Σελίδες

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Άνθρωποι και μνημεία.

Ένα φωτογραφικό ταξίδι στο χτες, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές επώνυμους ή ανώνυμους ανθρώπους και τα αιώνια σύμβολα της χώρας μας.

Η Isadora Dunkan και οι Καρυάτιδες το 1920 σε φωτογραφία του Edward Steichen.

H Isadora Dunkan στον Παρθενώνα το 1921. Φωτογραφία του Edward Steichen.

H Nelly's φωτογραφίζει την Ουγγαρέζα χορεύτρια Nikolska το 1929, στην Ακρόπολη.

Φωτογράφιση μόδας με ρούχα του Christian Dior, το 1951, στον Ιερό Βράχο. Το κλασικό και το σύγχρονο σε μια συνύπαρξη εξαιρετικής αισθητικής.


!!!!!! 

Η δύσκολη ζωή του παρόντος δίπλα στο μεγαλειώδες παρελθόν. 

Αναμνηστική φωτογραφία στην Ακρόπολη, γύρω στο 1930.

Άλλη μια αναμνηστική φωτογραφία, με φόντο τις Καρυάτιδες.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει πάνω η φωτογραφία: Oρφανά υπό τη προστασία του αμερικάνικου οργανισμού Near East Relief σε ασκήσεις στους στύλους του Ολυμπίου Διός, με φόντο την Ακρόπολη.

Η Αψίδα του Γαλέριου (Καμάρα) στη Θεσσαλονίκη με το ιππήλατο τραμ να τη διασχίζει.

H Aθήνα υπό γερμανική κατοχή και τα μνημεία αποτελούν πλέον "τουριστική" ατραξιόν για τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες του κατακτητή (φωτό κάτω: Mάιος 1941).


Βilly.
(photos αρχείο Billy Files)








Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Λόλα.

Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 1964 έκανε πρεμιέρα μια από τις πλέον κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Η "Λόλα" της Φίνος Φιλμ.
Η σκηνοθεσία είναι του Ντίνου Δημόπουλου σε σενάριο Ηλία Λυμπερόπουλου. Στο ρόλο της Λόλας η εκπληκτική Τζένη Καρέζη ενώ δίπλα της είναι ο επίσης εκπληκτικός Νίκος Κούρκουλος (Άρης). Επίσης πολύ καλές ερμηνείες δίνουν οι Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Παντελής Ζερβός και ο Νίκος Καλογήρου (με τη κλασική ατάκα "Πολλά τα λεφτά Άρη"). Παίζουν επίσης οι Νίκος Φέρμας, Γιάννης Βογιατζής, Λαυρέντης Διανέλλος, Ανέστης Βλάχος, Αλίκη Ζωγράφου, Δημήτρης Μπισλάνης, Νάντα Τζάκα κ.α.
Ο Πάνος Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη ερμηνεύουν το τραγούδι "Είναι βαρύς ο ουρανός" και η Βίκυ Μοσχολιού το τραγούδι "Του ήλιου σβήστηκε το φως" σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα και μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου. Επίσης η Τζένη Καρέζη τραγουδάει το "Δεν έχει αρχή".
Η ταινία έκοψε 313.822 εισιτήρια και ήρθε 8η σε 92 ταινίες τη σαιζόν 1963-1964.
Υπόθεση: Ο Άρης μετά από τρία χρόνια βγαίνει από τη φυλακή, όπου βρέθηκε προδωμένος από τους συνεργούς του. Δεν έδωσε ονόματα αλλά ονειρεύεται να εκδικηθεί. Θα συναντήσει ξανά την Λόλα, τη μεγάλη του αγάπη. Ο Στέλιος θέλει την Λόλα για τον εαυτό του, γι' αυτό και πρόδωσε τον Άρη. Θρασύδειλος από τη φύση του, προσλαμβάνει ένα μαχαιροβγάλτη, τον Μαύρο να εκτελέσει τον Άρη. Ο Άρης ωστόσο θα καταφέρει να βγει ζωντανός και θα γυρέψει τελικά να πάρει την εκδίκησή του κλείνοντας τους λογαριασμούς του με το Στέλιο....Η ταινία ζωντανεύει την Τρούμπα, με τα μπαρ, τις πεταλουδίτσες και τους μαχαιροβγάλτες, τους αδίστακτους εγκληματίες που όμως είχαν ένα δικό τους κώδικα τιμής που δεν παραβίαζαν. (πηγή retrodb.gr)


Καταχώρηση μια μέρα πριν την πρεμιέρα της ταινίας στις κιν. αίθουσες (Κυριακή 16/2/1964), με την επισήμανση ότι στη βραδυνή προβολή του "ΣΕΛΕΚΤ", την επομένη, θα δώσουν το παρόν οι πρωταγωνιστές


Billy.
(αρχείο Billy Files)

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Δημοτικό Θέατρο Αθηνών.

Η ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου Αθηνών ξεκινάει όταν ο Γρ. Καμπούρογλου εκφράζει την ανάγκη να αποκτήσει η Αθήνα ένα Εθνικό και την επιθυμία να αναλάβει αυτός την ανέγερσή του. Οι φιλικές σχέσεις που διατηρούσε με την Βασιλική Αυλή, επηρέασαν θετικά προς αυτή τη κατεύθυνση.
Βέβαια υπήρξαν και πολλές αντιδράσεις όμως τελικά, το 1856, εγκρίνεται η κατασκευή ενός τέτοιου θεάτρου στη πρωτεύουσα. Όμως έπρεπε να βρεθεί και ο κατάλληλος χώρος. Αυτός βρέθηκε στη σημερινή πλατεία Κοτζιά (πρώην πλ. Λουδοβίκου ή πλ. Λαού).  Οι εργασίες ξεκινούν το 1857. Τα σχέδια ήταν του Γάλλου αρχιτέκτονα Francois F. Boulanger. Πάντως τα προβλήματα δεν έλειπαν. Τα σχέδια έπρεπε να επικυρωθούν τυπικά από τον Όθωνα, όμως αυτά "χάθηκαν" κάπου στη διαδρομή, ενώ οι ανταγωνιστές του Καμπούρογλου κάνουν απόπειρες ώστε οι εργασίες να διακοπούν λόγω μη ύπαρξης εγκεκριμένων σχεδίων. Τελικά ο Καμπούρογλου καταφέρνει να εκδοθεί Βασιλικό Διάταγμα που να εγκρίνει τις εργασίες κατασκευής έστω και αν δεν υπήρχαν σχέδια.
Παρόλα αυτά η κατασκευή του θεάτρου δε θα ολοκληρωθεί, μετά τη πτώχευση του Καμπούρογλου. Από το 1871 έγιναν διάφορες προσπάθειες για την ολοκλήρωση του έργου, πάντα όμως χωρίς επιτυχία. Εν τω μεταξύ είχαν γίνει νέα σχέδια για το θέατρο αυτή τη φορά με την υπογραφή του Ερνέστου Τσίλλερ . Αυτά μέχρι το 1886 οπότε ο Ανδρέας Συγγρός συνέστησε μια μετοχική εταιρία με σκοπό την αποπεράτωση του θεάτρου. Οι εργασίες ξεκίνησαν άμεσα με αποτέλεσμα το κτίριο να έχει ολοκληρωθεί ως το Νοέμβριο του 1888. Πολύ σύντομα η διαχείριση του θεάτρου πέρασε στον δήμο , ενώ ο Συγγρός ζήτησε μόνο να παραχωρηθεί ισοβίως ένα θεωρείο για την οικογένεια του. Από αυτό το δικαίωμα παραιτήθηκε αυτοβούλως η οικογένεια γύρω στο 1913. 
Πάντως στη προσπάθεια για καλύτερη εκμετάλλευση το κτίριο του θεάτρου είχε αποφασιστεί να στεγάζει και καταστήματα, πράγμα το οποίο δεν ήταν το ενδεδειγμένο, ενώ είχαν γίνει παραχωρήσεις στις τεχνικές προδιαγραφές με χαρακτηριστική τη μικρή σκηνή που διέθετε, βάθους μόλις 12.5 μέτρων. 
Μεγάλο πλήγμα δέχεται το Δημοτικό Θέατρο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το κτίριο χρησιμοποιείται για τη στέγαση προσφύγων, με αποτέλεσμα το θέατρο να υποστεί μεγάλες ζημιές. Εκατοντάδες πρόσφυγες φιλοξενήθηκαν στα θεωρεία του ενώ και όλοι οι υπόλοιποι χώροι είχαν μετατραπεί για τις ανάγκες διαβίωσης τους σε μαγειρεία, σε πλυσταριά κλπ. Οι φθορές ήταν εκτεταμένες. Διάφορα υλικά καταστρέφονταν συστηματικά ώστε να εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς (ξύλα για θέρμανση ή τα βελούδα για πατσαβούρες).
Η παραμονή των προσφύγων διήρκεσε για πολλά χρόνια, μέχρι το 1927, οπότε και ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Σπ. Πάτσης ενδιαφέρθηκε για την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου. Έτσι, από το 1928 ξεκινάνε οι εργασίες για την ανακαίνιση του με υπεύθυνο μηχανικό τον Ε. Λαζαρίδη. Μαζί με την επισκευή του διακόσμου, των καθισμάτων και όλων των άλλων απαραίτητων εργασιών, πλέον αυξήθηκε και το μέγεθος της σκηνής. Όμως όλα αυτά είχαν ιδιαίτερα υψηλό κόστος. Μετά το καλοκαίρι του 1929 αναλαμβάνει δήμαρχος ο Σπ. Μερκούρης. Παρά τη πρόοδο των εργασιών μέχρι τότε, οι οικονομικές δυσκολίες είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η διακοπή τους. Ήδη ως εκείνη τη στιγμή είχαν δαπανηθεί 4.5 εκατομμύρια δραχμές (ποσό εξαιρετικά σημαντικό εκείνη την εποχή).
Έκτοτε άρχισε και η παρακμή του θεάτρου, εφόσον πλέον αφήνεται στη μοίρα του με συνέπεια να ρημάξει.
Αργότερα, η ιδέα για τη κατεδάφιση του κτιρίου μπαίνει στην ατζέντα. Λέγεται ότι εμπνευστής της ιδέας ήταν ο τότε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ιωαν. Δροσόπουλος, ο οποίος και τη μετέφερε στον δήμαρχο Κων. Κοτζιά  (μετέπειτα διοικητή Πρωτευούσης). Έτσι, μετά από εισήγηση, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει τη κατεδάφιση του άτυχου θεάτρου στις 16 Μαΐου 1939. Η πλατεία που δημιουργήθηκε έχει μείνει γνωστή με  το όνομα του ανθρώπου που ήταν υπεύθυνος για τη κατεδάφιση του Δημοτικού Θεάτρου Αθηνών.

Μικρασιάτες πρόσφυγες στα θεωρεία του Δημοτικού Θεάτρου, το 1922.

Το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών δεξιά. Βρισκόταν κοντά στο Κεντρικό Ταχυδρομείο (φωτό) και παραπλεύρως της Εθνικής Τράπεζας. 

Billy.
(photos αρχείο Billy Files)

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Top 5 τραγούδια.

Αυτά είναι τα 5 καλύτερα τραγούδια του Billy Files για την εβδομάδα που διανύουμε (27 Μαΐου-2 Ιουνίου 2013). Kαλή ακρόαση!

1) Still Corners - "Berlin Lovers"  

2) Paramore - "Still into You"

3) Daft Punk feat. Pharrell & Neil Rodgers -  "Get Lucky"

4) Chris Malinchak  - "So Good To Me" 

5) Muse - "Panic Station" 

Επίσης: Marcheaux: "Inhale" / Lana Del Ray: "Young & Beautiful" (Marcus Schossow Summer Remix) / Florence + The Machine: "Over The Love" / CoMa: "My Orbit" / One Republic: "If I Lose Myself" .

(Billy Files Chart)

Οι πιο ελκυστικοί εργοδότες παγκοσμίως και η δύναμη της εταιρικής επωνυμίας

Κυρίαρχη πρόκληση για τις επιχειρήσεις, η προσέλκυση και διακράτηση ταλαντούχων στελεχών.
Της Χριστινας Δαμουλιανου

Οι 18 εργοδότες που αναγνωρίστηκαν υστέρα από διαγωνισμό ως οι πλέον ελκυστικοί ανά τον κόσμο και τους απονεμήθηκε η διάκριση Randstad Award 2013, είναι «προϊόν» της μεγαλύτερης ίσως ανεξάρτητης μελέτης που διενεργείται παγκοσμίως. Αναδεικνύει, όχι μόνo τη «δύναμη» που έχει η εταιρική επωνυμία, αλλά και το ότι για τις επιχειρήσεις, η διαχείριση της φήμης τους ως εργοδότες, συνιστά ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση και οφείλουν να έχουν επίγνωση του τρόπου διαχείρισής της. Κυρίαρχη πρόκληση για τις επιχειρήσεις, ασφαλώς, είναι η προσέλκυση και η διακράτηση ταλαντούχων στελεχών. «Μια πρόκληση που θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στα επόμενα χρόνια».

Πολύτιμο εργαλείο
Για τον λόγο αυτό «η προσέγγιση των καθοδηγητών γνώμης είναι το πολυτιμότερο εργαλείο για τους εργοδότες που επιθυμούν να ενισχύσουν τη δημοτικότητά τους», σχολιάζει η Μαριέλ ντε Μεϊκέρ, διευθύνουσα σύμβουλος Ανθρωπίνου Δυναμικού της Randstad. Σύμφωνα με την έρευνα, «οι εργοδότες πρέπει να προβάλλουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων που προσφέρουν, με ιδιαίτερη έμφαση στην επαγγελματική εξέλιξη και στις ευκαιρίες που συνυπάρχουν. Στο θετικό εργασιακό περιβάλλον και στην οικονομική ασφάλεια». Η έρευνα διεξήχθη με 140.000 προσωπικές συνεντεύξεις σε 18 χώρες που εμπίπτουν στη γεωγραφική δραστηριότητα της Randstad και ανέδειξε ότι στην Ευρώπη, το Νούμερο 1 θέλγητρο είναι η εργασιακή ασφάλεια και η οικονομική ευρωστία της επιχείρησης. Αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για την επιλογή εργοδότη και την προσέλκυση μελλοντικών ταλαντούχων στελεχών, αλλά ακόμη και τους βασικούς παράγοντες κατά την αναζήτηση εργασίας.

Εργασιακή ασφάλεια
όσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εκτιμούν την εργασιακή ασφάλεια, τις ανταγωνιστικές αμοιβές και το ενδιαφέρον των εργασιακών καθηκόντων, περίπου στον ίδιο βαθμό. Ωστόσο, οι άνδρες ενδιαφέρονται περισσότερο για τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης - συμπεριλαμβανομένης και της επαρκούς εκπαίδευσης και των ευκαιριών για διεθνή καριέρα. Δίνουν επίσης μεγαλύτερη βαρύτητα στις οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, στην ισχυρή διοίκηση και στις εταιρικές αξίες. Οι γυναίκες, από την πλευρά τους, είναι περισσότερο πιθανό να εστιάσουν στο καλό εργασιακό περιβάλλον και ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή τους, για την ευελιξία του εργασιακού ωραρίου και την εύκολη καθημερινή μετακίνησή τους. Οσο για τους λόγους που θα οδηγούσαν τους συμμετέχοντες στην έρευνα σε παραίτηση από τον τωρινό εργοδότη τους, η πλειονότητά τους -σε παγκόσμια κλίμακα- ανέφερε την έλλειψη ανταμοιβών. Ακολουθούν η έλλειψη επαγγελματικών ευκαιριών και το δυσάρεστο εργασιακό περιβάλλον. Τα διευθυντικά στελέχη, κυρίως, ανέφεραν ως κύριο λόγο παραίτησής τους την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Σε μικρότερο ποσοστό οι ερωτηθέντες -άτομα ηλικίας 18-24 ετών, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και διευθυντικά στελέχη- ανέφεραν την επιθυμία απόκτησης μεγαλύτερης εμπειρίας.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην Ελλάδα ως οι πλέον ελκυστικοί κλάδοι αναδεικνύονται η Πληροφορική, η παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και η Αυτοκινητοβιομηχανία. Και ακολουθούν ως ελκυστικοί τομείς απασχόλησης, ο Φαρμακευτικός/χημικός και ο κλάδος Τροφίμων και Προϊόντων Ευρείας Κατανάλωσης. Καταγράφτηκε επίσης και η συνέχιση της τάσης, οι μεν άνδρες να προτιμούν τις τεχνικές βιομηχανίες, ενώ οι γυναίκες να προτιμούν κυρίως τον κλάδο παροχής υπηρεσιών.

Προκλήσεις
Ωστόσο, η Randstad με σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση και των αποτελεσμάτων άλλης ετήσιας έρευνας της «HR & Workplace Trends Report 2012- 2013» επιτρέπει στην αγορά «να μιλήσει για την ίδια την αγορά» και καταγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και το πώς οι αλλαγές έχουν επηρεάσει τα διαφορετικά τμήματα των επιχειρήσεων. Και ιδιαιτέρως, το πώς διαφοροποιούν και διαμορφώνουν τις τάσεις της απασχόλησης και της στελέχωσης, αλλά και τη διακύμανση των μισθών στην αγορά εργασίας. Τα στοιχεία της έρευνας προκύπτουν μέσα από τις διαπροσωπικές και αναλυτικές συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν με στελέχη επιχειρήσεων υπεύθυνα για τη λήψη αποφάσεων. Συμμετείχαν 287 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ενώ την επεξεργασία των απαντήσεων ανέλαβε εξωτερικός φορέας που επιλέχθηκε από τα κεντρικά γραφεία της Randstad στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας.
Τρεις βασικοί λόγοι
Τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, ως οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους σημειώνεται αδυναμία για την προσέλκυση ταλαντούχων εργαζομένων, καταγράφονται οι εξής τρεις: κατ’ αρχήν ο έντονος ανταγωνισμός για το διαθέσιμο ταλαντούχο προσωπικό. Κατόπιν, το ότι η βιομηχανία είναι σήμερα λιγότερο ελκυστική απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν. Και τρίτον, οι μη ανταγωνιστικές αμοιβές και παροχές που τους προσφέρονται. Η έλλειψη ευκαιριών εξέλιξης μέσα στην εταιρεία είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος και έχει ως αποτέλεσμα τη μη προσέλκυση ταλέντων διεθνώς. Οσο για τις επιπλέον παροχές, στην ελληνική αγορά, την πρώτη θέση (73%) κατέχει η Ιατρική Ασφάλιση, ενώ διεθνώς, η παροχή μπόνους συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό (67%) των απαντήσεων.
Οι νικητές του βραβείου Randstad Award για το 2013
Τα στελέχη Ανθρωπίνου Δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, εκτιμούν ότι οι κυριότερες προκλήσεις -τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρονιά, δηλαδή από την έναρξη της συγκεκριμένης ετήσιας αυτής έρευνας- παραμένουν οι εξής τρεις: Πρώτη είναι η αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Δεύτερη έρχεται η διακράτηση των καλύτερων «ώστε να μην επωφελούνται οι ανταγωνιστές μας». Τρίτη είναι η δημιουργία ταλαντούχων ηγετών που θα οδηγήσουν την επιχείρηση στην ανάπτυξη. «Οταν ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες, ποιες ηγετικές ικανότητες πρέπει να διαθέτει ένας χαρισματικός ηγέτης, εκείνοι -τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο- όρισαν ως κυριότερες τις εξής τρεις: την ικανότητα να παρακινεί και να εμπνέει, την προσαρμοστικότητα στα συνεχώς μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα και στις διαρκώς μεταβαλλόμενες επιχειρησιακές ανάγκες, όπως και τη δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων».
Οι νικητές του βραβείου Randstad Award για το 2013 είναι: Mercedes Benz (Αργεντινή), ABC (Αυστραλία), Techspace Aero (Βέλγιο), WestJet Airlines Ltd. (Καναδάς), Bank of China (Κίνα), Groupe Canal+ (Γαλλία), Audi (Γερμανία), MTR (Χονγκ Κονγκ), Microsoft (Ινδία), La Feltrinelli (Ιταλία), Suntory Holdings (Ιαπωνία), Air New Zealand (Νέα Ζηλανδία), KGHM Polska Miedz (Πολωνία), Singapore Airlines (Σιγκαπούρη), EADS CASA (Ισπανία), Amsterdam Airport Schiphol (Ολλανδία), John Lewis (Ηνωμένο Βασίλειο) και Microsoft Corporation (ΗΠΑ).

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ο ερχομός του Λούνα Παρκ στην Ελλάδα.

Ένας από τους πιο αγαπημένους παιδικούς προορισμούς εδώ και πολλές δεκαετίες είναι το "λούνα παρκ". Δεκάδες τέτοιοι μαγικοί χώροι έχουν υπάρξει στη χώρα μας αλλά και στην Αττική τα προηγούμενα χρόνια.
Πότε όμως έκανε την εμφάνισή του το "λούνα παρκ" στην Ελλάδα? Λίγα είναι γνωστά, όμως σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Εμπρός" στις 4 Μαΐου 1912 διαβάζουμε τα εξής:
"Οι αδελφοί Τσόχα έσχον θαυμασίαν έμπνευσιν εγκαθιστώντες εν Ελλάδι το Λούνα Παρκ, την γνωστήν σειράν διασκεδαστικών παιχνιδίων των οποίων ιδιοκτήτης εις όλον τον κόσμον είναι η ιδία Αμερικανική Εταιρία ήτις συνεβλήθη και μαζύ των. Το Λούνα Παρκ εξετρέλλανε μέχρι τούδε όλας τας πρωτευούσας με τας θαυμασίας ατραξιόν του".

Που όμως θα ήταν το Λούνα Παρκ? Στη συνέχεια του άρθρου διαβάζουμε:
"Εντός του αρξαμένου θέρους το Π. Φάληρον πρόκειται να λάβη όψιν αληθώς Ευρωπαϊκήν μεταβαλλόμενον εις κέντρον διασκεδάσεως δια της εγκαταστάσεως εις τον Ζοωλογικόν κήπον ποικίλων παιγνίων και διασκεδαστικών μηχανημάτων, τα οποία υπάρχουν εις όλας τας μεγάλας πόλεις του κόσμου και τα οποία εν Ευρώπη ατραξιόν ονομαζόμενα είναι εντελώς άγνωστα εις ημάς."
Η ιδέα για την εγκατάσταση του "λούνα παρκ" εκεί πιστώνεται στον επιχειρηματία Νικόλαο Τσόχα. Ο χώρος παραχωρήθηκε από τον Ζωολογικό κήπο που υπήρχε στο Φάληρο (τα εγκαίνια του οποίου είχαν γίνει το 1902), όπου και θα ελάμβανε το ήμισυ των συνολικών εισπράξεων.

(4/5/1912)

Τελικά, μετά από αρκετές αναβολές, τα εγκαίνια του Λούνα Παρκ έγιναν τη 1η Αυγούστου 1912. Εν τω μεταξύ η περιέργεια του κόσμου είχε αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί κοσμοσυρροή εκείνη τη μέρα στο Φάληρο.
Μεγάλες ατραξιόν του νεοσύστατου Λούνα Παρκ ήταν η "ρουλέτ ουμέν", δηλαδή ένας περιστρεφόμενος διάδρομος-ιπποδρόμιο που αύξανε σταδιακά τη ταχύτητα περιστροφής του, καθώς και το "παλάτι των τρελλών". Φυσικά δεν έλλειπαν παιχνίδια όπως η σκοποβολή, το σημάδι με χαλκάδες, τα περιστρφόμενα ποδήλατα, ενώ υπήρχε και εντυπωσιακό εναέριο τρενάκι του οποίου, όμως, η λειτουργία δεν είχε ξεκινήσει την ημέρα των εγκαινίων.

Billy.
(αρχείο Billy Files)

Οι 10 καλύτεροι προορισμοί στην Ευρώπη.

Το europeanbestdestinations.org (EBD) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για τον καλύτερο προορισμό στην Ευρώπη για το 2013 (Best European Destination 2013). Για τον πολυπόθητο τίτλο διαγωνίστηκαν 20 πόλεις. Μετά από τρεις εβδομάδες online ψηφοφορίας,  ως καλύτερος προορισμός για το 2013 εκλέχθηκε η Κωνσταντινούπολη (Istanbul). Στη 2η θέση ήρθε η Λισσαβώνα (Lisbon) με διαφορά μόλις 439 ψήφους πίσω από το νικητή. Η Λισσαβώνα είχα κερδίσει τον τίτλο για τον καλύτερο προορισμό στην Ευρώπη το 2010.
Ακολουθεί ο πίνακας με τους 10 πρώτους σε προτίμηση προορισμούς, όπως ψηφίστηκαν για το 2013.
TOP 10 ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ 2013 (ΕΥΡΩΠΗ)
1
ISTANBUL (TURKEY)
2
LISBON (PORTUGAL)
3
VIENNA (AUSTRIA)
4
BARCELONA (SPAIN)
5
AMSTERDAM (NETHERLANDS)
6
MADRID (SPAIN)
7
VALLETTA (MALTA)
8
NICE (FRANCE)
9
MILAN (ITALY)
10
STOCKHOLM (SWEDEN)



Η Κωνσταντινούπολη, αυτό το σταυροδρόμι ανατολής και δύσης, εκλέχθηκε ως ο καλύτερος προορισμός στην Ευρώπη για το 2013.
H Λισσαβώνα (Πορτογαλία) ήρθε στη 2η θέση, με μικρή διαφορά πίσω από τη Κωνσταντινούπολη.

Billy.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Tα 10 καλύτερα αεροδρόμια στο κόσμο.

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα τα αποτελέσματα του "World Airport Awards" για το 2013 από τη Skytrax. Τα βραβεία δίνονται μετά από τις ψήφους που δίνουν χρήστες των αεροδρομίων απ'όλο το κόσμο και αυτή τη χρονιά η έρευνα συγκέντρωσε 12.1 εκατομμύρια απαντήσεις.
Ας δούμε λοιπόν τη λίστα με το top 10 των αεροδρομίων...

1) Singapore Changi Airport.
Πέρσι (2012) το Changi ήταν 2ο στη λίστα, αλλά είναι η 4η φορά που κερδίζει τη πρωτιά στα βραβεία. Τη προηγούμενη φορά που ήρθε στη πρώτη θέση ήταν το 2010. 

2) Incheon International Airport.
To Ιncheon βρίσκεται στη Σεούλ και είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στη Ν. Κορέα. Αποτελεί ένα από τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση παγκοσμίως και έχει κερδίσει τη πρώτη θέση δύο φορές στο παρελθόν.

3) Amsterdam Schiphol Airport.
To κύριο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ κατάφερε να ανέβει φέτος στη 3η θέση από τη 4η το 2012. 
Για πάνω από 30 χρόνια το Schiphol έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις από αεροπορικούς και άλλους οργανισμούς.

4) Hong Kong International Airport.
 Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αεροδρομίου, το 2012 χρησιμοποίησαν το HKIA 56.5 εκατομμύρια επιβάτες και 4.03 τόνοι εμπορευμάτων πέρασαν από το Hong Kong. Πέρσι βρέθηκε στη 3η θέση.

5) Beijing Capital International Airport.
To Beijing Capital International Airport (BCIA) ονομάζεται και "China Gateway" και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια στο κόσμο με την ανάλογη επιβατική κίνηση. Φέτος διατήρησε τη 5η θέση που είχε και το 2012.

6) Munich Airport.
Το αεροδρόμιο του Μονάχου αποτελεί ένα από τα πλέον φημισμένα της Γερμανίας. Πρόκειται για έναν εμπορικό, επιχειρηματικό και ψυχαγωγικό κόμβο. Φέτος βρέθηκε ξανά στην 6η θέση που είχε και πέρσι. 

7) Zurich Airport.
To μεγάλο αεροδρόμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία, διατήρησε την 7η θέση που κατείχε και το 2012. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αεροδρομίου, 1,998.413 επιβάτες χρησιμοποίησαν το Zurich Airport τον Μάρτιο του 2013, αύξηση 1.6% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012.

8) Vancouver International Airport.
Σήμερα, 62 αεροπορικές εταιρίες εξυπηρετούν το Διεθνές Αεροδρόμιο του Βανκούβερ στο Καναδά, με ανταπόκριση σε 99 προορισμούς σε όλο το κόσμο. Το 2012 φιλοξένησε 17.6 εκατομμύρια ανθρώπους. Ήταν 8ο στη κατάταξη και πέρσι.

9) Tokyo International Airport (Haneda).
Ένα από τα κύρια αεροδρόμια του Τόκυο, ανέβηκε στην 9η θέση από τη 14η το 2012.

10) London Heathrow Airport.
To Heathrow του Λονδίνου κατάφερε φέτος το καλύτερο του αποτέλεσμα, μπαίνοντας για πρώτη φορά στο top 10 των καλύτερων αεροδρομίων. Πέρσι είχε βρεθεί στην 11η θέση. Επίσης, κέρδισε το βραβείο "World's Best Airport Terminal" για το Terminal 5 και για τρίτη χρονιά το βραβείο "Best Airport Shopping".

Μετάφραση, διασκευή: Billy
(photos αρχείο Billy Files)







Περασμένα μεγαλεία.....


Mια αισιόδοξη νότα από το (πρόσφατο) παρελθόν και ας ελπίσουμε για καλύτερες μέρες στο μέλλον.


Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Πέθανε ο Ζωρζ Μουστακί


Ο διάσημος Γάλλος τραγουδιστής Ζωρζ Μουστακί απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 79 ετών, ανακοινώθηκε από το περιβάλλον του.
Ο Ζωρζ Μουστακί γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 3 Μαΐου 1934. Οι γονείς του ονομάζονταν Νεσίμ και Σάρα και κατάγονταν από την Κέρκυρα. Ο Ζωρζ Μουστακί και οι αδερφές του έλαβαν γαλλική παιδεία, ωστόσο, δεν απαρνήθηκε τις ελληνικές ρίζες του αν και δεν έμαθε τη γλώσσα.
Το 1951 πήγε στο Παρίσι και εντυπωσιάστηκε από τον τραγουδοποιό Ζωρζ Μπρασέν Ο Ζωρζ Μουστακί παντρεύτηκε σε ηλικία 20 ετών. Τραγούδησε σε γαλλικά, ιταλικά, ελληνικά, πορτογαλικά, ισπανικά, αγγλικά και αραβικά. Τα εκατοντάδες τραγούδια του έχουν ρομαντικό ύφος και οι στίχοι του είναι ποιητικοί.
Εκτός από τον ίδιο, τα τραγούδια του έχουν τραγουδήσει σπουδαίοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες, όπως η Εντίθ Πιάφ, η Δαλιδά, η Μπαρμπαρά, η Μπριζίτ Φοντέν, ο Χέρμπερτ Παγκανί, η Φρανς Γκαλ και η Σίντι Ντανιέλ.
Τη δεκαετία του ’60 μετέφρασε στα γαλλικά και τραγούδησε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Το 1966 επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά. Αργότερα θα πει πολλά τραγούδια του Χατζιδάκη, μεταξύ άλλων την «Πορνογραφία».
Το 1970 πρωταγωνίστησε με το Μίκη Θεοδωράκη στην ταινία μικρού μήκους του Ροβήρου Μανθούλη: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΟ» («NOUS SOMMES DEUX»), στην οποία τραγουδά στα γαλλικά τα τραγούδια που είχε γράψει στη φυλακή ο Μίκης Θεοδωράκης.
Στην Ελλάδα έγιναν μεγάλες επιτυχίες τα τραγούδια του:[3]
-«Ο Μέτοικος», το οποίο τραγούδησε το 1971 ο Γιώργος Νταλάρας.
-«Μεσόγειος», που ερμήνευσε το 1973 η Βίκυ Μοσχολιού.
Τα δύο αυτά τραγούδια μαζί με άλλα, σε ελληνική απόδοση του Δημήτρη Χριστοδούλου, ερμήνευσε το 1979 ο Αντώνης Καλογιάννης στο δίσκο «Ο Αντώνης Καλογιάννης τραγουδά Μουστακί». Επίσης, ο Ζωρζ Μουστακί εξέδωσε τέσσερα βιβλία, τρία εκ των οποίων έχουν κυκλοφορήσει και στα ελληνικά.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Η πλατεία Συντάγματος κομμένη στα δύο

Μια πρωτόγνωρη άποψη της πλατείας Συντάγματος βλέπουμε στην εφημερίδα "Ελευθερία", σε αναφορά της για τα έργα ανακατασκευής στο Σύνταγμα στις 7 Μαΐου 1957.
Βέβαια η ποιότητα της φωτογραφίας είναι πολύ φτωχή, αλλά μας επιτρέπει να πάρουμε μια γεύση σε σχέση με τη διχοτόμηση  της πλατείας και τη  (προσωρινή) διέλευση των οχημάτων μέσα από αυτή.


Billy.
(αρχείο Billy Files)

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Τα Top 5 τραγούδια.

Αυτά είναι τα 5 καλύτερα τραγούδια του Billy Files για την εβδομάδα που διανύουμε (20-26 Μαΐου 2013). Kαλή ακρόαση!

1) Paramore : "Still Into You" 

2) Daft Punk feat. Pharrell & Neil Rodgers : "Get Lucky"
 

3) Still Corners : "Berlin Lovers"

4) Muse : "Panic Station"

5) Lana Del Rey : "Young And Beautiful"

(Billy Files chart)

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ιστορίες Αμπελοκήπων (Νο 7)

Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός

Οι εργασίες ανέγερσής του ξεκινούν στις 27 Απριλίου 1927, με υπεύθυνο αρχιτέκτονα τον Γερμανό Beusel και τίθεται σε λειτουργία στις 15 Δεκεμβρίου 1930. Ιδρυτές ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Μαρίνος Κοργιαλένης, ο Εμμανουήλ Μπενάκης και ο Ι. Αθανασάκης.
Η αρχική δυναμικότητα ήταν 185 κλίνες, αλλά αργότερα η δυναμικότητά του αυξάνεται σταδιακά. 
Η μορφή που έχει σήμερα το νοσοκομείο ολοκληρώθηκε το 1978, με την ανέγερση εννιαώροφης πτέρυγας.

Σύμφωνα με το παρακάτω δημοσίευμα (εφημ. "Εμπρός") τα επίσημα εγκαίνια του νοσοκομείου, έγιναν στις 24 Νοεμβρίου 1930.

(δεκαετία '30)
.........................................
Το Iπποκράτειο Νοσοκομείο

Κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και στέγασε το Μαράσλειο Χημείο μέχρι το 1912. Στους Βαλκανικούς πολέμους λειτουργεί σαν στρατιωτικό νοσοκομείο ενώ μετά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922 λειτουργεί σαν "Νοσοκομείο Προσφύγων Αθηνών" μέχρι τον Ιούλιο του 1935 οπότε και μετονομάζεται σε "Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών". 
Στη φωτογραφία (πάνω) το Ιπποκράτειο επί της Λεωφ. Βασ. Σοφίας τη δεκαετία του '30.


Billy.
(photos αρχείο Billy Files)

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας (Νο2)

Χανιά κατά τη περίοδο της δικτατορίας. Πιάτσα ταξί μπροστά στη Δημοτική Αγορά.

Ιωάννινα δεκαετία '60. (φωτό Άγγελος Καλογερίδης)

Η Καλαμάτα από αέρος τη δεκαετία του '40.

Η Καβάλα κατά τη περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής (1941-1944).

Η κεντρική πλατεία της Κομοτηνής γύρω στο 1960.

Το Λουτράκι περίπου στο 1900.

Ναύπλιο (άγνωστη χρονολογία).

Λάρισα, η κεντρική πλατεία.

Τήνος 1974.

Βόλος.

Δύο φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του '30. Αγίας Σοφίας (πάνω) και Λευκός Πύργος (κάτω)


Βilly.
(photos αρχείο Billy Files)