Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Αστικά Σύμβολα (# 09)

Ζάππειο Μέγαρο
Zάππειο Μέγαρο (Φωτό-Billy)

Ένα από τα πλέον ιστορικά κτίρια της Αθήνας είναι το Ζάππειο Μέγαρο.
Το 1869 η Ελληνική κυβέρνηση διαθέτει 80.000 τ.μ. δημόσιας γης για την ανέγερση του,  μεταξύ του ναού του Ολυμπίου Διός και του τότε Ανακτορικού Κήπου.
Η θεμελίωσή του γίνεται το 1874, αρχικά σε σχέδια του Γάλλου Φ. Μπουλανζέ. Στη συνέχεια, ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Θεοφιλάς κλήθηκε να αλλάξει το αρχικό σχέδιο, όμως τελικά εγκαταλείφθηκε.
Αργότερα ο Κωνσταντίνος Ζάππας (που είχε κληθεί από τον Ευάγγελο Ζάππα να επιβλέπει την εκτέλεση του έργου, μετά το θάνατο του) αναθέτει στον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν τον σχεδιασμό του μεγάρου. . Η αρχιτεκτονική του ακολουθεί τον νεοκλασικό ρυθμό, με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού.
Τελικά τα εγκαίνια γίνονται στις 20 Οκτωβρίου 1888.
Το Ζάππειο χρησιμοποιήθηκε  για τους αγώνες ξιφασκίας στους Ολυμπιακούς του 1896 και σαν Ολυμπιακό χωριό στους Ολυμπιακούς του 1906.
Από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου εξέπεμπε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας για περίπου 4 δεκαετίες, μέχρι την μεταφορά στο Ραδιομέγαρο στην Αγ. Παρασκευή.
Επίσης χώροι του Ζαππείου έχουν φιλοξενήσει διάφορες εκθέσεις, εκδηλώσεις αλλά έχει χρησιμεύσει και σαν κέντρο τύπου.
Κορυφαία στιγμή η τελετή υπογραφής για τη προσχώρηση της Ελλάδας στην ΕΟΚ (σήμερα Ευρωπαϊκή Ένωση), τη 1η Ιανουαρίου 1981 από τον  Κωνσταντίνο Καραμανλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου