Σελίδες

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Ε.Ε.: Σε ισχύ το Δημοσιονομικό Σύμφωνο

Σε ισχύ τέθηκε από την 1η Ιανουαρίου το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο που προβλέπει ακόμη αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία ιδίως για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Η κυριότερη διάταξη του νέου συμφώνου, το οποίο αν και δεν είναι ευρωπαϊκή συνθήκη έχει την ισχύ διεθνούς συνθήκης, είναι αυτή που ορίζει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο την υποχρέωση να παρουσιάζουν ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων να λαμβάνουν αυτομάτως διορθωτικά μέτρα.
Σύμφωνα με τον λεγόμενο «χρυσό κανόνα», ο οποίος επιβλήθηκε από τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Ανγκελα Μέρκελ, στην χειρότερη των περιπτώσεων ένα κράτος μέλος της Ευρωζώνης θα πρέπει να παρουσιάζει διαρθρωτικό έλλειμμα (δεν περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου και τα εφάπαξ μέτρα) ίσο με 0,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα, τα κράτη μέλη που έχουν δημόσιο χρέος μεγαλύτερο από 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να μειώνουν το υπερβολικό χρέος κατά το 1/20ό κάθε χρόνο. Επίσης τα κράτη πρέπει να διασφαλίζουν ότι θα πετύχουν τους ειδικούς για κάθε χώρα μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους που ορίζει η Κομισιόν και το EcoFin στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Τα 25 κράτη μέλη της Ε.Ε. που έχουν δηλώσει ότι θα υπογράψουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο (πλην Βρετανία και Τσεχίας) έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του 2013 προκειμένου να ενσωματώσουν το Σύμφωνο στο εθνικό τους δίκαιο, κατά προτίμηση σε συνταγματικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δώδεκα κράτη μέλη της Ε.Ε. (μεταξύ τους και η Ελλάδα)
Στην περίπτωση που ένα κράτος δεν πετυχαίνει τους στόχους του νέου Συμφώνου θα ενεργοποιούνται αυτομάτως διορθωτικά μέτρα, δηλαδή αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, τα οποία θα αποφασίζονται από το εν λόγω κράτος μέλος με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορεί να διαπιστώνει τη μεταφορά του κανόνα περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού στο εθνικό δίκαιο κάθε κράτους μέλους. Δεδομένου ότι οι αποφάσεις του ΔΕΕ είναι δεσμευτικές, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο θα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 0,1% του ΑΕΠ στα μέλη της Ευρωζώνης. Παράλληλα, κράτη μέλη που δεν έχουν μεταφέρει το νέο Σύμφωνο στο εθνικό τους δίκαιο δεν θα δικαιούνται τη λήψη βοήθειας από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Τέλος το Σύμφωνο προβλέπει τη σύγκλιση συνόδων κορυφής της Ευρωζώνης τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου