Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Το Acropole Palace αναγεννάται


Ξεκίνησαν επιτέλους οι εργασίες αποκατάστασης του μεγαλοπρεπούς κτιρίου της οδού Πατησίων.
Του Δημήτρη Ρηγόπουλου




Πολλοί Αθηναίοι δεν θα το πιστεύουν και με το δίκιο τους: στο Acropole Palace της οδού Πατησίων εγκαταστάθηκε εργολάβος και οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν στο πολύπαθο κτίριο. Ενα από τα πιο επιβλητικά αρχιτεκτονήματα του αθηναϊκού Μεσοπολέμου, που παραλίγο να καεί δύο φορές τα τελευταία χρόνια, εισέρχεται επιτέλους σε φάση αναγέννησης. Εστω κι αν οι προβλεπόμενες χρήσεις ελάχιστα σχετίζονται με την ιστορία του στη ζωή της πρωτεύουσας και δεν φέρνουν πίσω τον αέρα αστικής ευωχίας με τον οποίο συνέδεσε την παρουσία του στην καρδιά του 20ού αιώνα.
Ομως μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές εποχές και θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι το ξενοδοχείο που είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Σωτήρης Μαγιάσης (1894-1966) δεν μπορεί να αναβιώσει στις σημερινές συνθήκες της χώρας και της πόλης, αλλά θα καταστεί ένας θύλακας πολυτέλειας της ελληνικής γραφειοκρατίας και πιο συγκεκριμένα του υπουργείου Πολιτισμού στο οποίο ανήκει από το 1999. Ας κρατήσουμε το πέρασμα του Acropole Palace σε έναν κύκλο ζωής γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ακόμα κι αν το πέρασμα στη νέα εποχή δεν γίνεται χωρίς απώλειες: οι περίφημοι πολυέλαιοι, όπως και η σιδερένια κουπαστή της σκάλας, αλλά και οι περισσότεροι μαρμάρινοι κίονες έχουν κάνει φτερά.
Πρόκειται για επταώροφο κτίριο, 6.600 τ.μ., ύψους 34 μέτρων, σε «στρατηγικό» σημείο, ακριβώς απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Σύμφωνα με τη μελέτη αποκατάστασης, τα 4.000 τ.μ. θα απορροφήσουν χρήσεις γραφείων, στο υπόγειο, όπου κάποτε βρισκόταν το ballroom, θα λειτουργήσει αίθουσα μονίμων εκθέσεων, στο ισόγειο πωλητήριο του ΤΑΠΑ και αναψυκτήριο. Για το «δεύτερο ισόγειο» έχουν προβλεφθεί οι χώροι υποδοχής. Στο ίδιο επίπεδο οι δύο μεγάλες αίθουσες δεξιώσεων θα αποκτήσουν, η μία χρήση πολιτιστικών εκδηλώσεων και η άλλη (η κυκλική) θα λειτουργήσει ως χώρος για συνεντεύξεις Τύπου. Εποπτευόμενοι φορείς που νοικιάζουν σήμερα χώρους θα βρουν επιτέλους στέγη.
Ο άνθρωπος που έχει ζήσει τις περιπέτειες του Acropole Palace από πολύ κοντά, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επιχειρεί μια λιγότερο «τυπική» περιγραφή της νέας ταυτότητας του κτιρίου. Αποσαφηνίζει ότι δεν πρόκειται για τη νέα διοικητική έδρα του ΥΠΠΟ. «Διαμορφώνεται χώρος όπου η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα υποδέχεται υψηλούς καλεσμένους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για την έδρα του ΥΠΠΟ. Προσωπικά σκέφτομαι αυτό το λαμπρό κτίριο ως έναν αναβαθμισμένο χώρο προβολής και φιλοξενίας πολιτιστικών θεσμών και γεγονότων». Ειδικά για την παλιά αίθουσα του χορού στο υπουργείο Πολιτισμού εμφανίζονται πολύ ανοικτοί ως προς το είδος και το περιεχόμενο των εκθέσεων που θα φιλοξενεί σε «διαρκή εναλλαγή», όπως τονίζει η κ. Λίνα Μενδώνη, από το 2015 και μετά. Ως προς την υποδοχή των υψηλών καλεσμένων το Acropole Palace θα δώσει λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα καθώς σήμερα συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο γίνονται συνήθως στο Μουσείο της Ακρόπολης. Επίσης προβλέπεται η λειτουργία βιβλιοπωλείου. Ο προϋπολογισμός είναι 13 εκατομμύρια ευρώ και η παράδοση του νέου κτιρίου υπολογίζεται στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου