Σελίδες

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Οι Σημαντικότεροι Έλληνες Αρχιτέκτονες (μέρος 9ο)

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΒΑΛΕΝΤΗΣ

O Θουκυδίδης Βαλεντής γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου την 1η Νοεμβρίου 1908. Ήρθε στην Αθήνα το 1925 και φοίτησε αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. έως το 1930.
Εκείνη τη περίοδο συμμετέχει στο πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων με έργα όπως το δημοτικό σχολείο στο Ληξούρι, το δημοτικό σχολείο στη Σύρο κ.α.
Τη δεκαετία του ’30 αναλαμβάνει και τη σχεδίαση ορισμένων πολυκατοικιών. Γνωστό του έργο σε αυτή τη κατηγορία είναι η πολυκατοικία των αδελφών Μιχαηλίδη στα Εξάρχεια (Στουρνάρη & Ζαΐμη -1934), σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Πολύβιο Μιχαηλίδη. Πρόκειται για μια μοντερνιστική πολυκατοικία με έλλειψη διακοσμητικών στοιχείων και χωρίς τη χρήση έρκερ. Χαρακτηριστικό είναι οι συνεχείς ζώνες παραθύρων με μεταλλικό σκελετό, κάτι το οποίο δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο εκείνη την εποχή. Αντίθετα, οι εξώστες δεν είναι συνεχείς ενώ στην εσοχή του τελευταίου ορόφου υπάρχει πέργκολα που συμπληρώνει με επιτυχία τον ορθογώνιο όγκο του κτιρίου. Άλλο έργο προς αυτή τη κατεύθυνση, σε μικρότερη κλίμακα, η πολυκατοικία Στρίγγλη (1936) στο Κουκάκι. Τον Μάρτιο του 1943 διορίζεται επιμελητής στην έδρα της Οικοδομικής, όπου καθηγητής ήταν ο Ε. Κριεζής και από το 1944 έως το 1950 στην έδρα Ειδικής Κτιριολογίας και Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων.
Μεταπολεμικά ο Βαλεντής θα ασχοληθεί με μια σειρά από κτίρια γραφείων. Η αρχή έγινε το 1949 με το κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας(1947-1949) στην Ακαδημίας. Γνωστά είναι επίσης τα κτίρια που σχεδίασε γύρω από την Ομόνοια, κατά τη δεκαετία του ’50, με τις τυποποιημένες όψεις που καθιερώθηκαν στην εμπορική αρχιτεκτονική (εμφανής σκελετός με εναλλαγή στηθαίων και παραθύρων). 
Το 1961 εκλέγεται μόνιμος καθηγητής στην Έδρα της Κτιριολογίας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ενώ το 1965 επιστρέφει στην Αθήνα και εκλέγεται καθηγητής στον ίδιο τομέα του ΕΜΠ. 
Ο Θ. Βαλεντής συνταξιοδοτήθηκε το 1980 και απεβίωσε στην Αθήνα στις 4 Απριλίου 1982.
Πολυκατοικία αδελφών Μιχαηλίδη, Εξάρχεια (1934)

Κτίριο γραφείων στην Ομόνοια (1958)



Billy.
(photos αρχείο Billy Files)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου