Σελίδες

Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Φυλακές Αβέρωφ.

Οι φυλακές Αβέρωφ βρίσκονταν επί της Λεωφ. Αλεξάνδρας, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο Άρειος Πάγος. Η λειτουργία τους ξεκίνησε το 1896 με τον ιδρυτικό νόμο Β.Χ.Κ.Β. που όριζε ότι "ανήλικοι μη υπερβαίνοντες το 18ο έτος της ηλικίας αυτών, καταδικασθέντες δε εις εγκληματικήν ή επανορθωτικήν ποινήν φυλακίσεως πλέον του μηνός, εκτίωσι την ποινήν εν τω σωφρονιστηρίω". Ο νόμος έφερε την υπογραφή του Βασιλέως Γεωργίου του Α' και του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Φίλιππου Βάρβογλη.
Η δαπάνη για την ανέγερση τους έγινε με χρήματα του ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ. Οι φυλακές Αβέρωφ λειτούργησαν ως φυλακές ανηλίκων συνεχώς μέχρι το 1940 ("Εφηβείων Αβέρωφ"). Εξαίρεση αποτέλεσε το διάστημα 1917-1922, όπου μερικά διαμερίσματα χρησιμοποιήθηκαν για τους πολιτικούς κρατούμενους. Κατά τη διάρκεια της κατοχής χρησιμοποιήθηκαν από τους Γερμανούς και μάλιστα στο δυτικό προαύλιο γίνονταν και εκτελέσεις. Μετά τη κατοχή εκεί κρατήθηκαν δοσίλογοι, ενώ από το 1952 χρησιμοποιήθηκαν ως δικαστικές φυλακές Αθηνών.
Μετά τη κατασκευή των φυλακών Κορυδαλλού, τη δεκαετία του '60 και τη σταδιακή μεταφορά των κρατουμένων εκεί (από τις φυλακές Αφέρωφ αλλά και της Καλλιθέας) γραφόταν και ο επίλογος για αυτό το ιστορικό κτίσμα.
 Τελικά, το 1972 ξεκίνησε η κατεδάφιση του, ενώ ο χώρος ήδη προοριζόταν για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου.
Την εικόνα των φυλακών Αβέρωφ έχει αποτυπώσει και ο κινηματογραφικός φακός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ελληνική ταινία "Λόλα" του 1964 (φωτό κάτω).
Φυλακές Αβέρωφ. Σκηνή από τη ταινία "Μια Γυναίκα, Μια Αγάπη, Μια Ζωή" του 1971, με τον Τόλη Βοσκόπουλο. Πολύ σύντομα (1972) το κτίριο με τη πελεκητή πέτρα θα αποτελεί παρελθόν. 

Billy.
(photos αρχείο Billy Files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου