Σελίδες

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Αστικά Σύμβολα (# 11)

  Μέγαρο Μετοχικού Ταμείου Στρατού - Citylink
Το Μέγαρο Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Μ.Τ.Σ.) ξεκίνησε να οικοδομείται το 1928 σε οικόπεδο επιφανείας 9.000 τ.μ. εκεί όπου βρίσκονταν οι Βασιλικοί Στάβλοι. Κάλυπτε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο που ορίζουν οι οδοί Πανεπιστημίου, Αμερικής, Σταδίου και Βουκουρεστίου.
Το σχεδίασαν σε κλασικίζοντα μοντέρνο ρυθμό και κάποια art deco στοιχεία, οι αρχιτέκτονες Λεωνίδας Μπόνης (1896-1963) και Βασίλης Κασσάνδρας (1904-1973). Είχαν σπουδάσει και οι δύο στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι. Η οικοδόμησή του ολοκληρώθηκε σταδιακά έως το 1939 με την αποπεράτωση της πτέρυγας της οδού Πανεπιστημίου.
Φιλοξενούσε πλήθος γραφείων και καταστημάτων καθώς και το κινηματοθέατρο Παλλάς. Αυτό κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’30, κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με  όρους της πλέον ενημερωμένης, τότε, τεχνολογίας, ενώ ήταν μεγάλης χωρητικότητας. Στο ισόγειο του κτιρίου άνοιξε, μεταξύ άλλων και το ιστορικό καφέ Zonar’s.
Το 1999  η διαχείριση του οικοδομικού συγκροτήματος ανέλαβε ο κλάδος real estate της Τράπεζας Πειραιώς, που ανέλαβε και την ανακαίνιση του, το 2003.
 Το μέγαρο φιλοξενεί πλέον τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης του ομίλου Πειραιώς, το πολυκατάστημα Αttica με τριακόσια shops in the shop, την εντυπωσιακά ανακατασκευασμένη Στοά Σπυρομήλιου με εστιατόρια, τα θέατρα Αλίκη και Παλλάς –πλήρως ανακαινισμένα- κ.α.
Τη γενική αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου επιμελήθηκε το γραφείο του Στέλιου Αγιοστρατίτη, ενώ την αρχιτεκτονική μελέτη των διατηρητέων στοιχείων (μεταξύ αυτών τη συντήρηση και ανάπλαση των αιθουσών του Παλλάς, του Αλίκη και της Στοάς Σπυρομήλιου), ανέλαβε το γραφείο Κίζης και Συνεργάτες.
Το συγκρότημα Citylink (όπως αποκαλείται πλέον) έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και ιστορικό μνημείο της πόλης ως χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής δημόσιων κτιρίων στην εποχή του Μεσοπολέμου. Ήταν το μεγαλύτερο κτίριο της τότε Αθήνας, ο όγκος και η μορφή του οποίου έκαναν μεγάλη εντύπωση στους Αθηναίους.


Tο Μ.Μ.Τ.Σ. υπό κατασκευή. Στη ταμπέλα αναγράφονται τα ονόματα των αρχιτεκτόνων Κασσάνδρα και Μπόνη.











(φωτό- αρχείο Billy Files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου