Αυτό είναι ένα από τα πρώτα, γύρω στο 1961, της αλλαγής που θα επέλθει. Λίγο αργότερα, την ίδια περίοδο, ξεκινάει η κατασκευή του γωνιακού κτιρίου του αρχιτέκτονα Δ. Τριποδάκη επί των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως. Όμως, το πνεύμα εκσυγχρονισμού εκείνης της εποχής δε πέρασε χωρίς αντιδράσεις και μάλιστα από την ίδια τη πολιτεία! Το πρόβλημα ήταν η αισθητική των προσόψεων. Έτσι, το καλοκαίρι του 1962, ο υφυπουργός Δημοσίων Έργων κ. Θεοδοσιάδης, διέταξε τη διακοπή των εργασιών, ώστε οι αρχιτέκτονες να προβούν σε τροποποιήσεις στα σχέδια των προσόψεων. Η δικαιολογία που δόθηκε ήταν ότι οι αρχιτέκτονες πρέπει να εγκαταλείψουν τη μίμηση των προτύπων ξένων χωρών που είναι ξένα προς το ελληνικό περιβάλλον και παραμορφώνουν τη κεντρικότερη πλατεία της πρωτεύουσας!!! Φυσικά ήταν πλέον πολύ αργά. Η αρχή για να χάσει η "κεντρικότερη πλατεία της Αθήνας" το χαρακτήρα της και την ιστορική της συνέχεια, είχε ήδη γίνει.
Λύσεις πάντως βρέθηκαν και τα κτίρια αποπερατώθηκαν κανονικά. Λίγο αργότερα θα κατεδαφιστεί το μέγαρο Κορομηλά για να ανεγερθεί το κτίριο που στεγάζει σήμερα το ΥΠ.ΟΙΚ. όμως θα μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια που το οικόπεδο θα είναι άδειο και περιφραγμένο. Φυσικά δε θα γλυτώσουν κτίρια όπως του "Ελευθερουδάκη", ούτε το μέγαρο Καλλιγά αλλά και πολλά άλλα, σχεδόν τα περισσότερα, πέριξ της πλατείας Συντάγματος (κάποια έχουν κατεδαφιστεί ήδη λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του '50). Το μόνο που έχει απομείνει να θυμίζει το παρελθόν είναι το κτίριο του Public στη γωνία με Καραγιώργη Σερβίας (πρώην μέγαρο Πάλλη).
Άποψη της πλατείας Συντάγματος τον Δεκέμβριο του 1944. Δεξιά φαίνεται το κτίριο που στεγάζει σήμερα το κατάστημα "Public" (κάτω) και είναι το μοναδικό διασωθέν από τα εικονιζόμενα.
Το κτίριο αυτό έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και ανεγέρθηκε γύρω στο 1910-1911.
Billy
(photos αρχείο Billy Files)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου