένα από τα πολλά πού συνέβησαν τότε....

1962


Στις 29 Οκτωβρίου γίνεται η πρεμιέρα της κοινωνικής ταινίας του Γ. Δαλιανίδη «Νόμος 4000». Ο τίτλος δεν είναι φανταστικός, εφ’όσον ο νόμος 4000 ήταν πραγματικός και είχε ψηφιστεί το 1958 (καθόριζε την αντιμετώπιση των νεαρών ταραχοποιών, που ήταν γνωστοί ως τεντυμπόις).
Οι Ζωή Λάσκαρη, Βαγγέλης Βουλγαρίδης και Κώστας Βουτσάς ακολουθούν για άλλη μια φορά τον Δαλιανίδη, μετά τον επιτυχημένο «Κατήφορο» του 1961. Χαρακτηριστικός ο ρόλος του Βασίλη Διαμαντόπουλου ως αυστηρού καθηγητή. Μαζί τους και η Ελένη Ζαφειρίου, Κατερίνα Χέλμη, Χλόη Λιάσκου,
Αθηνά Μιχαηλίδου, Κατερίνα Γώγου και πολλοί άλλοι.
Η σκηνή με τον ηθοποιό Θάνο Παπαδόπουλο, που διαπομπεύεται (μετά το γιαούρτωμα του καθηγητή) κουρεμένος γουλί, στους δρόμους, είναι μάλλον μια ρεαλιστική απεικόνιση της εφαρμογής του νόμου.
Η ταινία έκοψε, τη σαιζόν 1962-63, 118.841 εισιτήρια, προσθέτοντας άλλη μια επιτυχία στο ενεργητικό της Finos-Films.


To 1962 τέσσερα (4) singles του Elvis Presley πάνε στο Νο1 της Μ. Βρετανίας. Ένα εξ’αυτών, το “Good luck charm” ανεβαίνει στη κορυφή του chart στις 24 Μαΐου για 5 εβδομάδες.  Αυτό το τραγούδι ήταν και το μοναδικό του Elvis που πήγε στο Νο 1 των ΗΠΑ εκείνη τη χρονιά, για δύο εβδομάδες.


Κυκλοφορεί στις 5 Οκτωβρίου το πρώτο single των Beatles, το “Love me do”. Aν και έγινε μέτρια επιτυχία στη Μ. Βρετανία, φτάνοντας μέχρι το Νο 17 του Αγγλικού chart, σύντομα η καριέρα τους θα εκτιναχτεί στα ύψη. Το “Love me do” ηχογραφήθηκε αρχικά στις 6 Ιουνίου 1962, αλλά ακολούθησαν και άλλες ηχογραφήσεις πριν κυκλοφορήσει. Η Αγγλική έκδοση του single για παράδειγμα είχε ηχογραφηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου. Η διαφορά ήταν πως στα ντραμς ήταν ο Ringo Starr, ενώ στην αρχική ηχογράφηση, ντραμς έπαιζε ο Pete Best.
Υπήρξε πάντως και άλλη μια ηχογράφηση με τον Andy White στα ντραμς.
Αργότερα, το 1964, το “Love me do” θα ανέβει στο Νο1 των ΗΠΑ.



Στις 5 Αυγούστου βρίσκεται νεκρή η ηθοποιός, τραγουδίστρια και μοντέλο, Marilyn Monroe. Ήταν 36 χρονών.
Αποτέλεσε στην εποχή της sex symbol, ενώ το άστρο της έλαμψε στη δεκαετία του’50. Μερικές από τις ταινίες που εμφανίστηκε είναι: “All about Eve” (1950), “Love nest” (1951), “Niagara” (1953), “Gentlemen prefer blondes” (1953), “The seven year itch” (1955), “Some like it hot”
(1959).
Tελευταία κινηματογραφική της εμφάνιση ήταν το 1961 στο “The Misfits” με τον Clark Gable.


Στις 19 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα και ο κόσμος χάνει έναν σημαντικό επιστήμονα. Τον Γιώργιο Παπανικολάου.
Γεννήθηκε το 1883 στη Κύμη Ευβοίας και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατόπιν παρακολούθησε μαθήματα βιολογίας στη Γερμανία. Μετά τη συμμετοχή του στους Βαλκανικούς πολέμους, το 1913, μετέβη στις ΗΠΑ (όπου και πέθανε). Αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και έγινε ο θεμελιωτής νέου επιστημονικού κλάδου της «αποφολιδωτικής κυτταρολογίας» βασιζόμενη ακριβώς στη μελέτη των αποφιλιδουμένων κυττάρων του οργανισμού στις διάφορες κοιλότητες αυτού. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως το “test Pap”, όπως ονομάστηκε η μέθοδος του Παπανικολάου, που έχει αποδειχτεί σωτήριο για πολλές γυναίκες. Επίσης, εκτός από το ερευνητικό του έργο, υπήρξε και το συγγραφικό. Το 1954 δημοσίευσε το μνημειώδες έργο «Άτλαντας της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας» (Atlas of Exfoliative Cytology), εδραιώνοντας και επίσημα πια τη νέα ιατρική πρακτική και ειδικότητα που ουσιαστικά ανέπτυξε από το μηδέν.


Ήταν 15 Οκτωβρίου του 1962, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι πληροφορήθηκε από τις υπηρεσίες κατασκοπίας ότι  σοβιετικοί βαλλιστικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές, βρίσκονταν εγκατεστημένοι στην Κούβα . Ένα Αμερικανικό αεροσκάφος U-2 είχε φωτογραφήσει τις υπό κατασκευή στρατιωτικές βάσεις εκεί.
Στις 22 Οκτωβρίου ο πρόεδρος Κένεντι επέλεξε, μετά από διάφορες προτάσεις, να ανακοινώσει το ναυτικό αποκλεισμό της Κούβας και θα προχωρούσε στην «κατάσχεση επιθετικών όπλων και συναφούς υλικού» που σοβιετικά σκάφη θα επιχειρούσαν ενδεχομένως να τα παραδώσουν στην Κούβα. 
Η κρίση κορυφώθηκε στις 27 Οκτωβρίου, όταν ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2 καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο της Κούβας, ενώ ένα άλλο αναχαιτίστηκε πάνω από τη Ρωσία.
Ο κίνδυνος πυρηνικής σύρραξης ήταν μεγάλος. Η σύρραξη αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, στις 28 Οκτωβρίου,
όταν ο σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ δέχτηκε να σταματήσουν οι εργασίες για την εγκατάσταση των πυραύλων και να αποσυρθούν όσοι βρίσκονταν ήδη στο νησί. Σε αντάλλαγμα, ο Κένεντι δεσμεύθηκε ότι ουδέποτε οι ΗΠΑ θα εισέβαλλαν στην Κούβα, ενώ έδωσε και μυστική υπόσχεση για την απομάκρυνση των πυρηνικών πυραύλων που είχαν εγκατασταθεί κατά το παρελθόν στην Τουρκία.

1972 



Πεθαίνει στις 8 Φεβρουαρίου, ο Μάρκος Βαμβακάρης, πολύ σημαντικός δημιουργός στο χώρο του ρεμπέτικου. Γεννήθηκε το 1905 στη Σύρο  από οικογένεια καθολικών.

Διεξάγονται από 26 Αυγούστου έως 11 Σεπτεμβρίου οι 20οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόναχο της Δ. Γερμανίας.
Κατά τη διάρκεια τους, στις 5  Σεπτεμβρίου, οι αγώνες αμαυρώνονται με την ομηρία 11 Ισραηλινών αθλητών από Παλαιστίνιους τρομοκράτες. Δύο σκοτώνονται.
Στο αθλητικό κομμάτι, τα περισσότερα μετάλλια κατέκτησαν η ΕΣΣΔ (99), οι ΗΠΑ (94) και η Αν. Γερμανία (66).
Η Ελλάδα κέρδισε 2 αργυρά. Ένα από τον Πέτρο Γαλακτόπουλο στα 74 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης και ένα από τον Ηλία Χατζηπαυλή στην κατηγορία "Finn" της ιστιοπλοΐας.

Το 1972 ξεκινάνε να δίνονται πινακίδες κυκλοφορίας νέου τύπου στην Ελλάδα.
Πλέον το σύστημα αριθμοδότησης  αποτελείται από 2 γράμματα και 4 ψηφία.
Συνολικά στη χώρα μας θα πουληθούν 34.518 καινούργια αυτοκίνητα εκείνη τη χρονιά.

Στις 7 Φεβρουαρίου κάνει πρεμιέρα η κινηματογραφική ταινία της Finos-Films «H Κόμησσα της Κέρκυρας» με την Ρένα Βλαχοπούλου και τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου. Αισθητή η παρουσία του Φώτη Μεταξόπουλου. Η ταινία έκοψε 310.538 εισιτήρια

Στις 24 Μαρτίου* 1972 αρχίζει να προβάλλεται στις ΗΠΑ μια από τις σημαντικότερες ταινίες του διεθνούς κινηματογράφου, «Ο Νονός» (The Godfather).
Σκηνοθετημένο από τον Francis Ford Coppola και με πρωταγωνιστές τους Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton και αρκετούς ακόμα αξιόλογους συντελεστές, η ταινία θεωρείται πως άσκησε σημαντική επιρροή, σε ανάλογες ταινίες αργότερα.
Τη σύνθεση της μουσικής στο «Νονό» έχει συνθέσει ο Nino Rota.

(* Έχει προηγηθεί πρεμιέρα στη Ν. Υόρκη 15-2 & Λος Άντζελες 22-2)


Στις 13 Φεβρουαρίου πηγαίνει στο Νο 1 του Αμερικάνικου chart το “Without you” του Nilsson. Θα κάτσει στη κορυφή για 4 εβδομάδες. Στις 11 Μαρτίου ανεβαίνει στο Νο1 και του Βρετανικού chart για 5 εβδομάδες.

Διεξάγονται στις 7 Νοεμβρίου οι Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Νικητής αναδεικνύεται ο Richard Nixon του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, με ποσοστό 60.7%, έναντι του George McGovern των Δημοκρατικών, που απέσπασε το 37.5% των ψήφων.

1982


Τον Ιανουάριο παρουσιάζεται ο οικιακός υπολογιστής Commodore 64.
H μαζική παραγωγή του ξεκινάει την άνοιξη του 1982 για να κυκλοφορήσει στη αγορά ως τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Αποτέλεσε τον δημοφιλέστερο 
προσωπικό υπολογιστή της δεκαετίας του ’80.ξεπερνώντας σε πωλήσεις τα ανταγωνιστικά προϊόντα των Apple και Atari.

Πεθαίνει τις 17 Σεπτεμβρίου ο, Κυπριακής καταγωγής, μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής Μάνος Λοϊζος. Είχε γεννηθεί το 1937.

Προβάλλεται η ταινία του Νίκου Περάκη «Άρπα Κόλλα». Αποτελεί μια από τις αξιόλογες Ελληνικές κωμωδίες της δεκαετίας του ΄80. Η ταινία έκοψε 130.477 εισιτήρια και παίζουν οι Μίμης Χρυσομάλλης, Νίκος Καλογερόπουλος, Ηλίας Λογοθέτης, Δημήτρης Πουλικάκος, Δημήτρης Πιατάς, Σοφία Σεϊρλή ενώ το παρόν δίνει και ο Νίκος Ρίζος.

Στις 3 Νοεμβρίου το κανάλι των Ενόπλων Δυνάμεων, η ΥΕΝΕΔ, μετονομάζεται σε ΕΡΤ2. Το κανάλι είχε ξεκινήσει το 1966 σαν ΤΕΔ (Τηλεόρασις Ενόπλων Δυνάμεων) και μετονομάστηκε σε ΥΕΝΕΔ το Νοέμβριο του 1970. Ήταν το κανάλι που μετέδωσε εξαιρετικά δημοφιλείς σειρές  όπως το «Άγνωστος πόλεμος» (1971-74) και «Γιούγκερμαν» (1976-77).

Στις 6 Φεβρουαρίου ανεβαίνει στο Νο 1 της Μ. Βρετανίας το “The Model” των Γερμανών Kraftwerk. Αν και το συγκεκριμένο κομμάτι υπήρχε ήδη κάποια χρόνια πριν στο albumThe Man-machine”, κυκλοφόρησε  σαν B-side στη Βρετανική έκδοση του  single  “Computer Love” τον Ιούλιο του 1981 (UK Chart #36). Όταν οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί ξεκίνησαν να παίζουν το B-side, επανακυκλοφόρησε από την EMI τον Δεκέμβριο του 1981, αυτή τη φορά με το “The Model” σαν Α-side

Στις 25 Ιουνίου ξεκινάει στις ΗΠΑ η προβολή της ταινίας του Ridley Scott, “Blade Runner”. Mία από τις κλασικές παραγωγές επιστημονικής φαντασίας. Οι πρωταγωνιστές εδώ κινούνται σε έναν μελλοντικό κόσμο. Δεν είναι άλλοι από τους Harrison Ford, Sean Young, Rutger Hauer, Darryl Hannah, William Sanderson κ.α.
Η μουσική της ταινίας έχει γράψει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (Vangelis).



2 σχόλια:

  1. Α ρε απίστευτε!!! Είναι τρομερή η συλλογή επετειακών θεμάτων που βρήκες. Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νά'σαι καλά φίλε gm2263. Σ'ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή