Σελίδες

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

To ελληνικό καλοκαίρι... δεκαετία '40.

Ιούλιος 1948. Μαγιό στα ωραιότερα σχέδια και όλα τα είδη της πλαζ. Οι Έλληνες την εποχή μετά την απελευθέρωση, προσπαθούσαν να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική ζωή και φυσικά να χαρούν τα μπάνια τους το καλοκαίρι.

Μαγιό Φλέξ Φόρμ. Ιούνιος 1949.

Δυο διαφημίσεις της κρέμας "Μελπάν" τον Ιούνιο του 1947. Αυτό ήταν και το προϊόν που κυριαρχούσε τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όσον αφορά στην προστασία από τον ήλιο.


Billy.
(αρχείο Billy Files)







Oμόνοια πλαζ










Αυτά χάνουμε με τους... ανεγκέφαλους που αφαίρεσαν το συντριβάνι από την πλατεία Ομονοίας!  
πηγή

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Οι νέοι σταθμοί του Μετρό.

Άνοιξαν σήμερα, στις 12:00 το μεσημέρι, οι τέσσερις νέοι σταθμοί του μετρό προς τα νότια προάστια, μετά από αναμονή αρκετών ετών.
Πρόκειται συγκεκριμένα για τους σταθμούς "Ηλιούπολη", "Άλιμος", "Αργυρούπολη" και "Ελληνικό".
Με εξαίρεση το Ελληνικό όπου είχε αρκετή κίνηση, στους υπόλοιπους τρεις επικρατούσε αρκετή ησυχία, αν και αυτό αναμένεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες.
Οι νέοι σταθμοί είναι όμορφοι, χωρίς πάντως να διαθέτουν κάτι το εντυπωσιακό, ενώ ακολουθούν όλοι το ίδιο αισθητικό μοτίβο εσωτερικά και εξωτερικά.
Ας δούμε όμως τα νέα αποκτήματα της πόλης σε μια σειρά από σημερινές φωτογραφίες (26/7/2013)...

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

ΑΛΙΜΟΣ

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ


(φωτογραφίες : Billy)














Παλιές έγχρωμες φωτογραφίες της Ελλάδας (μέρος 2ο)

Η Ενετική Λότζια στο Ηράκλειο Κρήτης. Κτίστηκε μεταξύ 1626-1628 από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι, γνωστό και από τη κρήνη Μοροζίνι που υπάρχει στη πόλη.  H φωτογραφία είναι περί τα τέλη της δεκαετίας του '60 με αρχές δεκαετίας του '70.

Άγιος Νικόλαος Κρήτης γύρω στο 1960.

Η πλατεία Δημοκρατίας (πρώην Μπέλλου) στο Αγρίνιο, πιθανότατα στα τέλη της δεκαετίας του '50.

Αλεξανδρούπολη δεκαετία '60, με το φάρο να δεσπόζει. Έχει ύψος 27 μέτρα και εγκαινιάστηκε τη 1η Ιουνίου 1880. 

Η πλατεία Ομονοίας στη Φλώρινα.

Η Καβάλα τη δεκαετία του '60. Η παραλιακή λεωφόρος με το κάστρο να εικονίζεται στο βάθος (πάνω) και η κεντρική πλατεία (Ελευθερίας) σε νυχτερινή λήψη (κάτω).

Το Xenia Hotel της Κω. Κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60, με αρχιτέκτονα τον Φίλιππο Βώκο.

Η Κεντρική Πλατεία στη Λάρισα τη νύχτα. Δεκαετία '60.

Η Κεντρική Πλατεία της Σπάρτης. Δεξιά φαίνεται -μερικώς- το Δημαρχείο (1909). Ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο, έργο του αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρού. Στο βάθος, επιβλητικός ο χιονισμένος Ταΰγετος.

Θεσσαλονίκη, γύρω στο 1964.


Billy.
(photos αρχείο Billy Files)











Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα.

Ήλθε τη νύχτα ο Καραμανλής – Παλλαικός ενθουσιασμός σ’ όλη τη χώρα.
«Ακρόπολις» 24.7.74

… Η ενεπιφύλακτος συγκατάθεσις του πολιτικού κόσμου και της ηγεσίας του Στρατού εις την ανάθεση της πρωθυπουργίας εις τον κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, όσον και η λαϊκή υποδοχή της οποίας έτυχες ούτος επανερχόμενος, τον κατέστησαν φορέα της λαϊκής ενότητος. Η αναγώρισις αυτή αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεσιν η οποία επιτρέπει την προσδοκίας ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα φέρη επιτυχώς εις πέρας την εθνικής αποστολήν την οποίαν αναλαμβάνει…

Στις 24 Ιουλίου 1974 χιλιάδες λαού υποδέχονται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 π.μ. τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που φτάνει από το Παρίσι με το αεροσκάφος του Γάλλου Προέδρου, Βαλερί Ζισκάρ Ντ'Εσταίν. Στις 4:15 π.μ. ορκίζεται πρωθυπουργός, μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη. Η χούντα έπεσε, η Δημοκρατία επέστρεψε.



Ξενοδοχεία της Ελλάδας. Aι Θέρμαι του Σύλλα (Αιδηψός)

Το ξενοδοχείο "Αι Θέρμαι του Σύλλα" είναι το παλιότερο ξενοδοχείο της λουτρόπολης της Αιδηψού, χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, το 1897. Ακολουθεί καταχώρηση στον ημερήσιο τύπο, τον Ιούλιο του 1899, του νεόδμητου εκείνη την εποχή ξενοδοχείου.

Η Αιδηψός σε παλιά φωτογραφία. Στο βάθος αριστερά εικονίζεται το ξενοδοχείο "Αι Θέρμαι του Σύλλα"

Το "Θέρμαι Σύλλα SPA Wellness Hotel" σήμερα. 


Billy.
(photos αρχείο Billy Files)


Σύνταγμα - Ελληνικό 14 λεπτά με το μετρό

Ανοίγουν στο τέλος της εβδομάδας οι τέσσερις νέοι σταθμοί.Συνολικά 80.000 επιβάτες αναμένεται να εξυπηρετούνται ημερησίως.

της Αλεξανδρας Κασσιμη

Συνολικά 80.000 επιβάτες αναμένεται να εξυπηρετούνται ημερησίως από τους τέσσερις νέους σταθμούς του μετρό στην επέκταση προς το Ελληνικό, οι οποίοι αναμένεται να παραδοθούν στο κοινό στο τέλος της εβδομάδας. Η επέκταση της γραμμής 2 από τον Αγιο Δημήτριο προς το Ελληνικό θα αποτελέσει ανάσα για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων, καθώς υπολογίζεται ότι η λειτουργία των νέων σταθμών θα περιορίσει την ημερήσια κυκλοφοριακή επιβάρυνση κατά 50.000 μετακινήσεις με Ι.Χ.
Η διαδρομή από το Ελληνικό μέχρι το Σύνταγμα θα πραγματοποιείται σε 14 λεπτά.
Στους νέους σταθμούς θα «τρέξουν» και οι νέοι συρμοί, τους οποίους έχει προμηθευτεί η εταιρεία για όλες τις επεκτάσεις που έχουν προγραμματιστεί. Πρόκειται για 17 συρμούς των έξι βαγονιών, οι οποίοι κατασκευάστηκαν στη Νότια Κορέα από την κοινοπραξία Hyundai Rotem-Hanwha. Το κόστος τους ανήλθε στα 155 εκατ. ευρώ και η προμήθειά τους έγινε για τις επεκτάσεις του μετρό προς το Ελληνικό, το Χαϊδάρι και το Περιστέρι και για την επέκταση προς τον Πειραιά (ολοκλήρωση 2017). Με μέγιστη ταχύτητα 80 χλμ./ώρα, διαθέτουν έξυπνο σύστημα ελέγχου εκκίνησης, διατήρησης σταθερής ταχύτητας και επιβράδυνσης από τον ένα σταθμό στον άλλο, προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια.
Στο μεταξύ ο ΟΑΣΑ προχωρά σε τροποποίηση λεωφορειακών γραμμών, με στόχο τη συγκοινωνιακή σύνδεση της ευρύτερης περιοχής με το δίκτυο του μετρό. Από το Σάββατο 27 Ιουλίου η γραμμή Ε22 μετονομάζεται σε Ε22 «Στ. Ελληνικό – Σαρωνίδα (EXPRESS)» και μετατρέπεται σε τροφοδοτική γραμμή στον σταθμό μετρό «Ελληνικό». Η αφετηρία της γραμμής μεταφέρεται από την οδό Σίνα (Ακαδημία) στον σταθμό μετρό «Ελληνικό». Η γραμμή Χ97 μετονομάζεται σε Χ97 «Στ. Ελληνικό – Αερολιμένας Αθηνών (EXPRESS)». Η αφετηρία της μεταφέρεται από τον σταθμό μετρό «Δάφνη» στον σταθμό μετρό «Ελληνικό». Η γραμμή 171 μετονομάζεται σε 171 «Στ. Ελληνικό – Βάρκιζα» και μετατρέπεται σε τροφοδοτική γραμμή στον σταθμό μετρό «Ελληνικό». Η αφετηρία της μεταφέρεται από τον «Αγ. Δημήτριο» στο «Ελληνικό».
Η γραμμή 124 μετονομάζεται σε 124 «Γλυφάδα – Αγ. Τριάδα – Στ. Ελληνικό» και μετατρέπεται σε τροφοδοτική γραμμή στον σταθμό μετρό «Ελληνικό». Το τέρμα της μεταφέρεται από την οδό Κ. Αθανάτου στον σταθμό μετρό «Ελληνικό». Η διαδρομή της γραμμής παραμένει ως έχει στο τμήμα Γλυφάδα - Αγ. Τρύφωνας, ενώ στη συνέχεια η σύνδεση με τον σταθμό μετρό «Ελληνικό» πραγματοποιείται μέσω των οδών Κ. Αθανάτου, Γούναρη και Ιασωνίδου. Οι γραμμές 141 και 247 θα λειτουργούν με νέες διαδρομές και ονομασίες.
Η γραμμή 155 συνενώνεται με τη γραμμή 216 και μετατρέπεται σε τροφοδοτική γραμμή στον σταθμό μετρό «Αλιμος». Η γραμμή 101 μετονομάζεται σε 101 «Ελληνικό – Αλιμος». Αναστέλλεται η λειτουργία των γραμμών 210 «Τερψιθέα –Ελληνικό – Στ. Αγ. Δημήτριος» και 202 «Στ. Δάφνη – Στ. Συγγρού-Φιξ». Πυκνώνουν τα δρομολόγια της γραμμής Β2 «Ακαδημία – Αγ. Κοσμάς (μέσω παραλιακής)».
www.kathimerini.gr

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Αλίκη και Μαρούσι

Απόσπασμα από το βιβλίο του Στέλιου Πουλάκη "Αλίκη, εξομολογήσεις εκ βαθέων λίγο πριν φύγει". Τα νεανικά της χρόνια στο Μαρούσι.

Άλλες φωτογραφίες από την Αλίκη(από το φωτ. Αρχείο του Β. Φιλιππαίου)
__________
Εκδρομή στο Σχοινιά. Παπαχρήστου, Φιλιππαίος και Αλίκη.
_____________________________
Ζ΄τάξη Γυμνασίου. Μπροστά η Αλίκη και αριστερά της η Καίτη Παπασυμεών.
_________________________
Μαρούσι, οδός Πανός: Το σπίτι της Αλίκης στο βάθος, όπου διακρίνεται η πόρτα. Είναι πάροδος της Δ. Ράλλη, λίγο πιο κάτω από τη πλατεία Κασταλίας.
______________________________
Μαρούσι 1951. Κυριακάτικο πρωϊνό στην οδό Bασ. Σοφίας & Ερμού μετά την εκκλησία. Αλίκη, Παπαχρήστου, Φιλιππαίος και Καρακάση.
___________________________
8 Ιουλίου 1950. Εκδρομή στην Κινέττα. Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας ο Δημήτρης Βλάχος σημειώνει: "Στη χαλικοστρωμένη παραλία της Κινέττας με συμμαθητές και συμμαθήτριές μου". Σε πρώτο πλάνο διακρίνονται από αριστερά ο Βαγγέλης Φλιππαίος, η Αλίκη και πίσω της ακριβώς ο Δ. Βλάχος.

(φωτ. Αρχείο Δ. Βλάχου)


αναρτήθηκε από : pisostapalia.blogspot.gr