Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Αστικά Σύμβολα (# 08)

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ένα από τα  τοπόσημα της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας είναι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας  στο Νέο Φάληρο.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικά έργα μεγάλης κλίμακας των τελευταίων 30 ετών. Κατασκευάστηκε τη περίοδο 1981-1984 με  μελέτη του αρχιτεκτονικού γραφείου «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες» και εγκαινιάστηκε το Φεβρουάριο του 1985. Το Μάρτιο του 1985 φιλοξενήθηκε στο ΣΕΦ η πρώτη μεγάλη αθλητική διοργάνωση, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου.
Είναι το πλέον πολυ-λειτουργικό κλειστό γήπεδο στην Ελλάδα, καθώς εκτός από μπάσκετ μπορεί επίσης να φιλοξενήσει αγώνες βόλεϊ, γυμναστικής, παγοδρομιών και άλλων αθλημάτων. Επιπρόσθετα υπάρχει δυνατότητα για ποικίλες διοργανώσεις όπως συναυλίες, συνέδρια και εκθέσεις.
Το 1991 το ΣΕΦ έλαβε το Χρυσό Βραβείο IAKS (International Working Group for the Construction of Sports and Leisure Facilities).
Το τεχνικά άρτιο στάδιο έχει από το 1985 φιλοξενήσει πολλές σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις με αποκορύφωμα την Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004, όπου φυσικά αποτέλεσε, ανακαινισμένο, μέρος των αθλητικών υποδομών της διοργάνωσης (αγώνες βόλεϊ). Από το 1992 αποτελεί έδρα της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου