Σελίδες

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Ξενοδοχεία της Ελλάδας (μέρος 4ο)


Η Εκάλη δημιουργήθηκε από τον μηχανικό και πολεοδόμο Σπ. Αγαπητό το 1922. Σχεδιάστηκε στα πρότυπα των προαστίων-κηπουπόλεων (garden city) που είχαν διαδοθεί στην Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα. Μάλιστα για το σχέδιο της Εκάλης  ο ίδιος ο Αγαπητός γράφει : "Το σχέδιον του νέου συνοικισμού είναι το πρώτον σχέδιον πόλεως εν Ελλάδι το οποίον συνετάχθη συμφώνως προς τας νέας αρχάς της μηχανικής πόλεων ή πολισμού (urbanisme) και κατ'απομίμησιν των εν τω Εξωτερικώ  κηπουπόλεων". Το ίδιο το σχέδιο προέβλεπε ένα ξενοδοχείο σε λόφο.
Το ξενοδοχείο ΔΙΑΝΑ της Εκάλης που εικονίζεται στις φωτογραφίες από τη δεκαετία του '30, βρισκόταν σε υψόμετρο 360 μέτρων, 19 χιλιόμετρα από την Αθήνα και διέθετε 50 δωμάτια με όλες τις ανέσεις, όπως ιδιαίτερα λουτρά, τηλέφωνα, bar, εστιατόριο κλπ. 
Άποψη του εσωτερικού (hall) του ξενοδοχείου ΔΙΑΝΑ.
Άρωμα δεκαετίας '30. Η ρεσεψιόν και η υπέροχη στριφογυριστή σκάλα.

Η Κηφισιά αποτελούσε προπολεμικά (αλλά και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια) έναν παραθεριστικό εξοχικό προορισμό των Αθηναίων. Έτσι στη περιοχή υπήρξαν ξενοδοχεία όπως το "Σέσιλ", το "Απέργη" και το "Πεντελικόν". 
To "Σέσιλ" (φωτό πάνω) άρχισε να οικοδομείται το 1922 και εγκαινιάστηκε στις 10 Ιουλίου 1924. Εκεί γίνονταν πολλές κοσμικές εκδηλώσεις της εποχής. Από το "Σέσιλ" έχουν περάσει πολλές προσωπικότητες όπως ο Ελ. Βενιζέλος, η Πηνελόπη Δέλτα, η Κατίνα Παξινού κ.α. Λειτούργησε ως ξενοδοχείο μέχρι το 1986. Σήμερα στεγάζει -ανακαινισμένο- υπηρεσίες του ομίλου Λάτση. 

Το ξενοδοχείο "Απέργη" ξεκίνησε ήδη από το 1910 ενώ το 1921 επεκτάθηκε, διαθέτοντας πλέον δυναμικότητα 160 κλινών. Βρισκόταν στο Κεφαλάρι και ανήκε στον Σταμάτη Απέργη. Το 1931 το ξενοδοχείο μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία., ενώ το 1933 ο Στ. Απέργης με τη σύζυγό του Ασημίνα αγοράζουν έκταση που θα επιτρέψει την επέκταση της επιχείρησης. Το 1936 κατασκευάστηκε και το συντριβάνι που κοσμούσε την είσοδο του ξενοδοχείου. Ο Στ. Απέργης απεβίωσε στις 29 Απριλίου 1940. Λίγο αργότερα, στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο το ξενοδοχείο θα επιταχθεί από την ελληνική κυβέρνηση και θα μετατραπεί σε νοσοκομείο. Το 1942 το επιτάσσουν οι Γερμανοί και το χρησιμοποιούν επίσης ως νοσοκομείο, ενώ το 1944 περνάει στους Άγγλους. Λίγο αργότερα, στα Δεκεμβριανά, το ξενοδοχείο θα υποστεί σοβαρές ζημιές όταν αντάρτες του ΕΛΑΣ θα ανατινάξουν την αριστερή πτέρυγα. Το 1948 τα παιδιά του Σταμάτη Απέργη θα πάρουν δάνειο με σκοπό την επαναλειτουργία του και προσθέτουν έξι πολυτελείς σουίτες. Κατά τη δεκαετία του '50 το ξενοδοχείο "Απέργη" εξακολουθεί να είναι δημοφιλές. Σταδιακά όμως οι προτιμήσεις των Αθηναίων και οι συνθήκες αλλάζουν με αποτέλεσμα την μείωση των επισκεπτών.
Το 1984 το ξενοδοχείο αγοράζει ο Ιωάννης Λάτσης. Σήμερα αποτελεί την έδρα των δραστηριοτήτων του ομίλου Λάτση, έχοντας όμως υποστεί το κτίριο αισθητικές αλλαγές σε σχέση με τη χρυσή εποχή του ξενοδοχείου "Απέργη". (infos  latsis-foundation.org)

Άλλο ένα ιστορικό ξενοδοχείο της Κηφισιάς είναι το "Πεντελικόν". Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1924 και εγκαινιάστηκε το 1927.


Billy.
(photos αρχείο Billy Files)






1 σχόλιο:

  1. δυστυχώς η απερίσκεπτη χρήση γής, ακύρωσε την φυσιογνωμία του προαστείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή