Σελίδες

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

'Ωρα για παγωτό.

[*]

Η άνοιξη είναι πια εδώ, ο καιρός ανοίγει και σύντομα το παγωτό θα επιστρέψει στη ζωή μας και στο διαιτολόγιό μας.
Εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια μικρών και μεγάλων, κάθε καλοκαίρι.
Στη χώρα μας, εταιρίες όπως η ΈΒΓΑ, η ΆΣΤΥ και η ΔΕΛΤΑ είχαν στο παρελθόν περίοπτη θέση στη μάχη του παγωτού.
Η ΔΕΛΤΑ βέβαια, ξεκίνησε σε αυτόν τον τομέα αργότερα, προς τα τέλη της δεκαετίας του '60 και ενώ οι άλλες δύο κυριαρχούσαν.
Όμως, αν πάμε κι'άλλο πίσω στο χρόνο θα δούμε ότι το παγωτό στη χώρα μας έχει φίλους ήδη πριν τα μέσα του 19ου αιώνα. Συγκεκριμένα στην Αθήνα, ο πρώτος που έφτιαξε παγωτό ήταν ο Καρδαμάνης ο οποίος διατηρούσε καφενείο μεταξύ των οδών Αιόλου και Αγίου Μάρκου. Αυτό έγινε γύρω στο 1841. Εκείνη την εποχή μάλιστα το σημείο θεωρείτο απομακρυσμένο, σχεδόν εξοχικό, όπου οι Αθηναίοι πήγαιναν βόλτα για να ξεσκάσουν.
Το πρώτο τυποποιημένο παγωτό στη χώρα μας παρήγαγε η ΈΒΓΑ, αρχικά με το ξυλάκι το 1936, δίνοντας την ευρεσιτεχνία για την Ελλάδα και στη συνέχεια με το κύπελλο και το χωνάκι.
[πηγή: ΕΒΓΑ]

Εκείνη την εποχή και για πολλά χρόνια, το παγωτό το έβρισκε κανείς στους πλανόδιους πωλητές με τα καροτσάκια. 
Ο πλανόδιος παγωτατζής (ή "γιάτσος" ή "εβγατζής") έσερνε το δίτροχο ή τρίτροχο ή τετράτροχο καρότσι και όταν εμφανιζόταν σε κάποια γειτονιά έτρεχαν όλα τα πιτσιρίκια προς το μέρος του. 
Απαραίτητο αξεσουάρ η άσπρη ποδιά και το άσπρο καπελάκι. 


[*] Στη φωτογραφία εικονίζεται φορτηγό με παγωτά της ΔΕΛΤΑ το 1971 στη Κρήτη. Η εταιρία είχε κάνει τα πρώτα της βήματα στην αγορά του παγωτού, λίγα χρόνια πριν, το 1968.


Billy.
(αρχείο Billy Files)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου