Σελίδες

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Renzo Piano (και το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρου Νιάρχου)

 
Μέχρι το 2015, η Αθήνα θα έχει αποκτήσει ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της.

Πρόκειται για το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Αυτό θα περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Τη σχεδίαση τους έχει αναλάβει ο Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano. Ποιός είναι, όμως, ο εν λόγω αρχιτέκτονας?

O Renzo Piano γεννήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας, το 1937.

Σπούδασε στη Πολυτεχνική Σχολή του Μιλάνου και αποφοίτησε το 1964.
Έχει διακριθεί με τα βραβεία  Pritzker Architecture Prize, το AIA Gold Medal (του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων) το 2008 και του Sonning Prize. Το τελευταίο δεν αφορά αποκλειστικά αρχιτέκτονες, αλλά δίνεται σε ανθρώπους που συμβάλουν σημαντικά στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Η καριέρα του ξεκινάει εντυπωσιακά όταν, άγνωστος ακόμα, κερδίζει (μαζί με τον Richard Rogers) τον διαγωνισμό που είχε προκηρυχτεί για το Κέντρο Πολιτισμού Georges Pompidou (1971-1977), στο Παρίσι. 
Το Georges Pompidou, δείγμα “hi-tech” μοντερνισμού, άνοιξε επίσημα στις 31 Ιανουαρίου του 1977. Έκτοτε έχει δεχτεί εκατομμύρια επισκεπτών (στεγάζει το μεγαλύτερο μουσείο μοντέρνας τέχνης στην Ευρώπη).

Ο Piano μέχρι σήμερα ευθύνεται για πολλά σημαντικά έργα σε Ευρώπη, Η.Π.Α, Ιαπωνία,Αυστραλία κ.α. Αυτό τον έχει κάνει έναν από τους πιο σημαντικούς διεθνής αρχιτέκτονες.


Η Αθήνα πλέον συμπεριλαμβάνεται στις τυχερές πόλεις που θα κοσμείται με ένα από τα έργα του.


Όσον αφορά το ίδιο το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρου Νιάρχου (την επίσημη παρουσίαση του οποίου έκανε ο ίδιος ο αρχιτέκτονας).

Απεικόνιση-άποψη του Πολιτιστικού Κέντρου Ι.Σ.Ν.

 Το 85% της συνολικής υπό διαμόρφωση έκτασης θα καταλαμβάνει το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το υπερσύγχρονο κτίριο της Βιβλιοθήκης, θα εκσυγχρονίσει τον θεσμό, επιτρέποντας την ενίσχυση του ερευνητικού της ρόλου και την ταυτόχρονη επέκταση της δράσης της από αποκλειστικά ερευνητική βιβλιοθήκη σε δημόσιο μέσο χωρίς περιορισμούς χρήσης. Αντίστοιχα, η Εθνική Λυρική Σκηνή, στο νέο της σπίτι, θα αποκτήσει έναν πολυλειτουργικό χώρο προηγμένης τεχνολογίας, σχεδιασμένο για να φιλοξενήσει τις πιο απαιτητικές παραγωγές.



Ο αρχιτεκτονικός στόχος του έργου είναι η αρμονική ενσωμάτωση του ΚΠΙΣΝ με το περιβάλλον τοπίο και η ταυτόχρονη συμβολή στην ανάδειξή του, καθώς επίσης και η λειτουργία του ως υπόδειγμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Ο στόχος της βιωσιμότητας επιδιώκεται τόσο μέσω της «πράσινης οροφής» της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία θα μειώσει σημαντικά τις απαιτήσεις κλιματισμού των κτιρίων, όσο και μέσω του φωτοβολταϊκού στεγάστρου που παράγει ενέργεια για τις ανάγκες των δύο κτιρίων, συνεισφέροντας στην επίτευξη του στόχου για μειωμένες εκπομπές CO2.

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει αναλάβει να καλύψει το συνολικό κόστος της κατασκευής και του
εξοπλισμού για το Κέντρο Πολιτισμού, το οποίο υπολογίζεται στα 566 εκατομμύρια ευρώ.

Υπολογίζεται πως 1.500 με 2.400 άτομα θα απασχολούνται ετησίως για την υποστήριξη της κατασκευής του.

Υπομονή ως το 2015 λοιπόν!  





Το Georges Pompidou (1971-1977). Πήρε το όνομά του από τον Georges Pompidou, πρωθυπουργό της Γαλλίας απο το 1969 έως το 1974, ο οποίος αποφάσισε τη κατασκευή του. . Μετά απο διαγωνισμό κέρδισαν οι, άγνωστοι τότε, Renzo Piano και ο Βρετανός Richard Rogers. (κάτω)



Kansai International Airport (1991-1994), Οsaka-Iαπωνία

Άλλο ένα από τα σημαντικά έργα του Renzo Piano.

 

 

 

 

 

 

Mουσείο Ιδρύματος Beyeler, Ελβετία-1997

Aurora Place (1996-2000) Sydney-Αυστραλία. Άλλο ένα βραβευμένο κτίριο του Renzo Piano, το 41 ορόφων RBS Tower building (όπως είναι η επίσημη ονομασία του).

 

 

 

 

 

 

Ένα απο τα πιο πρόσφατα έργα του Renzo Piano, το Central Saint Giles, στο Λονδίνο.Ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2010 και πρόκειται για ένα συγκρότημα μικτής χρήσης (χώροι γραφείων, διαμερίσματα, εστιατόρια κ.α.). Χαρακτηριστικές οι χρωματιστές προσόψεις. Αποτελεί τη πρώτη δουλειά του Ιταλού αρχιτέκτονα στη Μ. Βρετανία
 

Το Μάιο του 2012 που θα ολοκληρωθεί, άλλο ένα κτίριο του Renzo Piano στο Λονδίνο, θα αποτελεί το νέο landmark της Βρετανικής πρωτεύουσας. 


Το Shard London Bridge. Θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού θα φτάνει τα 310 μ. ύψος. Θα έχει 72 επισκέψιμους ορόφους και θα φιλοξενεί γραφεία, διαμερίσματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία, spa (στον 52ο όροφο) καθώς και ένα παρατηρητήριο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου