Σελίδες

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα :

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει... έτσι και ο Τσίπρας. Πέντε μήνες "διαπραγματευόταν" για να κάνει τελικά δημοψήφισμα. Παρά το γεγονός ότι έως πριν λίγο καιρό διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Κρίμα, γιατί μετά από χρόνια διακυβέρνησης από πολιτικούς ψεύτες και απατεώνες, η Ελλάδα χρειαζόταν έναν συνετό και ειλικρινή πολιτικό. Δυστυχώς της έλαχε ένας πιο ψεύτης και πιο απατεώνας απο όλους τους άλλους. Το δημοψήφισμα ήταν (μάλλον) εξ'αρχής στην (κρυφή) ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι θα έδινε ελπίδες στο κόμμα να αμφισβητηθεί ανοικτά από τον λαό η ευρωπαική πορεία τη χώρας. Η ιδεολογία και η ιδεοληψία τους ΔΕΝ συμβαδίζει με τα ιδεώδη και τις θέσεις της Ευρώπης. Τους συμφέρει να απομονώσουν τη χώρα προς όφελός τους παρά να έχουν "εταίρους" στο λαιμό. Δεν θέλουν έλεγχο απο κανέναν. Υποκριτικές είναι και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι "νοιάζεται" για τα ευρωπαικά κεκτημένα. Μονο για τα κεκτημένα της πελατείας του νοιάζεται και για το καλό του κόμματος. Ο σταλινικός, οπισθοδρομικός Λαφαζάνης έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Σε πέντε μήνες έχουμε κάνει μόνο εχθρούς και το όνομα "Ελλάδα" στο εξωτερικό (ήδη τραυματισμένο από πριν) έχει γίνει πατσαβούρα, με ευθύνη αποκλειστικά δική τους.

ΑΝ προχωρήσει, λοιπόν, η κυβέρνηση σε δημοψήφισμα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μια: 





Βilly

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Μέγαρο Αντωνίου Δημητρίου-Ξενοδοχείον "Μεγάλη Βρετανία"

Αθήνα 1888-1890.
Το 1888 μετά το θάνατο του συνεταίρου του Σάββα Κέντρου, ο Ευστάθιος Λάμψας γίνεται ο μοναδικός ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία" και προσβαίνει στην πρώτη επέκτασή του. Από εκεί και η σπάνια αυτή εικόνα.
Μέγαρο Αντωνίου Δημητρίου-Ξενοδοχείον "Μεγάλη Βρεταννία"
Οδός Βασ. Γεωργίου Α' 2
Αρχιτέκτων: Theophil Hansen [γεν. 13.07.1813 – † 17.02.1891]
Κατεδάφιση: 1956 - 1957
Στη θέση του τον νεό ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία".

Αθήνα 26 Ιανουαρίου 1958.
Σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο όπου καταγράφεται το Μέγαρο Δημητρίου - το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία- κατεδαφισμένο.

"Από το αρχικό διώροφο κτίσμα του Θ. Χάνσεν (1844) διατηρήθηκαν ανακατασκευασμένες οι προ της εισόδου επί της οδού Βασ. Γεωργίου αψίδες, και το υπόλοιπο οικοδόμημα κατεδαφίστηκε (1957), για να δώσει την θέση του σε μία ΝΕΑ κατασκευή, όπου καταβλήθηκε προσπάθεια να διατηρήσει αυτή εξωτερικά το ιδιαίτερο νεοκλασικό ύφος του Χάνσεν.
Σε πρώτο πλάνο παρελαύνει πάνω στη Βασιλίσσης Σοφίας η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού ενώ χιονίζει...." (credit: Tobias Knut)




Αθήνα 1958-1959.
Σπάνιο ντοκουμέντο. 
"Hotel Le Petit Palais" - Μεγάλη Βρετανία...
Το καλοκαίρι του 1957 κατεδαφίζουν το αρχοντικό - κόσμημα που στέγασε αρχικά το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
Πρόκειται για το Μέγαρο Αντωνίου Δημητρίου, έργο του Δανού αρχιτέκτονα Theophil Hansen [γεν. 13.07.1813 – † 17.02.1891] που ανεγέρθηκε μεταξύ των ετών 1842-1844.
Στην παραπάνω φωτογραφία καταγράφεται η ανέγερση του νέου κτηρίου που κράτησε εξωτερικά -στην είσοδο- το ύφος του Μεγάρου Δημητρίου με την χαρακτηριστική τοξοστοιχία.
Πολιτικός Μηχανικός: Κώστας Βουτσινάς
Το διάστημα που γίνονται οι εργασίες ανέγερσης, το ξενοδοχείο λειτούργησε στο "Le Petit Palais", κτήριο του μεσοπολέμου που αποτελείτο από την πτέρυγα της Βουκουρεστίου και την πτέρυγα της Πανεπιστημίου.
Οι νέες πτέρυγες οικοδομήθηκαν την δεκαετία του 1920. Κατά την διάρκεια της επέκτασης της Μεγάλης Βρετανίας ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Στάθης Λάμψας αναγκάστηκε και νοίκιασε για 10 χρόνια (1923-1933) το Ανάκτορο του Πρίγκηπα Νικολάου - Μέγαρο Στέφανου Ψϋχα - νύν Ιταλική Πρεσβεία, Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας και Σέκερη 2.

Ας σημειωθεί επίσης οτι η πτέρυγα της Πανεπιστημίου εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 1930. 
Πηγή: Έλενα Παπανδρέου "Ιστορία του Ξενοδοχείου "της Μεγάλη Βρετανίας"

Επίσης,αριστερά στο βάθος, καταγράφεται η ανέγερση της τεράστιας πολυκατοικίας επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας 2-4-6 και Όθωνος 10. 
Εκεί υπήρχε το Μέγαρο Νεγρεπόντι-Λουριώτη με την θαυμάσια κιονοστοιχία, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα - μηχανικού : Eugène Troump [γεν. 1843 – † ;]. Το μέγαρο Νεγρεπόντι-Λουριώτη εκτιμάται οτι ανεγέρθηκε γύρω στα 1878 και κατεδαφίστηκε τον Απρίλιο του 1957. 




Κείμενο: Δέσποινα Δρεπανιά

photos: αρχείο Ε.Λ.Ι.Α (1) 
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ. Ταξίδι από το ένδοξο παρελθόν στο σήμερα. (2)
Vyron Papadopoulos (3)

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

H Ελλάδα στο ευρώ


Παρακολουθώντας από το εξωτερικό τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ομολογώ ότι τα πράγματα έχουν πάρει μια ολίγον ανησυχητική τροπή.
Δε νομίζω ότι χρειάζεται να κάνω καμία ιδιαίτερη ανάλυση των γεγονότων. 
Όμως, πέρα από το ακατανόητο των ενεργειών της κυβέρνησης, πρέπει να αναφέρω το εξής:
Η σημερινή ηγεσία δεν έχει λάβει εντολή από τον λαό να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης, ούτε να ρισκάρει την πορεία της μέσα στην Ε.Ε. 
Είναι ευνόητο ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. 
Ορισμένοι δημαγωγοί, συνομωτούν ευθαρσώς εναντίον του εθνικού συμφέροντως, αλλά πάνε ενάντια και στη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικου λαού, φλερτάροντας με την απομόνωση και την αποδυνάμωση της χώρας. 
Ας ελπίσουμε πως, έστω και την τελευταία στιγμή, θα πρυτανεύσει η λογική και η κυβέρνηση θα συνεργαστεί (επιτέλους) με τους εταίρους μας. Όσο περισσότερο καθυστερεί να το κατανοήσει αυτό, τόσο ακριβότερα θα το πληρώσει ο ίδιος ο λαός, για τον οποίο υποτίθεται ότι αγωνίζεται.
 Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη 




Billy

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ο οικισμός "Νέα Ανατολή" και το κτίριο της Γ.Α.Δ.Α


Ο προσφυγικός οικισμός "Νέα Ανατολή" (φωτό πάνω), βρισκόταν στο τετράγωνο των Λεωφ. Αλεξάνδρας, Πανόρμου, Αμπελακίων και Δημητσάνας, στους Αμπελοκήπους. Επρόκειτο για έναν οικισμό με κακές συνθήκες διαβίωσης, στον χωρο του οποίου λειτουργούσε και αγορά. 
Το 1958 ξεκίνησε η κατεδάφισή του. Σε αυτόν τον χώρο θα ανεγερθεί πολλά χρόνια αργότερα το μέγαρο της Αστυνομίας. Η έκταση για τον σκοπό αυτό παραχωρήθηκε κατά τη διάρκεια της χούντας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Αθήνας, στις 8 Ιουνίου 1970, Την παραχώρηση της είχε ζητήσει με έγγραφό του ο υπουργός Δημ. Τάξης, Στυλιανός Παττακός.  
Μετά τη πτώση της δικτατορίας, τα σχέδια για την ανέγερση του πολυώροφου κτιρίου δεν ακυρώνονται. Το γεγονός αυτο ξεσηκώνει αντιδράσεις και, μετέπειτα, το Δημοτικό Συμβούλιο ακυρώνει τη δωρεά (στις αρχές του 1975) θεωρώντας ότι η έκταση ανήκει στο δήμο. Όμως, το Δημόσιο και η νέα ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είχαν διαφορετική γνώμη. 
Το κτίριο της Γ.Α.Δ.Α, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μετά τη δικτατορία, φορείς και Δήμος Αθηναίων (με δήμαρχο τον Ιωάννη Παπαθεοδώρου) αξίωσαν την ακύρωση της κατασκευής του πολυώροφου κτιρίου και τη δημιουργία χώρου πρασίνου. Τελικά, παρά τις αντιδράσεις, η ανέγερσή του υλοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '70. 
(photo: Billy)



Billy

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Πωλήσεις αυτοκινήτων Μάιος 2015

Με σημαντική αύξηση στις πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων έκλεισε ο Μάιος, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι.
Συγκεκριμένα, διατέθηκαν 9.070 αυτοκίνητα, έναντι 7.459 τον Μάιο του 2014 (+21.6%).
Περίπου το 60% εκ του συνόλου, φαίνεται ότι αφορούσε εταιρικές πωλήσεις (rent a car & leasing). 
Σε επίπεδο έτους οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 15.7%, καθώς στο πεντάμηνο διατέθηκαν 34.142 νέα επιβατικά έναντι 29.505 το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. 

Στη κορυφή της κατάταξης βρέθηκε τον Μάιο η Nissan, με 968 μονάδες και μερίδιο αγοράς 10.7%. Ακολουθησε στη 2η θέση η Toyota, με 942 μονάδες (10.5%), ενώ 3η ήρθε η Peugeot με 725 μονάδες. 
Αναλυτικότερα, οι 10 πρώτες σε πωλήσεις εταιρίες τον Μάιο, ήταν οι εξής.
ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Μάιος 2015

ΕΤΑΙΡΙΑ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ
%
1
NISSAN
968
10.7
2
TOYOTA
942
10.5
3
PEUGEOT
725
8.0
4
VOLKSWAGEN
718
7.9
5
OPEL
701
7.7
6
FIAT
629
6.9
7
CITROEN
528
5.8
8
SUZUKI
525
5.8
9
MERCEDES
346
3.8
10
FORD
337
3.7

Στο έτος η Toyota εξακολουθεί να προηγείται, με συνολικά 3.908 πωλήσεις και μερίδιο 11.4%. Η VW διατηρεί τη 2η θέση με 3.341 πωλήσεις (9.8%), όμως η Nissan είναι 3η με μικρή διαφορά από τη γερμανική εταιρία. έχοντας διαθέσει 3.210 αυτοκίνητα (μερίδιο 9.4%).
Τη πρώτη πεντάδα κλείνουν οι Opel, με 2.782 πωλήσεις (8.1%) και η Peugeot, που επιδεικνύει ιδιαίτερη δυναμική φέτος, με 2.352 πωλήσεις (6.9%)
H Nissan ήρθε 1η σε πωλήσεις στη χώρα μας τον Μάιο, ενώ βρίσκεται στη 3η θέση της γενικής κατάταξης στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2015.(photo: Nissan Micra)


Η Peugeot κατέκτησε την 3η θέση των πωλήσεων τον Μάιο, ενώ στο πεντάμηνο βρίσκεται στη 5η θέση της κατάταξης. (photo: Peugeot 208)


Αναδρομή: Η ελληνική αγορά αυτοκινήτου τον Μάιο του 1966

Σημαντική αύξηση στις ταξινομήσεις νέων Ι.Χ. αυτοκινήτων σημειώθηκε τον Μάιο του 1966 σε σχέση με τον Απρίλιο του ίδιου έτους, στις δύο μεγαλύτερες αγορές της χώρας.
Στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, οι πωλήσεις επιβατικών ανήλθαν σε 988 μονάδες, έναντι 670 του Απριλίου. Στη κορυφή βρέθηκε η Volkswagen, με 166 αυτοκίνητα. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωναν η Ford (Αγγλίας, Γερμανίας & ΗΠΑ)  με 127 μονάδες και η Fiat με 112 μονάδες.

Στον τομέα Θεσσαλονίκης (ευρύτερη περιοχή Κεντρικής Μακεδονίας) ταξινομήθηκαν τον Μάιο 287 Ι.Χ. επιβατικά (ξεπέρασαν τα 290 μαζί με τα επιβατικά Δ.Χ) . Εδώ κυριάρχησε η Opel, κατακτώντας τη 1η θέση με συνολικά 74 πωλήσεις. Να σημειωθεί ότι η γερμανική εταιρία ταξινόμησε λιγότερα αυτοκίνητα στην Αθήνα, όπου ήρθε στη 5η  θέση με 56 μονάδες, πίσω από την Peugeot (4η με 62 μονάδες).
 H VW κατέκτησε τη πρώτη θέση των πωλήσεων στην πρωτεύουσα, αλλά και πανελλαδικά, 
τον Μάιο του 1966

Μάιος 1966. Η Opel σημείωσε εξαιρετική επίδοση στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ήταν 1η σε πωλήσεις, με σημαντική διαφορά από τον ανταγωνισμό. Στην πρωτεύουσα ήρθε στη 5η θέση. 
(photo: Opel Rekord '66)




Billy
Στοιχεία: ΣΕΑΑ
(photos αρχείο bill files)

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο ηθοποιός Sir Christopher Lee


 Πέθανε ο ηθοποιός Κρίστοφερ Λι σε ηλικία 93 ετών την περασμένη Κυριακή το πρωί. 

Ο ηθοποιός νοσηλευόταν καθώς υπέφερε από αναπνευστικά προβλήματα.

Εγινε γνωστός για το ρόλο του ως Κόμης Δράκουλας σε μια σειρά από δημοφιλείς Hammer Horror ταινίες.

Μετρούσε παραπάνω από 275 τίτλους και δεν έπαψε ποτέ να ανανεώνει το κοινό του

Ο ρόλος του Κόμη Δράκουλα ήταν εκείνος που σημάδεψε την καριέρα του Κρίστοφερ Λι που γεννήθηκε το 1922 στο Λονδίνο ως  Κρίστοφερ Φρανκ Καραντίνι Λι (γιός Ιταλίδας κοντέσας και Βρετανού στρατιωτικού). Υποδύθηκε για πρώτη φορά τον Κόμη το 1958 δίπλα στον καθηγητή Βαν Χέλσινγκ, ήρωα με τον οποίο είχε ταυτιστεί από την δική του πλευρά ο στενός φίλος του Λι, Πίτερ Κούσινγκ.

Ο «Κόμης Δράκουλας» υπήρξε παραγωγή της Hammer Films, θρυλικής εταιρίας που ειδικεύτηκε στις ταινίες τρόμου. Η τεράστια επιτυχία της είχε ως αποτέλεσμα να γυριστούν πολλές ακόμη με τον Λι στον ίδιο ρόλο που έγινε ταυτόσημος με το όνομά του.

Ο ίδιος ο Κρίστοφερ Λι ωστόσο, δεν συμπαθούσε τον χαρακτηρισμό «θρύλος του τρόμου», κάτι που είχε επισημάνει και στην συνάντηση που είχα μαζί του στο Λονδίνο με αφορμή τον πρώτο «Αρχοντα των δαχτυλιδιών». Ο ηθοποιός έλεγε πάντοτε ότι είχε εξελιχθεί και ήταν αλήθεια.

Εμβληματικός ρόλος στην κινηματογραφική καριέρα του ήταν επίσης ο Φρανσίσκο Σκαραμάνγκα στην ταινία Τζέιμς Μποντ «Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι», όπου τον 007 είχε υποδυθεί ο Ρότζερ Μουρ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι παίζοντας τον Σάρουμαν στην τριλογία του «Αρχοντα» και στην τριλογία του «Χόμπιτ» καθώς επίσης τον Κόμη Ντοκου στην δεύτερη τριλογία του «Πολέμου των άστρων», ο Λι είχε καταφέρει να ανανεώσει το κοινό του έχοντας ξεπεράσει τα 80 του!!

Για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση ο Λι μετρούσε παραπάνω από 275 τίτλους, έχοντας αρχίσει στα μέσα της δεκαετίας του 1940 με την σειρά «Kaleidoscope». Το 1948 εμφανίστηκε στον κινηματογραφικό «Αμλετ» του Λόρενς Ολίβιε.

Παρά τις αντιρρήσεις του ο τρόμος έπαιξε ρόλο στην καριέρα του. Είχε παίξει εκτός πολλών άλλων στην «Μούμια», στη «Μάσκα του Φρανκενστάιν» και στα «Πύρινα μάτια του Μαύρου Πύργου» του Τέρενς Φίσερ, στο «Η νεκοκεφαλή εκδικείται» του Φρέντι Φράνσις, στο «Αίμα του Φου Μαν Τσού» του Χεσούς Φράνκο,  αλλά και στον «Μύθο του Ακέφαλου Καβαλάρη» του Τιμ Μπάρτον.

Μια από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του Κρίστοφερ Λι για την οποία ένιωθε ιδιαίτερα υπερήφανος είναι το «Jinnah» όπου υποδύθηκε τον ιδρυτή του Πακιστάν. «Θεωρώ τον ρόλο εξαιρετικά σημαντικό γιατί η  ευθύνη στους ώμους μου ήταν τεράστια» είχε πει.

Εν τω μεταξύ παρά την ηλικία του, ο Κ. Λι εξακολουθούσε να παραμένει στις επάλξεις. Η επόμενη ταινία του θα ήταν το «The 11th» με την Ούμα Θέρμαν η οποία επρόκειτο να διανεμηθεί το 2016.

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Γυναίκες στη Κρήτη του '70

Κρήτη, αρχές δεκαετίας '70. Ο Phillip Hughes, με τη φωτογραφική του μηχανή, απαθανατίζει τοπία και ανθρώπους σε σκηνές από την καθημερινή ζωή, κυρίως στο Ηράκλειο, 
Οι γυναικείες μορφές δεν απουσιάζουν. Ο φακός του τις αιχμαλωτίζει σε στιγμές ανύποπτες, χαρίζοντας μας ενδιαφέρουσες εικόνες από την Ελλάδα του χθες.

Συνάντηση φιλενάδων με φόντο τη Κρήνη Μοροζίνι, στο Ηράκλειο,γύρω στο 1970

Μητέρα και κόρη σε περίπατο, 1970

Κοπέλες χορεύουν παραδοσιακούς χορούς σε κάποια εορταστική εκδήλωση. Ηράκλειο, 1970.

Περιμένοντας το λεωφορείο, στις Γούρνες της Κρήτης, ανατολικά του Ηρακλείου. 

Σκουπίζοντας τον δρόμο, κάπου στο Ηράκλειο, γύρω στο 1971.

1970. Δύο μοντέρνες κοπέλες κάνουν βόλτα στο Ηράκλειο, προσπερνώντας τον παραδοσιακό μεταφορέα με το κάρο.



Billy
photos by Phillip Hughes




Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Θίασος Κοτοπούλη 1927

Ο Βασίλης Λογοθετίδης, τέταρτος από δεξιά στη δεύτερη σειρά, στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη το 1927. Δίπλα του εκ δεξιών ο Αλέξης Μινωτής. Στην πρώτη σειρά, δεύτερη από δεξιά, η Γεωργία Βασιλειάδου σε ηλικία 30 ετών, δίπλα της από αριστερά η Νίτσα Τσαγανέα και δίπλα της η Μαρίκα Κοτοπούλη.



κείμενο: Έλυα Γκίκα
φωτό: ΘΕΑΤΡΟ (facebook)

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Χρυσό Βραβείο για την ιστοσελίδα της Finos Film από τα Digital Media Awards '15



Διάκριση της Finos Film, για την ιστοσελίδα  της. Η εταιρία,μέσω της επίσημης σελίδας της στο facebook,ανακοίνωσε τα εξής: 

"Χτες το βράδυ ολοκληρώθηκε η Τελετή Απονομής των DIME 2015, με το διαμάντι του ελληνικού κινηματογράφου να αποσπά το χρυσό βραβείο στην κατηγορία Best Thematic Sites στον τομέα της ψυχαγωγίας. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της ιστοσελίδας πραγματοποιήθηκε από την Boomar, και το βραβείο παρέλαβαν η Χριστίνα Σιγάλα και ο Στάθης Καμβασινός.

Είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτή τη διάκριση και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς, που μας βοηθάτε με την αγάπη σας να κρατάμε ζωντανή την πολιτιστική μας κληρονομιά!"

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

70s ελληνικό καλοκαίρι

Χανιά, Κρήτη
Ελλάδα 1971.

Chania, Crete
Greece 1971.




[photo by east med wanderer]

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Τζαμί Τζισταράκη

Μοναστηράκι, δεκαετία '50

Περιοχή: οδός Άρεως 1 & Πανδρόσου (πλατεία Μοναστηρακίου)
Έτος: 1759
Περιγραφή
Μουσουλμανικό τέμενος που οικοδομήθηκε από τον Οθωμανό βοεβόδα των Αθηνών Τζισταράκη. Σύμφωνα με την παράδοση, κατά την παρασκευή του απαιτούμενου για την οικοδομή ασβέστη, χρησιμοποιήθηκε το υλικό ενός κίονα από τον ναό του Ολυμπίου Διός, το πιθανότερο όμως είναι ότι επρόκειτο για κίονα της παρακείμενης ρωμαϊκής βιβλιοθήκης του Αδριανού. Σήμερα στεγάζει παράρτημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Το 1966 ευπρεπίστηκε καταλλήλως προκειμένου να προσευχηθεί ο εξόριστος τότε στην Ελλάδα έκπτωτος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Ιμπν Σαούντ.


(photo by James Bruke)

Μοναστηράκι 1915 
(photo by George Higgins Moses)

c. 1928

1973





κείμενο: eie.gr
φωτογραφίες: αρχείο bill files

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Καλό μήνα

Ο Ιούνιος, ή Ιούνης, ή Κερασινόν (Ποντιακά), είναι ο έκτος μήνας του έτους κατά τοΙουλιανό και το Γρηγοριανό Ημερολόγιο κι έχει 30 ημέρες.
(-wikipedia)



Καλό μήνα σε όλες & όλους





[photo by Nicole McGuire]