Σελίδες

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ορέστης Μακρής. Ο αγαπημένος μας μεθύστακας.

Ο Ορέστης Μακρής γεννήθηκε στη Χαλκίδα στις 30 Σεπτεμβρίου 1898 (ορισμένες πηγές αναφέρουν ως χρονολογία γέννησης το 1899). Ο πατέρας του ήταν νηματουργός.
Ξεκίνησε τη καλλιτεχνική του πορεία, παίρνοντας μαθήματα τενόρου στο Ωδείο Αθηνών, αμέσως μετά τη στρατιωτική του θητεία. Το 1925, ως μαθητής στο Ωδείο ακόμα έφυγε για τουρνέ με τον θίασο της Ροζαλίας Νίκα για το Ηράκλειο Κρήτης, όπου παρουσίασαν οπερέτα του  Λέχαρ. Ο ρόλος του σε αυτό το θίασο ήταν αυτός του τενόρου. Ήταν η πρώτη επαφή του Μακρή με το σανίδι. Εκείνη τη χρονιά θα γνωρίσει και τη σύντροφό του. Το 1926 έλαβε μέρος σε παραστάσεις του μικρού θεάτρου "Λούνα Παρκ", κοντά στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Συντελεστές σε αυτό ήταν η Αλίκη Βεργοπούλου, ο Μίμης Κοκκίνης, ο Δ. Βενιέρης κ.α.
Σε προσωπικό επίπεδο, ο Μακρής, αντιμετώπιζε την αρνητική στάση του πατέρα της κοπέλας που είχε γνωρίσει, ονόματι Βαρβάρα. Έτσι, αποφασίζει να τη κλέψει αν και άφραγκος. Ο... πεθερός μετά φωνάζει την αστυνομία, όμως το ζευγάρι επιστρέφει αυτοβούλως και τελικά ο αυστηρός πατέρας δίνει την ευχή του. Παντρεύτηκαν το Φεβρουάριο του 1927. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου αποκτούν το πρώτο τους παιδί, ένα κοριτσάκι. Αργότερα ήρθε και ένα αγοράκι.
Το καλοκαίρι του 1929 πάει με θίασο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Μαζί του, μερικά μεγάλα ονόματα όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, η Αλίκη Μουσούρη και ο Κώστας Μουσούρης, ο Χριστόφορος Νέζερ κ.α.
Ένα βράδυ, εκτός θεάτρου, ο Μακρής κάνει για αστείο τον μεθυσμένο (δεν ήταν η πρώτη φορά βέβαια). Η επιτυχής μίμηση του, οδηγεί τον Βεάκη να του προτείνει να βγει ως "μεθυσμένος" στη σκηνή. Ο Μακρής πείθεται. Το νούμερο είχε επιτυχία. Ο ρόλος του μεθύστακα είχε γεννηθεί.
Μετά από παραμονή τεσσάρων μηνών στην Αίγυπτο, ο... θεατρικός μεθύστακας επέστρεψε στην Ελλάδα.
Έτσι σταδιακά εγκαταλείπει την οπερέτα και εμφανίζεται ως ηθοποιός σε επιθεωρήσεις κλπ.
Στο κινηματογράφο, ο Μακρής σε αυτόν το ρόλο θα γίνει ευρέως γνωστός με τη ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα "Ο Μεθύστακας", το 1950, σε παραγωγή της Φίνος Φιλμ. Μια μεγάλη εμπορική επιτυχία, με ρεκόρ εισιτηρίων για εκείνη την εποχή. Έκτοτε έπαιξε σε αρκετές ταινίες, όπως "Κάλπικη Λίρα" (1955), "Το Αμαξάκι" (1957), "Η Θεία Απ'το Σικάγο" (1957), "Η Κυρά Μας Η Μαμή" (1958), "Το Ξύλο Βγήκε Απ'τον Παράδεισο" (1959), "Στουρνάρα 288" (1959) κ.α.
Τελευταία κινηματογραφική του εμφάνιση ήταν το 1968 στη ταινία "Ένα Κορίτσι Αλλιώτικο Από Τα Άλλα".
Απεβίωσε στις 29 Ιανουαρίου 1975 στην Αθήνα.

Φιλμογραφία.


Billy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου