Σελίδες

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Φωτογραφίες από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου, το 1961

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ρεύμα των προσφύγων που επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν το Ανατολικό Βερολίνο, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας ξεκίνησε να κτίζει το τείχος που θα χώριζε το Ανατολικό και το Δυτικό Βερολίνο. Η κατασκευή του δημιούργησε κρίση στις σχέσεις μεταξύ Αμερικανών και Σοβιετικών. Το τείχος καθαυτό έγινε σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου.
Ακολουθεί μια συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών από την ανέγερση του, το καλοκαίρι του 1961.

Aύγουστος 1961. Ένας εργάτης από την Αν. Γερμανία τοποθετεί τα πρώτα κομμάτια του τείχους, λίγο μετά τη σφράγιση των συνόρων μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου. (AP Photo, File)

Στρατιώτες λαμβάνουν μέρος στη κατασκευή του τείχους, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχών της Ανατολικής Γερμανίας.  (Photo by Keystone/Getty Images)

Προσωπικό του στρατού της Ανατολικής Γερμανίας, επιβλέπει τις εργασίες ανέγερσης του τείχους, τον Αύγουστο του 1961. 
(Photo by Central Press/Getty Images)

Ένα αυτοκίνητο διέρχεται μεταξύ δύο αρμάτων των ΗΠΑ, τον Οκτώβριο του 1961, στο σημείο ελέγχου των Αμερικάνων (Checkpoint Charlie). ;Ήταν το μοναδικό πέρασμα του τείχους, μεταξύ του Ανατολικού Βερολίνου (Σοβιετικός τομέας) και του Δυτικού Βερολίνου (Αμερικάνικος τομέας). .
(Photo /AFP/Getty Images)

Πολίτες ανεβαίνουν σε λεωφορείο για να δουν πίσω από το Τείχος του Βερολίνου, την εποχή που κατασκευάστηκε.. (Photo by Keystone/Getty Images)

Κάτοικοι του Δυτικού Βερολίνου κοιτάνε μέσα από το τείχος, προς τον Ανατολικό τομέα, κοντά στο Checkpoint Charlie..Το νεοανεγερθέν τείχος δεν έχει ακόμα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, αλλά μόνο σωλήνες που κάνουν δύσκολη τη προσπάθεια να πιαστεί κάποιος κάποιος για να σκαρφαλώσει προς την άλλη μεριά. 
(Photo by Keystone/Getty Images)

Οικογένειες και φίλοι, κάποτε γείτονες, τώρα στέκονται διαιρεμένοι χαιρετώντας πίσω από το Τείχος του Βερολίνου. (Photo by Keystone/Getty Images)

Αμερικανοί στρατιώτες στο Checkpoint Charlie, το σημείο μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου, το 1961. (Photo by Express Newspapers/Getty Images)

14 Αυγούστου 1961. Άντρες του στρατού της Ανατοικής Γερμανίας υψώνουν φράκτες με συρματοπλέγματα με σκοπό να κλείσουν έναν δρόμο εν όψει της κατασκευής του τείχους. Tα πρώτα τμήματα από μπετόν τοποθετήθηκαν στις 17 Αυγούστου 1961.
(Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Κάτοικοι του Δυτικού Βερολίνου, δεξιά, παρακολουθούν Ανατολικογερμανούς εργάτες στη κατασκευή του τείχους, τον Αύγουστο του 1961. (AP Photo)

Στρατιώτες της Ανατολικής Γερμανίας τοποθετούν αγκαθωτά συρματοπλέγματα.
(AP Photo)

13 Αυγούστου 1961. Ένα ζευγάρι Ανατολικογερμανών, απομακρύνεται από τη γραμμή των συνόρων, μετά την απόπειρά τους να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο. Τους εμπόδισε το συρματόπλεγμα αλλά και οι στρατιώτες.της Ανατολικής Γερμανίας.
(AP Photo/Edwin Reichert)

Άρματα της Αν. Γερμανίας παραταγμένα στη Warschauer Bridge του Βερολίνου, στις 13 Αυγούστου 1961. (AP Photo)

Στελέχη του στρατού της Ανατολικής Γερμανίας, απομακρύνουν κυβόλιθους από την Friedrich Strasse, στο Αν. Βερολίνο. 13 Αυγούστου 1961.
(AP Photo)

Δύο άντρες τυλιγμένοι με πετσέτες και μόνα ρούχα τα μαγιό τους, μετά την απόδρασή τους από το Αν. Βερολίνο. Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, κατάφεραν να φτάσουν στο Δυτικό Βερολίνο, κολυμπώντας τον ποταμό Spree.  Εδώ, σε στρατόπεδο προσφύγων, στις 13 Αυγούστου 1961.
(AP Photo/Peter Hillebrecht)

Εργάτες ανακατεύουν τσιμέντο για τη κατασκευή του τείχους, υπό τη προστασία της αστυνομίας της Αν. Γερμανίας, στις 18 Αυγούστου 1961..
 (AP Photo)

18 Αυγούστου 1961. Το τείχος υψώνεται. (AP Photo)

Πολίτες του Δυτικού Βερολίνου, δεξιά, συγκεντρωμένοι στο φράγμα που οριοθετεί το Δυτικό από το Ανατολικό Βερολίνο, παρακολουθούν τις κινήσεις της αστυνομίας της "άλλης" πλευράς. 18 Αυγούστου 1961. (AP Photo)

Μέλη του στρατού της Ανατολικής Γερμανίας και ένα τμήμα του ανολοκλήρωτου τείχους, στις 18 Αυγούστου 1961. (AP Photo/Fritz Reiss)

Δύο Ανατολικογερμανοί εργάτες τοποθετούν σπασμένα γυαλιά στη κορυφή του τείχους, 'ώστε να αποτρέπεται κάθε προσπάθεια απόδρασης. (AP-Photo/Kreusch)

28 Αυγούστου 1961. Ζευγάρι πάνω σε ξύλινα κουτιά ώστε να δουν στην άλλη μεριά του τείχους. 
(AP Photo/Worth)

Μέλη της αστυνομίας του Αν. Βερολίνου συνομιλούν με κατοίκους του Δυτ. Βερολίνου, μέσα από τα συρματοπλέγματα, τον Σεπτέμβριο του 1961. (AP Photo)

Κοντά στο Wiener Brucke, κάτοικοι του Αν. Βερολίνου χαιρετάνε φίλους από τη δυτική πλευρά,  στις 6 Σεπτεμβρίου 1961. (AP Photo/E. Reichert)

Και το αντίθετο... δυτικοί χαιρετάνε ανατολικούς...  (AP Photo/E. Reichert)

9 Σεπτεμβρίου 1961. Αστυνομικός της Αν. Γερμανίας τοποθετεί τσιμεντόλιθους, καθώς το τείχος ανυψώνεται στα 5 μέτρα. (AP Photo)

Στρατιώτης μεταφέρει ένα ρολό αγκαθωτού πλέγματος στα όρια που χωρίζει τον Βρετανικό από τον Σοβιετικό τομέα του Βερολίνου. 21 Αυγούστου 1961. 
(AP Photo)

Βερολινέζοι της δυτικής πλευράς, παρακολουθούν τους ανατολικούς να ξεφορτώνουν προκατασκευασμένες πλάκες μπετόν για την ενίσχυση του τείχους. 12 Σεπτεμβρίου 1961. 
(AP Photo/Worth)

Sebastian Strasse, στο σημείο όπου o Aμερικάνικος τομέας συναντούσε τον Σοβιετικό, εργάτες της Αν. Γερμανίας τοποθετούν ισχυρό φωτισμό δρόμου, πίσω από το τσιμεντένιο τείχος-όριο. 
19 Σεπτεμβρίου 1961. (AP PhotoE.Reichert)

Φορτηγά και μεταλλικά εμπόδια παραταγμένα από τη πλευρά των ανατολικών και, από την άλλη πλευρά, Αμερικανοί στρατιώτες παρακολουθούν όρθιοι πάνω σε ένα Jeep.
 (AP Photo/ Kreusch)

30 Σεπτεμβρίου 1961. Στρατιώτης στερεώνει μεταλλική ράβδο για τη συγκράτηση του συρματοπλέγματος στο τείχος του Βερολίνου.
(AP Photo)

Αστυνομία του Δυτικού Βερολίνου φυλάει κατά μήκος του τείχους, στις 23 Νοεμβρίου 1961.
(AP Photo)

Φρουρός του Δυτικού Βερολίνου. Πίσω του, εργάτες προσθέτουν ύψος στο τείχος που χωρίζει το Ανατολικό από το Δυτικό Βερολίνο, στις 7 Οκτωβρίου 1961.
(AP Photo)




(απόδοση: Billy)

2 σχόλια:

  1. Φοβερές φωτογραφίες, άγνωστες στο κοινό. Ευχαριστούμε bill!

    Όσο για το τείχος, (τώρα έχει μείνει ένα κομμάτι μόνο σαν ανάμνηση καθώς κ το τσάρλυ πόϊντ) δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο ηλίθιο που να έχει γίνει στη νεότερη ιστορία του ανθρώπινου γένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nα'σαι καλά! Μια μαύρη σελίδα της νεότερης ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή