Σελίδες

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Μάιος 1945. Το τέλος του 2ου Π.Π.

 Ήταν το Μάιο του 1945 όταν, μετά από σχεδόν 6 χρόνια εχθροπραξιών, ήρθε το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Η ναζιστική Γερμανία κατέρρεε υπό τη πίεση των συμμάχων. Στις 30 Απριλίου και ενώ τα Σοβιετικά στρατεύματα βρίσκονται στο Βερολίνο, ο Αδόλφος Χίτλερ αυτοκτονεί, αφού έχει πρώτα διορίσει σαν αντικαταστάτη του τον αρχιναύαρχο Νταίνιτζ.
Αυτός εκτιμώντας το μάταιο της συνέχισης του αγώνα, δίνει εντολή για συνθηκολόγηση . Έτσι στις 7 Μαΐου 1945 υπογράφεται αρχικά στη πόλη Reims της Γαλλίας η άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας, από τον στρατηγό Alfred Jodl (Γιόντλ). Η συμφωνία θα ετίθετο σε ισχύ την επόμενη μέρα, 8 Μαΐου, όπου θα γινόταν και η επίσημη τελετή υπογραφής παράδοσης των Γερμανών. Τα νέα διαδίδονται γρήγορα αλλά η επίσημη αναγγελία θα γίνει από τον Winston Churchill στη 1 μ.μ. (3 μ.μ. ώρα Ελλάδας) της 8ης Μαΐου, μέσω ραδιοφώνου ... ο πόλεμος στην Ευρώπη είχε τελειώσει. Η 8η Μαΐου ορίζεται σαν η "ημέρα της νίκης για την Ευρώπη". Η παύση των εχθροπραξιών τέθηκε επισήμως σε ισχύ στις 11.01 μ.μ. εκείνης της ημέρας. Οι Σοβιετικοί επέμεναν και πέτυχαν ξεχωριστή τελετή στο αρχηγείο τους στο Βερολίνο στις 9 Μαΐου (υπεγράφη από τον Wilhelm Keitel). Ο κόσμος γιόρταζε.
O Alfred Jodl υπογράφει στις 7 Μαΐου την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας. 

To πρωτοσέλιδο των New York Times στις 8 Μαΐου 1945. Αν και ο πόλεμος στον Ειρηνικό  συνεχιζόταν, οι Αμερικάνοι γιόρταζαν τη πτώση του ναζισμού. 

Το Reichstag (η Γερμανική Βουλή) κατεστραμμένη, όπως άλλωστε και ολόκληρο το Βερολίνο, ενώ κάτοικοι κόβουν κορμούς δέντρων για θέρμανση. Το άλλοτε πανίσχυρο Τρίτο Ράιχ είχε γίνει στάχτη...
Η αναγγελία της παραδόσεως προς τον γερμανικό λαό είχε ως εξής :
"Σας ομιλεί ο γερμανικός ραδιοφωνικός σταθμός. Μεταδίδουμε τώρα μήνυμα του υπουργού ρων Εξωτερικών του Ράιχ Schwerin von Krosigk προς τον γερμανικό λαό, τους Γερμανούς και τις Γερμανίδες. Το ανώτατο αρχηγείο των ενόπλων γερμανικών δυνάμεων κήρυξε κατόπιν διαταγής του αρχιναύαρχου Doenitz, την άνευ όρων παράδοση όλων των μαχόμενων γερμανικών στρατευμάτων. Ως ιθύνων υπουργός της Κυβερνήσεως του Ράιχ, εις τον οποίον ο αρχηγός του στόλου ανέθεσε να χειρισθεί τα ζητήματα του πολέμου, απευθύνομαι κατά τη τραγική αυτή στιγμή της ιστορίας μας προς το γερμανικό έθνος. Κατόπιν ηρωικού αγώνος 6 σχεδόν ετών ασύγκριτου σκληρότητας, η Γερμανία υπέκυψε εις τη συντριπτική δύναμη των εχθρών της. Η συνέχιση του πολέμου θα σήμαινε άσκοπη αιματοχυσία και μάταιες θυσίες. Η Κυβέρνηση η οποία έχει το συναίσθημα της ευθύνης για το μέλλον του έθνους της, αναγκάσθηκε να ενεργήσει κατόπιν καταρρεύσεως όλων φυσικών και υλικών δυνάμεων και να ζητήσει από τον εχθρό την κατάπαυση των εχθροπραξιών. Αποτελεί ύψιστο καθήκον του αρχηγού του στόλου και της Κυβερνήσεως η οποία υποστηρίζει αυτόν, μετά τις φοβερές θυσίες που προκάλεσε ο πόλεμος, να σώσουν κατά τη τελευταία φάση του πολέμου όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό συμπατριωτών τους. Το ότι ο πόλεμος δεν έληξε συγχρόνως και στη Δύση και στην Ανατολή οφείλεται σε αυτό τον λόγο. Κατά τη σοβαρότατη αυτή ώρα του γερμανικού έθνους και του Ράιχ, κλίνουμε τη κεφαλή με βαθύτατο σεβασμό προ των νεκρών του παρόντος πολέμου. Η θυσία τους μας επιβάλει μέγιστες υποχρεώσεις. Η συμπάθειά μας στρέφεται προς όλους τους τραυματίες, τους απορφανισθέντες και προς όσους επλήγησαν από τον αγώνα αυτό. Κανείς δε πρέπει να αμφιβάλλει για την αυστηρότητα των όρων που θα επιβληθούν στον γερμανικό λαό από τους εχθρούς μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα τη τύχη μας. Κανείς δε μπορεί να αμφιβάλει ότι το μέλλον θα είναι δύσκολο  για κάθε έναν από εμάς και ότι θα απαιτήσει θυσίες εκ μέρους μας σε κάθε εκδήλωση της ζωής. Πρέπει να δεχθούμε αυτό το βάρος και να εκπληρώσουμε νομιμοφρόνως τις υποχρεώσεις μας, τις οποίες αναλαμβάνουμε. Αλλά δεν πρέπει να απελπιζόμαστε και να πέσουμε σε απόλυτη αποθάρρυνση.Ακόμα μια φορά πρέπει να διαβούμε την ατραπό η οποία οδηγεί προς το σκοτεινό μέλλον. Από τη κατάρρευση του παρελθόντος ας διατηρήσουμε και ας σώσουμε ένα πράγμα: την ενότητα. Η ιδέα της εθνικής κοινότητας η οποία κατά τα έτη του πολέμου βρήκαν την ύψιστη εκδήλωση μέσα σε πνεύμα συναδελφότητας  στο μέτωπο και προθυμίας, ας μας βοηθήσουν σε όλη τη δυστυχία στην οποία έχει πέσει η πατρίδα μας."

Βερολίνο 1945.

Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη στις 8 Μαΐου 1945. Το τέλος του πολέμου είναι ένα κοσμοϊστορικό γεγονός και μονοπωλεί σαν θέμα όλες τις ελληνικές εφημερίδες της εποχής. 

Βilly
(αρχείο Billy Files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου