Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Το όνειρο του Ολυμπιακού Σταδίου.

Το Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) εγκαινιάστηκε το 1982. Η αναγκαιότητα για την ύπαρξη ενός Ολυμπιακού Σταδίου στη χώρα μας, είχε γίνει αντιληπτή ήδη από τη δεκαετία του '50.
Στην εφημερίδα "Εμπρός", στις 4 Σεπτεμβρίου 1954, διαβάζουμε:

Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα, "Κατόπιν του προσωπικού ενδιαφέροντος του Βασιλέως και του στρατάρχου Παπάγου, εντός των ημερών ο υπουργός της παιδιάς κ. Γεροκωστόπουλος θα καταθέση εις το Συντονιστικόν Συμβούλιον το σχετικόν διάταγμα προς έγκρισιν, δια του οποίου θ'απαλλοτριούται ειδικός χώρος προς ανέγερσιν των κτιριακών εγκαταστάσεων του συγχρόνου Ολυμπιακού Σταδίου της Ελλάδος".
Πού θα κατασκευαζόταν όμως το νέο στάδιο? Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '50 η επικρατέστερη περιοχή ήταν μια... "Ως καταλληλότερος χώρος, προς ανέγερσιν του Σταδίου, έχει προκριθή ο περιλαμβανόμενος μεταξύ Φιλοθέης, Καλογρέζας και Αμαρουσίου", συνεχίζει το άρθρο της εφημερίδας.
Όμως, στο πέρασμα του χρόνου, υπήρξαν και άλλες προτάσεις. Μερικά χρόνια αργότερα, επί πρωθυπουργίας Κων. Καραμανλή, το Γνωμοδοτικό επί του αθλητισμού Συμβούλιο εξέταζε επίσης τη περίπτωση το Ολυμπιακό Στάδιο να γίνει στο Τατόι (!), καθώς και τη διεύρυνση του Παναθηναϊκού Σταδίου με σκοπό να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μεγάλων διεθνών και Ολυμπιακών αγώνων, λύση την οποία προέκρινε ο πολιτικός μηχανικός Αλ. Μπαλτατζής.
Αν και η πρόταση του κ. Μπαλτατζή ήταν η οικονομικότερη, απορρίφθηκε (το 1958) από την Ολυμπιακή Επιτροπή (ευτυχώς!) διότι δε πληρούσε πολλά από τα κριτήρια που ήταν απαραίτητα για ένα τέτοιο έργο.
Η περίπτωση του Τατοΐου είναι άγνωστο από ποιόν προτάθηκε, όμως ήδη θεωρείτο ως ανεφάρμοστη, λόγω της μεγάλης απόστασης από τη πόλη και του μεγάλου κόστους που απαιτούσε η μεταφορά της Σχολής Ικάρων.
Όσον αφορά την -έτσι κι αλλιώς- επικρατέστερη πρόταση του Αμαρουσίου, υπήρχε το θέμα των απαλλοτριώσεων.
Περίπου 450 δικαιούχοι διέμεναν στη περιοχή και δεν έλλειπαν οι διαμαρτυρίες από τους κατοίκους, ήδη από την εποχή που έγινε γνωστό ότι μελετάται η δημιουργία σταδίου εκεί (το παλιότερο σχετικό δημοσίευμα που βρήκα είναι από το 1952!).
Βάσει μιας μακροσκελούς επιστολής στην εφημερίδα "Ελευθερία" στις 26/7/1961, βλέπουμε ότι υπήρχε και "Σύλλογος Πληττομένων εκ της απαλλοτριώσεως κατοίκων Καλογρέζης-Αμαρουσίου", με Πρόεδρο τον Σπ. Πετράτο.
Όμως το Ολυμπιακό Στάδιο έμελλε να γίνει εκεί. Βέβαια, θα έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια ακόμα. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε μόλις στις 8 Ιανουαρίου 1980.


Billy.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου