Σελίδες

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Tο Ραδιομέγαρο...


Ο πρώτο ραδιοφωνικός σταθμός στην Ελλάδα εξέπεμψε από τα υπόγεια του Ζαππείου. Ένας μικρός χώρος είχε μετατραπεί σε ραδιοθάλαμο του Σταθμού Αθηνών. Τα εφηβικά χρόνια του ελληνικού ραδιοφώνου πέρασαν γρήγορα. Μετά τον πόλεμο το ραδιόφωνο ήταν το μέσο που είχε αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική στον κόσμο.
Οι ζωντανές εκπομπές και μεταδόσεις από το Ζάππειο συγκέντρωναν συχνά πολύ κόσμο που στριμώχνονταν στα λίγα τετραγωνικά. Στις εκπομπές με κοινό οι υπάλληλοι του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας δυσανασχετούσαν με τον κόσμο που κατέκλυζε το Ζάππειο για να παρακολουθεί. Ακόμα και οι αναγκαίες χωροταξικές επεκτάσεις και διαρρυθμίσεις δεν στάθηκαν τότε ικανές να καλύψουν τις ανάγκες.
Το 1962 η διοίκηση του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) αγοράζει μια μεγάλη έκταση στην Αγία Παρασκευή με σκοπό την μετεγκατάσταση σε νέο κτίριο που θα δημιουργούνταν. Γρήγορα δημιουργήθηκε το πρώτο κουφάρι του αλλά η οικοδομή έμεινε για μια μεγάλη περίοδο «στα μπετά». Ο ερχομός της απριλιανής δικτατορίας πάγωσε περισσότερο τις εργασίες.
Στα τέλη του `60 ένα «Τ» προστίθεται στην ΕΙΡ (Εθνικόν Ιδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως) και μαζί του φέρνει την μικρή οθόνη στην Ελλάδα. Το μικρό κτίριο της διοίκησης στην Μουρούζη συγκέντρωνε καθημερινά πολλούς εργαζόμενους και κυβερνητικούς παρατρεχάμενους. Η καρδία της ενημέρωσης όμως βρίσκονταν στους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου και στο πρώτο στούντιο τηλεόρασης που στεγάζονταν για το ΕΙΡΤ στοκτίριο του ΟΤΕ στην 3ης Σεπτεμβρίου. Η δικτατορία είχε καταλάβει γρήγορα πως το μέσο είναι το μήνυμα, και έτσι θέλησε να επενδύσει στην τηλεόραση.
Πρόεδρος του ΕΙΡΤ ήταν τότε ένας αξιωματικός της Χωροφυλακής. Ο διοικητής Καραιωσηφόγλου βλέποντας το νέο κτιρίου στην Μεσογείων να στέκει παρατημένο έμεινε έκπληκτος από το μέγεθός του σε αντίθεση με τις στριμωγμένες μέχρι τότε υποδομές του ιδρύματος στα διάσπαρτα κτίρια. Από προσωπικό πείσμα καταφέρνει να πείσει την κυβέρνηση να εγκριθούν οι δαπάνες για να ολοκληρωθεί άμεσα οι εργασίες για το νέο  κτίριο. Αποτέλεσμα να επιτύχει την μεταφορά τον Φεβρουάριο του 1973 την μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων του τότε ΕΙΡΤ στο αποκαλούμενο σύγχρονο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Δεν ήταν λίγοι τότε οι εργαζόμενοι που δυσανασχέτησαν με την μετακόμιση. Το κτίριο του Ραδιομεγάρου έστεκε ολόρθο και μοναχό στην ερημική ακόμα Αγία Παρασκευή. Οι γύρω εκτάσεις με λίγα σπίτια και ξερά χωράφια που την πρωτομαγιά και την Καθαρά Δευτέρα φιλοξενούσαν τους αθηναίους για εκδρομή!  Ωστόσο, αυτή η μεταφορά έμελλε επηρέασει σημαντικά την ανάπτυξη του Δήμου Αγίας Παρασκευής.
Το κτίριο του Ραδιομεγάρου αποτελεί τοπόσημο για την Λεωφόρο Μεσογείων. Μετά την δημιουργία της ΕΡΤ το 1978 στεγάζει το σύνολο σχεδόν των δραστηριοτήτων της. Με τις υποδομές που είχαν δημιουργηθεί τότε να είναι αξιόλογες για τα ελληνικά δεδομένα. Με ισχυρούς συμβολισμούς για την νέα εποχή που φιλοδοξούσε να μεταβεί η ΕΡΤ. Μεγάλα στούντιο για την τηλεόραση, στούντιο ηχογραφήσεων που δέχονταν ακόμα και συμφωνική ορχήστρα και περισσότερα του ενός για την ραδιοφωνία που έτσι άρχισε από τότε να αποκτά επιπλέον σταθμούς.
Από τα στούντιο της Αγίας Παρασκευής εξέπεμπε μέχρι το 1997 η ΕΡΤ-1, με την ΕΡΤ-2 να καταλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της ΥΕΝΕΔ στο Γουδή από το 1982.  Στο πλαίσιο της εξυγίανσης της ΕΡΤ όλο το ενημερωτικό τμήμα βρίσκεται πλέον στην Αγία Παρασκευή (όπου εκπέμπει η ΝΕΤ) με την ΕΤ1 και μικρά στούντιο να βρίσκονται στην Κατεχάκη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου