Σελίδες

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Οι Σημαντικότεροι Έλληνες Αρχιτέκτονες (μέρος 2ο)

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

Ο Αναστάσιος Μεταξάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου 1862. Εκτός από αρχιτέκτονας, υπήρξε αθλητής και λάτρης της σκοποβολής. 
Αρχιτέκτονας σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης και αποφοίτησε με άριστα.
Ως αθλητής, έλαβε μέρος σε 4 Ολυμπιάδες. 
Το 1896, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, ενεπλάκη και ως αρχιτέκτονας και ως αθλητής. 
Εκτός από την ανάθεση για την αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου, ο Μεταξάς σχεδίασε το σκοπευτήριο της Καλλιθέας για τις ανάγκες των αγώνων.
Εκεί ο Μεταξάς έλαβε μέρος και ήρθε 4ος στη βολή από 300 μέτρα και επίσης 4ος στη βολή με στρατιωτικό τουφέκι στα 200 μέτρα. Επίσης έλαβε μέρος στη μεσοολυμπιάδα του 1906 (Αθήνα), όπου κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στο τραπ δύο βολών, στους Ολυμπιακούς του 1908 (Λονδίνο) όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο τυφέκιο κατά πήλινων δίσκων και στους Ολυμπιακούς του 1912 (Στοκχόλμη) όπου κατέλαβε την 6η θέση στο ίδιο αγώνισμα. 
Επιπλέον, ο Αναστάσιος Μεταξάς ασχολήθηκε με τη πολιτική κατά τη δεκαετία του ΄30. Πρώτη φορά εξελέγη γερουσιαστής Αττικοβιωτίας το 1929 και στις εκλογές του Ιουνίου 1935 βουλευτής Αθηνών. 
Ο Μεταξάς ήταν ένα από τα πρώτα τιμητικά μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ). Απεβίωσε στις 28 Ιανουαρίου 1937.
Στις 4 Ιουνίου 1939, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της εντοιχισμένης πλάκας με τη μορφή του εξωτερικά του Παναθηναϊκού Σταδίου. 

Φυσικά ένα από τα σημαντικότερα έργα του Μεταξά, είναι το Παναθηναϊκό Στάδιο. Η ιστορία του έχει γραφτεί κατ'επανάληψη οπότε δεν υπάρχει λόγος να γίνει εκτεταμένη αναφορά εδώ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τον Γεώργιο Αβέρωφ για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.
Το Στάδιο χρησιμοποιείται ως τις μέρες μας και αποτελεί ένα από τα σημαντικά τοπόσημα της Αθήνας.
Εργασίες κατασκευής του Σταδίου πριν τους Ολυμπιακούς του 1896.

Δύο ακόμα σημαντικά έργα του Αναστάσιου Μεταξά είναι:
Το μέγαρο Χαροκόπου (σημερινό Μουσείο Μπενάκη)
Η αρχική του μορφή ήταν απλούστερη, ως κτίριο Χαροκόπου, ενώ αργότερα (1910) αγοράστηκε από τον Εμμανουήλ Μπενάκη και αναμορφώθηκε σε σχέδια του Μεταξά, ώστε απέκτησε περίπου τη σημερινή του μορφή. Βρίσκεται στη συμβολή της Βασ. Σοφίας με την οδό Κουμπάρη 1. Μετά το 1930 υπήρξε και μια προσθήκη, με νέα πτέρυγα στο δυτικό άκρο της Βασ. Σοφίας, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της μετατροπής του σε μουσειακό χώρο. Αργότερα υπήρξαν και νέες επεκτάσεις (1965, 1968, 1973) ενώ το 1997 ολοκληρώνονται οι εργασίες μιας μεγάλης επέκτασης στο πίσω μέρος του οικοπέδου. 
Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Πατησίων)
Το κτίριο αυτό κατασκευάστηκε τη περίοδο 1926-1930 με κληροδότημα του ομογενούς Γρηγορίου Μαρασλή. Τα σχέδια του Μεταξά, εδώ, αποτελούν ένα δείγμα όψιμου κλασικισμού. Το κτιριακό συγκρότημα αναπτύσσεται σε σχήμα Π. Αργότερα, στο κεντρικό κτίριο προστέθηκε ένας ακόμα όροφος. 
Επίσης έργο του Μεταξά είναι το Μέγαρο Merlin de Douai, σημερινή πρεσβεία της Γαλλίας.
Οικοδομήθηκε μεταξύ 1893-1895 επί της Βασ. Σοφίας 7. Ανήκε στον εύπορο Βρετανό Κάρολος Μέρλιν. Σκοπός ήταν να νοικιάσει το κτίριο στη Γαλλική αντιπροσωπεία. Αυτό γίνεται το 1896, όμως μετά από πολλά χρόνια θα αποφασιστεί η αγορά του σπιτιού από τους Γάλλους (το 1913) και η πίστωση εγκρίνεται το 1914. Υπέστη διαρκείς και μεγάλου κόστους επισκευές κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, όχι μόνο εξωτερικά αλλά και σε θέματα συντήρησης του εσωτερικού και του μηχανολογικού εξοπλισμού. 
Ένα πολύ γνωστό κτίριο του Μεταξά, είναι το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, επί της Βασ. Σοφίας 72, που οικοδομήθηκε μεταξύ 1901-1909. Δικό του έργο είναι και το νοσοκομείο αφροδίσιων & δερματικών νοσημάτων , που ανεγέρθηκε με χρήματα του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού και φέρει το όνομά του. Η ανέγερση του έγινε μεταξύ 1908 και 1910 σε χώρο που δώρησε η Μονή Πετράκη το 1903. 
Το μέγαρο Χαροκόπου  τη περίοδο που χρησίμευε ως οικία της οικογένειας Μπενάκη (δεκαετία 1910)

Αιγινήτειο Νοσοκομείο (1937)

Νοσοκομείο Ανδρέα Συγγρού

Έργο του Μεταξά είναι και η οικία Ορφανίδη που ξεκίνησε να οικοδομείται το 1900. Βρίσκεται στη λεωφόρο Βας. Αμαλίας 56 και αφορά ένα αρκετά λιτό νεοκλασικό. Το 1980 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και το 1989 πέρασε στα χέρια του ιδρύματος Ωνάση όπου και το αποκατέστησε με υπεύθυνο τον αρχιτέκτονα Γιώργο Ζαμπέλα. 
Τέλος, ο Μεταξάς σχεδίασε και το κτίριο της Ιονικής & Λαϊκής Τράπεζας (σήμερα Alpha Bank), στην οδό Πεσματζόγλου. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1911-1916. Το κτίριο της Ιονικής Τράπεζας είναι ιδιαίτερα βαρύ στη μορφολογία του. Αργότερα επεκτάθηκε και το 1958, με τη συγχώνευση της Ιονικής με τη Λαϊκή Τράπεζα, το κτίριο συνενώθηκε με το γειτονικό της δεύτερης, έργο πάλι του Μεταξά (του 1927). Μετά την εξαγορά της Ιονικής-Λαϊκής από την Alpha Bank, τo 1999, έγινε αποκατάσταση των δύο κτιρίων στην προ του 1958 κατάσταση (2006) σε μελέτη του Αλέξανδρου Καλλιγά και εφαρμογή του γιου του, Στέφανου Καλλιγά. 
Kτίριο Ιονικής Τράπεζας (σήμερα Alpha Bank) [πηγή]




Billy.
(photos αρχείο Billy Files)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου