Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ενθύμιον Χαλκίδος

Αναμνηστική φωτογραφία, πάνω σε ξύλινη βάρκα... Χαλκίδα, 26 Ιουλίου 1934




(photo αρχείο bill files)

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Άναψε το τσιγάρο, δωσ'μου φωτιά...


2ος Π.Π. Γερμανοί στρατιώτες ανάβουν τσιγάρο με το φλογοβόλο.






Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Περασμένα καλοκαίρια

Εικόνες από ελληνικά καλοκαίρια του παρελθόντος. Ενθύμια μέσα από τον φακό ανθρώπων, που απόλαυσαν τις διακοπές τους στη χώρα μας, σε εποχές περισσότερο ή λιγότερο μακρινές. 

Χαλάρωση δίπλα στο κύμα. Μύκονος, καλοκαίρι 1975. (photo by Jonathan Charles)

Kως, καλοκαίρι 1979 (photo by Henrik von Wendt)

Σιέστα... Ιούλιος 1983, κάπου στη Κρήτη.

Συνάντηση με φιλικό τετράποδο. Αλόννησος, Σεπτέμβριος 1984. (photo by Gillian Everett)

Aπολαμβάνοντας την ελληνική φύση, με ένα βιβλίο... Σιδάρι Κέρκυρας, Αύγουστος 1986. (photo by George Tsimtsimis)

Ξένος επισκέπτης απαθανατίζει την πρώτη του επαφή με την Ακρόπολη, ενώ ο ήλιος ανατέλλει... Αθήνα, Αύγουστος 1987. (photo by Julius V.)

Ψαράς, στο Μούδρο της Λήμνου. Αύγουστος 1990 (photo by Dave)

Η φωτογραφία θα μπορούσε να είναι από ένα οποιοδήποτε καλοκαίρι στη Ρόδο. Πρόκειται για εικόνα από τον Αύγουστο του 1961. (photo by Lacey McDonald)

Paradise Beach, Μύκονος 1981. (photo by Jonathan Charles)

Άφιξη του λεωφορείου. Κάλυμνος, Αύγουστος 1986.

Ψαράδες στη Χώρα Σφακίων, τον Ιούλιο του 1977 (photo by Willem Geijssen)

Βόλτα στον Λαγανά της Ζακύνθου. Αύγουστος 1989 (photo by Leonora Enking)



Billy.

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 87 ετών ο ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας, από τους καλύτερους καρατερίστες του ελληνικού κινηματογράφου.
Αν και έπαιξε στο θέατρο σε περισσότερες από 500 παραστάσεις, έγινε γνωστός ως δευτεραγωνιστής σε ρόλους αστυνομικού και στρατιωτικού στη μεγάλη οθόνη, αλλά και από το ντουμπλάρισμα φωνής, με το οποίο ασχολήθηκε σε πολλές ελληνικές ταινίες του 1950, 1960, 1970, και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση («Μικρό σπίτι στο λιβάδι»).
Συλλυπητήρια από τον υπουργό Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη
«Ο Γιώργος Βελέντζας ήταν ο παντοτινός δευτεραγωνιστής του κινηματογράφου και του θεάτρου μας. Πρωτοεμφανίστηκε στο πανί και στη σκηνή ήδη το 1948, και μέχρι το 2011, οπότε έπαιξε για τελευταία φορά στο Εθνικό Θέατρο, συμμετείχε σε εκατοντάδες ταινίες και παραστάσεις. Χάρη στο ταλέντο του στάθηκε άξια πλάι σε όλους τους μεγάλους πρωταγωνιστές και έγινε ένα από τα πιο οικεία και αγαπητά κινηματογραφικά πρόσωπα πολλών γενεών συμπατριωτών μας».
Σχετική δήλωση για το θάνατο του ηθοποιού Γ. Βελέντζα έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης και εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Λίγα λόγια για τον Γιώργο Βελέντζα
Ο Γιώργος Βελέντζας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1948 με την ταινία «Οχυρό 27» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο και την ίδια χρονιά στο θέατρο (Θίασος Β. Αργυρόπουλου) με το έργο «Η απαγωγή της Σμαράγδως».
Στην πλούσια θεατρική του καριέρα συνεργάστηκε με τους θιάσους των Βέμπο, Αυλωνίτη - Βασιλειάδου - Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά.
Για τη συμμετοχή του στην ταινία «Ζωή χαρισάμενη» του Πατρίς Βιβάνκο κέρδισε το βραβείο ερμηνείας β' ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1993.
Στον κινηματογράφο χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στην ταινία «Από πού πάνε για τη χαβούζα;» (1978) όπου υποδύθηκε τον αδερφό της αξέχαστης Άννας Μαντζουράνη, ενώ στον «Τσαρλατάνο» με τον Θανάση Βέγγο έκανε τον αυστηρό διοικητή του αστυνομικού τμήματος.
Έγινε, επίσης, χωροφύλακας στο «Ένας βλάκας και μισός» με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Μήτσος ο μάγκας, στην ταινία «Της κακομοίρας» με τον Κώστα Χατζηχρήστο, γιατρός στο «Αλίμονο στους νέους» με τον Δημήτρη Χορν και πολλοί ακόμα χαρακτήρες, σε περισσότερες από 200 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Επίσης, συμμετείχε στο σίριαλ του ΑΝΤ1 «Κωνσταντίνου και Ελένης».
Η τελευταία του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 2004, στην ταινία «Η Καρδιά του κτήνους» του Ρένου Χαραλαμπίδη, ενώ στο θέατρο ήταν το 2011 στον «Βασιλικό» του Αντωνίου Μάτεσι, σε σκηνοθεσία Σπ. Ευαγγελάτου στο Εθνικό Θέατρο.

Ξεχασμένοι Ήρωες (1966)

H ελληνική ταινία "Ξεχασμένοι ήρωες", είναι μια πολεμική περιπέτεια σε παραγωγή του Τζέιμς Πάρις, του Κινηματογραφικού Οργανισμού Καραγιάννης-Καρατζόπουλος και της Raven Film.
Έκανε πρεμιέρα στις κιν/κές αίθουσες στις 17 Οκτωβρίου 1966.
Το σενάριο είναι του Πάνου Κοντέλλη και η σκηνοθεσία του Νίκου Γαρδέλη.

Υπόθεση: ; Κατά τη διάρκεια της κατοχής, ένας αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού (Γ. Βόγλης), ο Λεωνίδας, παριστάνει τον καλόγερο σε ένα μοναστήρι, με σκοπό να κατευθύνει από εκεί την επιχείρηση σαμποτάζ μιας γερμανικής βάσης.
Οι Γερμανοί υποψιάζονται ότι κάτι συμβαίνει και στέλνουν εκεί την Έλσα μια διερμηνέα, που παριστάνει την κυνηγημένη  αδελφή ενός Έλληνα αντιστασιακού, που έχει σκοτωθεί.
Κάποια στιγμή η πραγματική της ταυτότητα θα αποκαλυφθεί και τότε ο Λεωνίδας τη χρησιμοποιεί για να στείλει μια ψεύτικη πληροφορία στους Γερμανούς, ώστε να τους παραπλανήσει.
Η Έλσα, όμως,γνωρίζει ότι οι Γερμανοί έχουν στήσει παγίδα στους αντιστασιακούς τη νύχτα της Αναστάσεως, έχοντας τοποθετήσει βόμβα στο ναό που γίνεται η λειτουργία. Την τελευταία στιγμή αποφασίζει να τους ειδοποιήσει και να τους σώσει. Η πράξη της αυτή θα έχει αποτέλεσμα να την εκτελέσουν οι Γερμανοί, αλλά ο δρόμος για τους Έλληνες είναι τώρα ανοικτός. Η βάση του εχθρού θα καταστραφεί και ο Λεωνίδας θα επιστρέψει στο αρχηγείο του, στη Μ. Ανατολή.

Παίζουν: Γιάννης Βόγλης, Βιβέτα Τσιούνη, Βαγγέλης Καζάν, Γιάννης Κάσδαγλης, Γιώργος Μπάρτης

Χωρίς να διαθέτει κάτι το ξεχωριστό, η ταινία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονόκης το 1966. Η βράβευσή της ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις από το κοινό και από αρκετούς κριτικούς.
Έκοψε 224.816 εισιτήρια και ήρθε στην 21η θέση, ανάμεσα σε 117 ταινίες, τη σαιζόν 1966-1967.




Billy.

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ελληνική αγορά αυτοκινήτου 30 χρόνια πριν... Best sellers 1985

Είναι γεγονός ότι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου έχει επιστρέψει στα δεδομένα της δεκαετίας του '80. 
Η υψηλή φορολογία στα Ι.Χ επιβατικά, εκείνη τη περίοδο, στερούσε στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου οποιαδήποτε δυναμική. 
Στα πλαίσια καταγραφής των τάσεων της αγοράς αυτοκινήτου στην Ελλάδα διαχροικά, θα πάμε 30 χρόνια πίσω, στο 1985.
Έχοντας ήδη κάνει μια αναφορά στη γενική εικόνα εκείνης της χρονιάς, αυτή τη φορά θα εξετάσουμε πιο αναλυτικά τα στοιχεία που διαμόρφωσαν αυτή την εικόνα. 
Το Ι.Χ. αυτοκίνητο αντιμετωπίστηκε επί δεκαετίες από το ελληνικό κράτος ως είδος πολυτελείας. Τη δεκαετία του '80 αυτή η τάση έφτασε στο απόγειο της. 
Παρά του περιορισμούς που έθετε η φορολογική πολιτική στον συνολικό όγκο της αγοράς, το 1985 τα δημόσια έσοδα από τη φορολογία στα καινούργια αυτοκίνητα, ανήλθαν σε 64 δις. δραχμές. Το ποσό αυτό αποτελούσε περίπου το 6.6% του συνόλου των φορολογικών εσόδων! 
Ήδη τον Ιανουάριο του '85, ο συντελεστής φορολογίας στα Ι.Χ, αυξήθηκε κατά 11%. 
Μια συνέπεια των παραπάνω, ήταν η σημαντική αύξηση στη ζήτηση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Το 1985 οι πωλήσεις τους ανήλθαν σε 30.906 μονάδες παρουσιάζοντας αύξηση κατά 57% σε σχέση με το ’84 και αντιστοιχούσαν στο 28.2% της αγοράς επιβατικών.
Όσον αφορά τα καινούργια, η μεγάλη πλειοψηφία των αγοραστών στρεφόταν σε αυτοκίνητα με κινητήρες στους 8 φορολογίσιμους ίππους, δηλαδή στα 1.100 & 1.200 κυβικά εκ. 
Σε αυτή την κατηγορία ανήκαν και τα περισσότερα αυτοκίνητα επί του συνόλου των κυκλοφορούντων στη χώρα μας, εκείνη την εποχή. Συγκεκριμένα, το 1985 κάλυπταν το 44%, ενώ αυτά στους 9 φορ. ίππους (1.300 κ.εκ.) κάλυπταν το 12% και στους 7 φορ. ίππους (1.000 κ.εκ.) καλυπταν το 8.8%.
Κατά συνέπεια, στους 8 φορ. ίππους ήταν και τα περισσότερα νέα Ι.Χ επιβατικά που διατέθηκαν 30 χρόνια πριν στη χώρα μας,  Από τα συνολικά 78.534 καινούργια επιβατικά, το 1985, το 40% αφορούσε μοντέλα με κινητήρες 1.100-1.200 κ.εκ. 

Ας δούμε αναλυτικότερα τις πιο εμπορικές κατηγορίες στην Ελλάδα, τις δημοφιλέστερες εταιρίες αλλά και τα best sellers σε κάθε μια από αυτές, το 1985.


8 ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΙΜΟΙ ΙΠΠΟΙ

Τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας η κατηγορία B των μικρών αυτοκινήτων είναι σταθερά στη πρώτη θέση των προτιμήσεων.  Στο 1ο πεντάμηνο του 2015 το segment B προηγείται με  14.552 πωλήσεις και μερίδιο 42.6%, έναντι 9.404 των μικρομεσαίων (segment C, 27.5%).
Τα μικρά αυτοκίνητα, αποτελούν υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, τον καλύτερο συνδυασμό από άποψη χαμηλής τιμής κτήσης, οικονομίας σε καύσιμα και συντήρηση, εξοπλισμού, με επαρκείς χώρους και δυνατότητα αξιοπρεπούς οδήγησης εντός και εκτός πόλης, με δεδομένο ότι τα συγκεκριμένα μοντέλα έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Ανάλογη περίπτωση αποτελούσαν τα αυτοκίνητα των 8 φορ. ίππων στην Ελλάδα των '80s. Επρόκειτο κατά κανόνα για τα μικρομεσαία οικογενειακά, με κινητήρες στα 1.100 & 1.200 κ.εκ. και ήταν ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός από άποψη χώρων, εφόσον κάλυπταν επαρκώς τις ανάγκες μιας μέσης οικογένειας, με οριακά ανεκτούς σε απόδοση κινητήρες για τα δεδομένα της εποχής, σε συνδυασμό με την σχετικά προσιτή τιμή αγοράς.
Έτσι και το 1985, η κατηγορία αυτή ήταν η πρώτη σε πωλήσεις, με συνολικά 31.638 μονάδες ή το 40% επί του συνολου των νέων επιβατικών.
Στη κορυφή τη κατηγορίας η Opel η οποία ήταν 1η σε πωλήσεις στην Ελλάδα στο σύνολο της αγοράς, με ποσοστό 12.0%
Στη κλάση των 8 φορ. ίππων, διέθεσε συνολικά 5.611 αυτοκίνητα χάρη στο νέο -τότε- Kadett 5ης γενιάς με τον κινητήρα των 1.196 κυβικών.
Το Lada 1200 έφερε τη Σοβιετική εταιρία στη 2η θέση της κατηγορίας (5η γενικής), με 5.367 μονάδες, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των πωλήσεων της Lada στη χώρα μας.
Η 3η δημοφιλέστερη εταιρία στους 8 φορ. ιππους, ήταν η Honda (7η στη γενική κατάταξη), με το Civic 1.2 και 4.115 πωλήσεις. Το συγκεκριμένο μοντέλο κάλυψε τη συντριπτική πλειοψηφία των συνολικών πωλήσεων της εταιρίας στη χώρα μας, εκείνη τη χρονιά.
Σημαντική ήταν και η παρουσία της Ford με το Escort 1.1, το οποίο διέθεσε σε 3.552 μονάδες από τις συνολικά 5.357 πωλήσεις που πέτυχε (6η γενικής).
H Οpel κέρδισε τη 1η πρώτη θέση στη δημοφιλέστερη κατηγορία των 8 ίππων, το 1985, χάρη στο Kadett 1.2 (photo) . Το συγκεκριμένο μοντέλο έφερε την Opel και στη κορυφή των συνολικών πωλήσεων στην Ελλάδα, εκείνη τη χρονιά.

7 ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΙΜΟΙ ΙΠΠΟΙ

Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορούσε κυρίως τα μικρά αυτοκίνητα πόλης (segment B) καλύπτοντας το φάσμα των 929 έως 1.071 κυβικών (χοντρικά τα 1000άρια).
Διατέθηκαν συνολικά 14.535 τέτοια αυτοκίνητα, καλύπτοντας το 19% της αγοράς.
Πρώτη στη κατάταξη ήταν η Volkswagen (4η γενικής) η οποία, όμως, δεν όφειλε την επιτυχία της σε ένα μικρό μοντέλο, αλλά στο μικρομεσαίο Golf. Η εξήγηση είναι πως, ακριβώς για φορολογικούς λόγους, η ΚΟΣΜΟΚΑΡ εισήγαγε το Golf με τον κινητήρα των 1.043 κυβικών (προερχόμενος από το μικρότερο Polo) με απόδοση 45 ίππων. Η γερμανική εταιρία διέθεσε συνολικά 3.644 μονάδες στη κατηγορία.
Δεύτερη ακολούθησε η Nissan με 2.558 μονάδες, χάρη στο Cherry 1.000 κυβικών εκατοστών.
Με σημαντική διαφορά, η Toyota ήρθε 3η. Διέθεσε 1.278 μονάδες στη κατηγορία, με το Starlet στα 1.000 κ.εκ.
To 1985 αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά της VW στη χώρα μας, για όλη τη δεκαετία του '80. Η γερμανική εταιρία πέτυχε συνολικές πωλήσεις 5.713 μονάδων, εκ των οποίων οι 3.644 στην κατηγορία των 7 φορ. ίππων. Best seller το Golf  (photo), κυρίως με τον κινητήρα των 1.043 κ.εκ. Ήταν διαθέσιμο και στα 1.300 κ.εκ. 

9 ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΙΜΟΙ ΙΠΠΟΙ

Με μικρή διαφορά πίσω από τα 1000άρια, η κατηγορία των 9 φορ. ίππων ήταν η τρίτη πιο δημοφιλής στην Ελλάδα του 1985.
Διατέθηκαν συνολικά 14.325 αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας, με ποσοστό 18%.
Κατά βάση επρόκειτο για τα μεσαία οικογενειακά στα 1.300 κυβικά εκατοστά.
Εδώ κυριάρχησε η Nissan με το ελληνικής συναρμολόγησης Sunny 1.3.
Aπό άποψη αμαξώματος, ήταν από τα ελάχιστα εμπορικά επιτυχημένα μικρομεσαία sedan σε αυτή τη κατηγορία, ακριβώς λόγω της εγχώριας προστιθέμενης αξίας που του έδινε το πλεονέκτημα της τιμής στους 9 φορ. ίππους.
Η Νissan (2η γενικής) ταξινόμησε 5.206 μονάδες με το Sunny να αποτελεί το best seller της. Στα 1.300 κ.εκ. ήταν διαθέσιμο και το 5θυρο Cherry όμως, πιθανότατα, ελάχιστες τέτοιες εκδόσεις πρέπει να κυκλοφόρησαν στη χώρα μας.
Με σημαντική διαφορά, αλλά αρκετά καλές επιδόσεις για τα δεδομένα της εποχής, η Opel βρέθηκε στη 2η θέση της κατηγορίας. Συνολικά πέτυχε 2.427 πωλήσεις, χάρη στην Ascona 1.3, η οποία αποτελούσε μακράν το πιο επιτυχημένο μεσαίο sedan της ελληνικής αγοράς εκείνη τη χρονιά.
Στη 3η θέση βρέθηκε η Audi (1.824) με το "80" στα 1.300 κ.εκ. που κάλυψε μεγάλο μέρος των πωλήσεων της εταιρίας, ενώ στη 4η θέση ακολούθησε η Toyota (8η γενικής) με τη Corolla 1.3 και 1.586 μονάδες.
H Nissan ήταν με διαφορά η δημοφιλέστερη στην κατηγορία των 1.300 κυβικών στη χώρα μας, το 1985 με το Sunny 1.3 (photo) ένα από τα best sellers της αγοράς συνολικά. 

6 ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΙΜΟΙ ΙΠΠΟΙ

Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά μικρά αυτοκίνητα με κινητήρες από 786 έως 928 κυβικά εκατοστά,
Οι συνολικές πωλήσεις τους το 1985, ανήλθαν σε 8.156 μονάδες καλύπτοντας το 10% της αγοράς.
Απόλυτος ηγέτης εδώ, η Zastava με το Yugo 45. Το μικρό γιουγκοσλάβικο μοντέλο πέτυχε πωλήσεις 5.531 μονάδων από τις συνολικά 6.301 της εταιρίας. Χάρη σε αυτό, η Zastava ήρθε στη 3η θέση της γενικής κατάταξης στο σύνολο του έτους (η καλύτερη επίδοση της για όλη τη δεκαετία του '80).
To Yugo 45, με τον κινητήρα των 903 κ.εκ. και τιμή κάτω από τις 600.000δρχ ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα στη χώρα μας, το 1985.

11 ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΙΜΟΙ ΙΠΠΟΙ

Καθόλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80, οι 11 φορ. ίπποι ή τα 1.600 κ.εκ. αποτελούσαν αυστηρά την "οροφή" της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου.
Αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας απαιτούσαν ένα σημαντικό ποσό προς "επένδυση", ενώ το σύνολο των φόρων, ξεπερνούσε το 70% του κόστους ενός τέτοιου μοντέλου.
Ως συνέπεια των παραπάνω, μόλις 4.034 τέτοια αυτοκίνητα πουλήθηκαν στη χώρα μας το 1985, καλύπτοντας το 5% της αγοράς.
Αναμφισβήτητος κυρίαρχος η BMW  με την 316 (1.573 κ.εκ/75 ίπποι) σε 2θυρο ή 4θυρο αμάξωμα.
Συνολικά 1.486 μονάδες από αυτό το μοντέλο διατέθηκαν στη χώρα μας εκείνη τη χρονιά,
Το πλέον επιτυχημένο 1600άρι των 80s στην Ελλάδα, σαφώς δεν ήταν ένα προσιτό αυτοκίνητο, προσέδιδε όμως το ανάλογο κύρος σε όσους είχαν το απαραίτητο χρηματικό ποσό.
Η σειρά 3 της BMW, στην βασική έκδοση 316, αποτέλεσε το best seller στην κατηγορία των 11 φορ. ίππων το 1985. Η 2η γενιά του μοντέλου (photo) ήταν διαθέσιμη με αμάξωμα 2 ή 4 θυρών. Απο άποψη κινητήρων, υπήρχε η εναλλακτική των 1.800 κ.εκ. (318i), σε τιμές σημαντικά ακριβότερες.






Billy
Στοχεία: ΣΕΑΑ
(photos αρχείο Bill Files)




Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Πωλήσεις αυτοκινήτων Ιούνιος 2015

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η αγορά αυτοκινήτου στη χώρα μας και τον Ιούνιο. Χάρη στην αυξημένη ζήτηση των επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτου, οι πωλήσεις παρουσίασαν άνοδο 13% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι. Συγκεκριμένα, ταξινομήθηκαν 8.999 νέα επιβατικά, έναντι 7.964 τον Ιούνιο του '14.
Στη κορυφή βρέθηκε η Nissan, με 978 μονάδες και μερίδιο 10.9%. Η επίδοση της ιαπωνικής εταιρίας τον Ιούνιο, είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί από την 3η στη 2η θέση των συνολικών πωλήσεων του έτους.
Η Volkswagen ήρθε 2η στη κατάταξη του Ιουνίου, με 804 μονάδες και μερίδιο 8.9%. Σε επίπεδο έτους, βρίσκεται πλέον 3η πίσω από τη Nissan (από 2η τον Μάιο). Πάντως, η διαφορά μεταξύ Nissan & VW είναι μικρή, με αποτέλεσμα το ντέρμπι μεταξύ των δυο εταιριών να συνεχίζεται...
Στη 3η θέση του Ιουνίου ήρθε η Opel, με 720 πωλήσεις (8.0%) ενώ εξακολουθεί να κατέχει την 4η θέση σε επίπεδο έτους, με διαφορά ασφαλείας από την Peugeot που ακολουθεί 5η.
Στο εξάμηνο, η Toyota βρίσκεται στη κορυφή, όμως τον Ιούνιο ήρθε 4η με 655 μονάδες και μερίδιο 7.3%.

Αναλυτικότερα:
Οι 10 πρώτες σε πωλήσεις εταιρίες Ιούνιος 2015

Εταιρία
Πωλήσεις
%
1
Nissan
978
10.9
2
Volkswagen
804
8.9
3
Opel
720
8.0
4
Toyota
655
7.3
5
Peugeot
612
6.8
6
Suzuki
588
6.5
7
Hyundai
554
6.2
8
Fiat
509
5.7
9
Seat
503
5.6
10
Citroen
414
4.6

Tα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα συνεχίζουν να αποτελούν τη δημοφιλέστερη επιλογή των αγοραστών. Τον Ιούνιο οι πωλήσεις τους κάλυψαν το 51.9% έναντι 46.8% για τα βενζινοκίνητα. 
Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 8.999 νέα επιβατικά που ταξινομήθηκαν, τα 4.672 αφορούσαν εκδόσεις diesel και τα 4.210 βενζίνης. Από τα υπόλοιπα, 80 είναι υβριδικά, 24 διπλού καυσίμου, 12 φυσικού αερίου και 1 ηλεκτρικό.
Το 95.8% επί των συνολικών πωλήσεων του Ιουνίου αφορούν επιβατικά με κινητήρα έως 1.600 κυβικά εκατοστά. 



Η Νissan βρέθηκε τον Ιούνιο στη κορυφή της ελληνικής αγοράς, για 2η συνεχόμενη φορά.

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 έκλεισε με αύξηση 15.1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Διατέθηκαν συνολικά 43.142 νέα επιβατικά αυτοκίνητα, έναντι 37.469 πέρσι. 
Οι 10 πρώτες σε πωλήσεις εταιρίες στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, στη χώρα μας, είναι οι εξής:
ΟΙ 10 ΠΡΩΤΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ – 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2015

ΕΤΑΙΡΙΑ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ
%
1
ΤΟΥΟΤΑ
4.563
10.6
2
ΝISSAN
4.188
9.7
3
VOLKSWAGEN
4.145
9.6
4
OPEL
3.502
8.1
5
PEUGEOT
2.964
6.9
6
SUZUKI
2.388
5.5
7
CITROEN
2.386
5.5
8
FIAT
1.972
4.6
9
FORD
1.937
4.5
10
HYUNDAI
1.841
4.3


H Suzuki, βρίσκεται στην 6η θέση της γενικής κατάταξης 6μήνου, κυρίως χάρη στο Swift (photo). Tη χωρίζουν, όμως, μόλις 2 μονάδες από την Citroen που ακολουθεί στην 7η θέση. 
Σκληρή μάχη δίνει και η Fiat με τη Ford (8η & 9η αντίστοιχα), με την ιταλική εταιρία να προηγείται με 35 μονάδες. 
Το 2ο εξάμηνο, αν και προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολο για τις εταιρίες αυτοκινήτου στη χώρα μας, θα φέρει σίγουρα ανακατατάξεις στο πίνακα των πωλήσεων. 


RETRO: H αγορά αυτοκινήτου 16 χρόνια πριν. 1ο εξάμηνο 1999.

Άνθηση γνώριζε η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου 16 χρόνια πριν, το 1999, με την φορολογία να είναι ευνοϊκότερη για τα Ι.Χ επιβατικά. 
Η χρονιά ξεκίνησε εντυπωσιακά, με 31.023 ταξινομήσεις, ενώ τον Ιούνιο οι πωλήσεις ανήλθαν σε 24.011 μονάδες. Συνολικά, το 1ο εξάμηνο του 1999 έκλεισε με 144.653 μονάδες. Ήταν φανερό ότι η δεκαετία του '90 θα τελείωνε με μια χρονιά-ρεκόρ για τα, ως τότε, ελληνικά δεδομένα.
Στη κορυφή των προτιμήσεων βρισκόταν και τότε η Toyota, με συνολικά 15.460 πωλήσεις στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου. 
Η ιαπωνική εταιρία διέθετε δυο μοντέλα της στο Top 10 των best sellers εκείνης της περιόδου. Την μικρομεσαία Corolla (4η γενικής) και το μεσαίο Avensis (8o), ενώ το νεοφερμένο μικρό Yaris, έδειχνε τη δυναμική του έχοντας ανέβει στη 16η θέση της κατάταξης, με 3.112 μονάδες.
Οι Opel και Hyundai συμπλήρωναν την πρώτη τριάδα, με τη γερμανική εταιρία να διαθέτει το δημοφιλέστερο σε πωλήσεις μοντέλο στη χώρα μας, το Astra
ΟΙ 10 ΠΡΩΤΕΣ ΣΕ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ – 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ 1999

ΕΤΑΙΡΙΑ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ
%
1
ΤΟΥΟΤΑ
15.460
10.7
2
OPEL
13.408
9.3
3
HYUNDAI
12.433
8.6
4
FIAT
12.381
8.6
5
CITROEN
10.982
7.6
6
VOLKSWAGEN
10.477
7.2
7
NISSAN
9.354
6.5
8
RENAULT
7.484
5.2
9
PEUGEOT
7,428
5.1
10
SUZUKI
7.140
4.9

H Toyota, με μοντέλα όπως η Corolla και το Avensis (photo), κατέκτησε τη 1η θέση των πωλήσεων στο 1ο εξάμηνο του 1999.


Tα 15 πρώτα σε πωλήσεις μοντέλα – 1ο εξάμηνο 1999

ΜΟΝΤΕΛΟ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ
1
Οpel Astra
7.731
2
Citroen Saxo
6.704
3
Hyundai Accent
6.525
4
Toyota Corolla
6.312
5
Nissan Almera
5.919
6
Fiat Seicento
5.069
7
Fiat Punto
4.765
8
Toyota Avensis
4.333
9
Hyundai Atos
4.230
10
Seat Ibiza
4.080
11
VW Polo
4.007
12
VW Golf
3.779
13
Peugeot 206
3.695
14
Opel Corsa
3.472
15
Citroen Xsara
3.292
To Opel Astra αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλές, κατακτώντας τη 1η θέση των πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του '99, με 7.731 μονάδες. Τη πρωτιά θα διατηρήσει ως το τέλος του έτους, διαθέτοντας συνολικά 13.258 μονάδες στη χώρα μας.

Οι τρεις πιο εμπορικές κατηγορίες εκείνο το διάστημα στην Ελλάδα, ήταν κατά σειρά οι εξής:
Μικρομεσαία (C), με ποσοστό 37.5%
Μικρά (Β), με ποσοστό 26.8%
Μεσαία (D), με ποσοστό 13.9%





Billy
Στοιχεία: ΣΕΑΑ
(photos αρχείο Bill Files)