Σελίδες

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

12 Οκτωβρίου 1944: η μεγάλη μέρα.

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Ενώ, όμως, γιορτάζουμε το "ΌΧΙ" και την έναρξη του Ελληνοιταλικού πολέμου που έβαλε τη χώρα μας στη δίνη του 2ου Π.Π., συνήθως ξεχνάμε τη μέρα που η Ελλάδα ανέπνευσε και πάλι ελεύθερη. Και αυτή η μέρα ήταν στις 12 Οκτωβρίου 1944.
Τα ιστορικά γεγονότα είναι γνωστά. Τον ηρωικό αγώνα του Ελληνικού Στρατού κατά των Ιταλών, διαδέχθηκε η μαύρη περίοδος της κατοχής από του Γερμανούς, τον Απρίλιο του 1941.
Μεσολάβησαν 3.5 δύσκολα και σκληρά χρόνια για τη χώρα και το λαό, μέχρι να αποχωρήσει οριστικά ο κατακτητής.
Βέβαια αυτό δεν έγινε έτσι ξαφνικά. Το 1944, ο συμμαχικός στρατός πίεζε ολοένα και περισσότερο την άλλοτε πανίσχυρη στρατιωτική μηχανή των ναζιστών. Τα νέα από τα μέτωπα των επιχειρήσεων γίνονταν γνωστά στους Έλληνες, παρά τις απαγορεύσεις που επέβαλαν οι Γερμανοί σε ραδιόφωνο και τύπο.
Έτσι, η πεποίθηση ότι ο στρατός του Χίτλερ δε θα άντεχε για πολύ και η μέρα της ελευθερίας ήταν κοντά, γινόταν πιο δυνατή μέρα με τη μέρα.
Στις 12 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Πέμπτη, οι μηχανοκίνητες φάλαγγες των Γερμανών αποχωρούν από την Αθήνα. Ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους και πανηγυρίζει. Λίγο μετά τις 9 το πρωί η σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό παύει να υπάρχει στην Ακρόπολη.  Η γαλανόλευκη κυματίζει παντού.
Όμως, φεύγοντας οι Γερμανοί, προκάλεσαν ζημιές σε σημαντικές υποδομές. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Λιμένος Πειραιά που υπέστη τεράστιες καταστροφές, με ανατίναξη των σιλό, των κρηπιδωμάτων της ακτής Θεμιστοκλέους και Μιαούλη καθώς και την ανατίναξη των ναυπηγείων και του κτιρίου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Επίσης έβαλαν φωτιά στις αποθήκες των εταιριών πετρελαιοειδών Shell, Socobell και Socony. Επιπλέον, αποπειράθηκαν να καταστρέψουν το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κερατσίνι. Όμως οι εγκαταστάσεις σώθηκαν, μετά από μάχη που έδωσαν άνδρες του ΕΛΑΣ οι οποίοι έσπευσαν εκεί όταν ειδοποιήθηκαν από εργαζόμενους της Ηλεκτρικής Εταιρίας.
Βέβαια υπήρξαν και άλλες καταστροφές μικρότερες ή μεγαλύτερες.
Στις 14 Οκτωβρίου έγινε η επίσημη δοξολογία για την απελευθέρωση των Αθηνών. Το πρωί της 18ης Οκτωβρίου έφτασε στην Ελλάδα η Εθνική Κυβέρνηση, με χιλιάδες λαού να την υποδέχεται. Λίγο αργότερα, σε επίσημη τελετή, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου υψώνει την ελληνική σημαία στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως.
Στις 18 Οκτ. 1944, γύρω στις 10:30 το πρωί, ο Γ. Παπανδρέου υψώνει τη γαλανόλευκη στην Ακρόπολη. Η συγκίνηση είναι μεγάλη. Λίγες μέρες πριν οι Γερμανοί είχαν φύγει από την Ελλάδα. 


Billy.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου