Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Αστικά Σύμβολα (# 07)

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Ένα από τα κτίρια της Αθήνας με μεγάλη ιστορία.
Όχι μόνο λόγω των χρόνων που κοσμεί την πρωτεύουσα, αλλά και λόγω των προσωπικοτήτων που έχει φιλοξενήσει, καθιστώντας το ως ένα κτίριο που βρίσκεται στο επίκεντρο ιστορικών εξελίξεων.
Ανεγέρθη το 1842 και αρχικά αποτέλεσε την οικία του εύπορου Αντωνίου Δημητρίου. Επρόκειτο για τριώροφο κτίσμα σε σχέδια του Δανού Θεόφιλου Χάνσεν.
Το 1874 ο Ευστάθιος Λάμψας, μαζί με τον Σάββα Κέντρο, θα το μετατρέψει (με δάνειο 800.000 δραχμών) στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».
Το πολυτελές ξενοδοχείο λειτούργησε υπό τη διεύθυνση του Ε. Λάμψα έως το Νοέμβριο του 1919, όπου  υπάγεται στην «Ανώνυμη Εταιρία Ξενοδοχείων Λάμψα».
Η «Μεγάλη Βρετανία» ήταν από τα πρώτα κτίρια που ηλεκτροδοτήθηκαν στην Αθήνα.
 Κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π. το ξενοδοχείο επιτάχτηκε αρχικά από το Ελληνικό Στρατηγείο και αργότερα από τους Γερμανούς, κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Μετά την απελευθέρωση το ξενοδοχείο χρησίμευσε ως αρχηγείο του Bρετανού στρατηγού Σκόμπι, ενώ εκεί έμεινε και ο Winston Churchill  κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα.
Το 1974, μετά τη πτώση της χούντας των συνταγματαρχών, εγκαταστάθηκε εκεί για ένα διάστημα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ο κατάλογος πάντως των επώνυμων που φιλοξένησε η «Μεγάλη Βρετανία» είναι μακρύς και αφορά αστέρες από το καλλιτεχνικό στερέωμα, μέλη βασιλικών οικογενειών, αρχηγούς κρατών κ.α.
Πάντως με το πέρασμα των χρόνων και με την διαρκή αύξηση των αναγκών, το ξενοδοχείο γνώρισε μια σειρά επεκτάσεων. Νέες πτέρυγες και προσθήκη ορόφων έδωσαν σταδιακά στο κτίσμα τη σημερινή του μορφή.
Το 2003 με μια επένδυση ύψους 82 εκατομμυρίων ευρώ, το Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» ανακαινίστηκε ολοσχερώς.
Εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά σύμβολα της Αθήνας και ένα από τα σημαντικότερα ξενοδοχεία πολυτελείας.
Πάνω, η "Μεγάλη Βρετανία" το 1936.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου