Σελίδες

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Oι εχθροί (1965)

Στις 18 Οκτωβρίου 1965 έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους, η δραματική ταινία της Finos Film, "Οι εχθροί".
Το σενάριο είναι του Νίκου Φώσκολου και η σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου.

Υπόθεση: Ένας δημοσιογράφος, ο Αλέκος, (Αλεξανδράκης) γράφει με πάθος εναντίον της διαφθοράς που επικρατεί στην κοινωνία, στην εφημερίδα που δουλεύει,
Αυτό τον φέρνει πολλές φορές αντιμέτωπο με τον εισαγγελέα, ο οποίος είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων (Βύρων Πάλλης).
Μια μέρα τον καλεί στο γραφείο του να συζητήσουν και εκεί, ο δημοσιογράφος θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν περιστατικό. Ένας νεαρός , ο Στέφανος (Φ. Γεωργίτσης), έχοντας μείνει ανάπηρος στη κατοχή, μισεί οτιδήποτε γερμανικό και προξενεί ζημιές σε ό,τι του θυμίζει τη Γερμανία και τους Γερμανούς.
Αυτή τη φορά έχει οδηγηθεί στον εισαγγελέα εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσε σε ένα γερμανικό αυτοκίνητο. Εκεί θα τρέξει η αδελφή του, Άννα (Τζ. Ρουσσέα), ώστε να παρακαλέσει να μη τον τιμωρήσουν. Τελικά θα μεσολαβήσει ο ίδιος ο δημοσιογράφος που ερωτεύεται την νεαρή κοπέλα.
Ο Στέφανος είναι άνεργος και συνδέεται για χρόνια με μια κοπέλα, τη Γίτσα (Κ. Χέλμη), η οποία έχει βαρεθεί τη φτώχεια και θέλει να ξεφύγει από τη μιζέρια. Έτσι, έχει αρχίσει να κάνει παρέα με τον Λεωνίδα, έναν νεαρό (Τζανετάκος) που τον ενδιαφέρει μόνο η διασκέδαση και η καλοπέραση.
Ο Αλέκος κάνει πρόταση γάμου στην Άννα, αν και η υπερπροστατευτική μητέρα του δεν είναι υπέρ αυτής της εξέλιξης.
Παράλληλα, η κοπέλα του Στέφανου πιστεύει τις υποσχέσεις του Λεωνίδα και της παρέας του και ,μαζί με άλλες κοπέλες, ετοιμάζεται να φύγει στο εξωτερικό ώστε να εργαστεί σαν χορέυτρια, όπως νομίζει.
Ο Αλέκος ανακαλύπτει πως ετοιμάζεται να φύγει ένα πλοίο από τον Πειραιά, με γυναίκες που προωθούνται από κύκλωμα στο εξωτερικό.  Το θέμα δημοσιέυεται αποκλειστικά στην εφημερίδα του. Ο εισαγγελέας είναι επίσης ενήμερος και επεμβαίνει, με αποτέλεσμα τη σύλληψη του κυκλώματος και των γυναικών, μέσα στις οποίες βρίσκεται και η Γίτσα. Καλεί τον δημοσιογράφο στο γραφείο του ώστε να είναι ο πρώτος που θα γράψει την είδηση. Εκεί ο Αλέκος θα έχει έναν έντονο διάλογο με την αρχηγό της ομάδας, μια πρώην πόρνη η οποία γνωρίζει ποιός είναι και του αποκαλύπτει το ένοχο παρελθόν της μητέρας του. Ο κόσμος του ξαφνικά γκρεμίζεται. Ετοιμάζεται να παρετηθεί από την εφημερίδα, θεωρώντας ότι δεν είναι άξιος πια να γράφει κατακρίνοντας τους άλλους. Όμως, κάποιο πρόσωπο από το παρελθόν θα τον κάνει να αλλάξει γνώμη.
Εν τω μεταξύ, ο Στέφανος μόνος πια, αποφασίζει πως η μόνη λύση γι'αυτόν είναι να φύγει στο εξωτερικό. Την τελευταία στιγμή επιστρέφει η κοπέλα του μετανιώμένη, όμως ο Στέφανος δεν θα ενδώσει. Η μοίρα θα τον οδηγήσει στη Γερμανία, εχοντας συνειδητοποιήσει πια ότι ο πόλεμος ανήκει στο παρελθόν.

Παίζουν: Αλέκος Αλεξανδράκης, Τζένη Ρουσσέα, Αλέκα Κατσέλη, Φαίδων Γεωργίτσης, Νότης Περγιάλης, Ανδρέας Ντούζος,΄Κατερίνα Χέλμη, Αλέκος Τζανετάκος, Βύρων Πάλλης, Νανά Σκιαδά, Σπύρος Καλογήρου, Κώστας Πρέκας, Δημήτρης Μπισλάνης, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Ζωή Ευθυμίου, Στράτος Παχής, Ζέτα Αποστόλου, Γκόλφω Μπίνη, Γιώργος Κωβαίος.

Αλέκος Αλεξανδράκης & Ανδρέας Ντούζος, σε σκηνή της ταινίας,


Καλή σκηνοθεσία, δυνατό καστ ηθοποιών, αν και δεν κρύβει το "Φωσκολικό" του σενάριο (με ό,τι θετικό και αρνητικό αυτό συνεπάγεται). Πολύ καλή ερμηνεία από την Κατερίνα Χέλμη, ειδικά στη σκηνή του αποχωρισμού.
H ταινία έκοψε 308.880 εισιτήρια και ήρθε στη 13η θέση ανάμεσα σε 101 ταινίες, τη σαιζόν 1965-1966.




Billy
(photos/screenshots by Billy)

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Καλλιθέα 1976

Καλλιθέα, Ιούνιος 1976.  Το τρόλλευ της γραμμής 1 ανεβαίνει τη λεωφόρο Θησέως με κατεύθυνση προς τη πλατεία Αττικής. Εδώ, βρίσκεται στο ύψος της οδού Σαρανταπόρου. 




Billy
Photo: David Rostance (αρχείο bill-files)

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

55 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Λογοθετίδη


Σαν σήμερα το 1960, έφυγε από κοντά μας ο σπουδαίος κωμικός Βασίλης Λογοθετίδης. Με τις εκπληκτικές θεατρικές ερμηνείες του σε περισσότερα από 300 θεατρικά έργα, αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, κατακτώντας μια μοναδική θέση στο πάνθεον των Μεγάλων Ελλήνων ηθοποιών. Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε μόνο σε 12 ταινίες, μερικές εκ των οποίων όμως, αποτέλεσαν σταθμούς της κινηματογραφικής τέχνης στην Ελλάδα. Για πολλά χρόνια και ως το τέλος της ζωής του, παρτενέρ του ήταν η Ίλια Λιβυκού, με την οποία υπήρξαν ζευγάρι και στη ζωή. Ο Λογοθετίδης όμως ήταν ένας βαθιά μοναχικός άνθρωπος και σπίτι του ήταν το θέατρο. Στο “τελευταίο του ταξίδι” τον συνόδευσαν 50,000 άνθρωποι, ενώ ξεχώρισε ένα στεφάνι που έγραφε “ανώνυμος θεατής απ’ την πλατεία”



(facebook)

Στάση για τηλέφωνο

Μάιος 1969. Ναύτης τηλεφωνεί από περίπτερο του κέντρου της Αθήνας. Για πολλά χρόνια τα περίπτερα εξυπηρετούσαν και τις επικοινωνιακές ανάγκες του κόσμου, όμως το συγκεκριμένο διέθετε και μεγάλη ποικιλία σε γυαλιά ηλίου. Σε πολλά σχέδια και χρώματα...



photo: Roger Wood (Corbis)

H ελληνική αγορά αυτοκινήτου 60 χρόνια πριν. Φεβρουάριος 1955


Κατά τη δεκαετία του '50, η χώρα μας διέθετε μια ιδιαίτερα μικρή σε όγκο αγορά.
Παρόλα αυτά, η αύξηση του αριθμού επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο και έως τα μέσα της δεκαετίας του '50, ήταν σημαντική για τα τότε δεδομένα, παρά τα προβλήματα που υπήρχαν στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου (οικονομική κατάσταση, περιορισμός εισαγωγών οχημάτων, περιορισμοί στα καύσιμα κλπ).
Μέχρι τα τέλη του 1954 κυκλοφορούσαν 15.110 επιβατικά, εκ των οποίων τα 9.810 ήταν ιδιωτικής χρήσης και τα υπόλοιπα 5.300 δημόσιας χρήσης (ταξί/αγοραία).
Όπως είναι φυσικό, η ακριβής εικόνα της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου εκείνης της εποχής, είναι αμφίβολο αν έχει καταγραφεί συστηματικά από κάποιον φορέα.
Ας δούμε όμως τις τάσεις που επικρατούσαν 60 χρόνια πριν, το 1955, στο αντίστοιχο διάστημα που διανύουμε. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από την εφημερίδα "Ναυτεμπορική", η οποία έκανε μια προσπάθεια καταγραφής των ταξινομήσεων νέων (και μεταχειρισμένων) αυτοκινήτων στη πρωτεύουσα, εκείνη την εποχή. Εδώ θα αναφερθούμε στο διάστημα από 1η έως 17η Φεβρουαρίου 1955.

Ο συνολικός αριθμός νέων επιβατικών που φαίνεται ότι διατέθηκαν, στο συγκεκριμένο διάστημα, αγγίζει τα 100 αυτοκίνητα περίπου (Αθήνα).
Το προβάδισμα το έχει η Fiat με 16 μονάδες, κυρίως χάρη στο μικρό οικογενειακό μοντέλο "1100". Η Ford ακολουθεί με 11 μονάδες, με πιο εμπορικά μοντέλα τα βρετανικά 4πορτα οικογενειακά Consul και τα γερμανικά 2πορτα Taunus 12M.
Ψηλά δείχνει να βρίσκεται η Mercedes, με 9 μονάδες, κάτι που πιθανόν να οφείλεται στο κομμάτι της αγοράς ταξί, Μέσα στις δημοφιλέστερες εταιρίες βλέπουμε να είναι η βρετανική Standard, με τα προσιτά μικρά 4πορτα "Eight" & " Ten" (με κινητήρες 803 & 948 κ. εκ. αντίστοιχα), η οποία φαίνεται να διέθεσε 7 μονάδες. Η Opel ακολουθεί με 6 αυτοκίνητα, με το Olympia (Rekord) να καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των πωλήσεων της γερμανικής εταιρίας.
Με μια μονάδα διαφορά ακολουθεί η αμερικάνικη Chevrolet (5 συνολικά), τα μοντέλα της οποίας ήταν δημοφιλή ως ταξί εκείνη την εποχή στην Ελλάδα. Τα Opel και τα Chevrolet εισάγονταν στη χώρα μας από την ΕΛΦΙΝΚΟ Α.Ε.
Η Volkswagen ακολουθεί με 4 αυτοκίνητα, ενώ τον ίδιο αριθμό αυτοκινήτων διέθεσε και η βρετανική Austin-Morris.
Άλλες εταιρίες που ταξινόμησαν καινούργια αυτοκίνητα στη πρωτεύουσα ήταν oi Peugeot (μοντέλο "203"), Renault, Hillman, DKW, Plymouth, Dodge, Vauxhall, Citroen, Borgward, Volvo, Simca, καθώς και οι αμερικάνικες Willys-Overland ,Studebaker και Pontiac. Βέβαια όλες οι παραπάνω, περιορίστηκαν σε πωλήσεις του ενός έως τριών αυτοκινήτων έκαστη, πράγμα λογικό αν σκεφτούμε το συνολικό μέγεθος της αγοράς.
Σχετικά περιορισμένος ήταν ο αριθμός μεταχειρισμένων επιβατικών που ταξινομήθηκαν, με πολλά από αυτά να αφορούν τα κλασικά αμερικάνικα Jeep.
H Fiat διέθεσε τα περισσότερα αυτοκίνητα στην Αθήνα, πριν 60 χρόνια, στο διάστημα από 1 έως 17 Φεβρουαρίου 1955. Στη φωτογραφία το μικρό Fiat "1100", το οποίο ήταν το πιο επιτυχημένο μοντέλο της εταιρίας και, πιθανότατα, το εμπορικότερο μοντέλο της εγχώριας αγοράς εκείνη τη περίοδο.


Η Ford φαίνεται πως ήταν η 2η σε ταξινομήσεις εταιρία στη πρωτεύουσα τον Φεβρουάριο του '55. Τα δημοφιλέστερα μοντέλα ήταν το γερμανικό Taunus 12m (photo), αποκλειστικά με 2πορτο αμάξωμα, και τα βρετανικά Consul. Διατέθηκαν επίσης κάποια μεγαλύτερα αμερικάνικα μοντέλα της εταιρίας, τα οποία πιθανόν κυκλοφόρησαν ως ταξί. 



Τα προσιτά οικογενειακά μοντέλα μικρού κυβισμού, "Eight" & "Ten" (photo), έκαναν την βρετανική Standard, μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά στις ταξινομήσεις Ι.Χ. της Αθήνας, τον Φεβρουάριο του 1955. 

Τον Φεβρουάριο του 1955 η Chevrolet αποτελούσε τη δημοφιλέστερη αμερικάνικη εταιρία στη χώρα μας. Αυτό ίσχυε άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια και θα συνέχιζε ως το τέλος της δεκαετίας του '50.  Εκείνη τη χρονιά διέθετε τα νέας σχεδίασης μοντέλα, που είχαν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα μας ήδη στα τέλη του 1954. 




Billy
Στοιχεία: Ναυτεμπορική (αφορούν ταξινομήσεις οχημάτων στην πρωτεύουσα, 1-17/2/1955)
επεξεργασία στοιχείων: Billy 
Στοιχεία κυκλοφορούντων επιβατικών 1954: ΕΛΣΤΑΤ
photos: αρχείο bill-files




Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Πωλήσεις αυτοκινήτων Ιανουάριος 2015

Με μειωμένες τις πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων ξεκίνησε η νέα χρονιά, στη χώρα μας.
Συνολικά, διατέθηκαν 5.848 καινούργια Ι.Χ τον Ιανουάριο, έναντι 6.381 τον αντίστοιχο μήνα πέρσι (-8.4%). Από αυτά, τα 3.658 ταξινομήθηκαν στην Αθήνα και άλλα 489 στη Θεσσαλονίκη.
Η Toyota κυριάρχησε τον πρώτο μήνα του έτους, με 870 μονάδες και μερίδιο 14.9%.
Ακολούθησε, στη 2η θέση, η Opel με 553 μονάδες (9.5%). Η δυναμική της γερμανικής εταιρίας αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, με την έλευση του νέου Corsa.
Στη τρίτη θέση κατετάγη η VW με 526 μονάδες (9.0%), ενώ τη πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το γκρουπ της PSA, με τη Citroen 4η και την Peugeot 5η.
Αναλυτικότερα:
Πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων – Ιανουάριος 2015
Α/Α
ΕΤΑΙΡΙΑ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ
ΠΟΣΟΣΤΟ
1
TOYOTA
870
14.9%
2
OPEL
553
9.5%
3
VOLKSWAGEN
526
9.0%
4
CITROEN
435
7.4%
5
PEUGEOT
434
7.4%
6
FORD
392
6.7%
7
NISSAN
316
5.4%
8
SUZUKI
299
5.1%
9
SKODA
273
4.7%
10
HYUNDAI
251
4.3%


Με πρωτιά της Toyota ξεκίνησε το 2015 στην Ελλάδα. (φωτό: Toyota Yaris)


Η ελληνική αγορά αυτοκινήτου 50 χρόνια πριν

Οι πωλήσεις νέων Ι.Χ. στη χώρα μας μισό αιώνα πριν, το 1965, ανήλθαν σε 16.306 μονάδες, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά. Ο μεγαλύτερος όγκος των πωλήσεων επιτεύχθηκε στο 2ο εξάμηνο του έτους.
Δημοφιλέστερη εταιρία αναδείχθηκε η Volkswagen η οποία, χάρη στον Σκαραβαίο, κέρδισε τη πρώτη θέση των πωλήσεων (από τη 2η θέση ένα χρόνο πριν). Ακολούθησε, με μικρή διαφορά, η Ford στη 2η θέση (από 1η το 1964) ενώ στη 3η θέση βρέθηκε η Fiat, θέση την οποία κατείχε και το προηγούμενο έτος. 
H VW ήταν η 1η σε πωλήσεις εταιρία στην Ελλάδα 50 χρόνια πριν, το 1965. 




Billy
Στοιχεία: ΣΕΑΑ & ΕΛΣΤΑΤ
(photos: αρχείο bill-files)

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Γερμανία 1945: Μια γυναίκα υπερασπίζεται το ποδήλατό της

Γερμανία: Το 1945, μετά το τέλος του 2ου Π.Π., το ποδήλατο αποτελούσε ένα ποθητό μεταφορικό μέσο και χρειαζόταν ειδική άδεια για να κυκλοφορείς με ένα τέτοιο. Στη φωτογραφία, ένας Ρώσος στρατιώτης προσπαθεί να αποσπάσει με τη βία το ποδήλατο μιας Γερμανίδας, στο Βερολίνο. Προφανώς δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία για αυτό. 




(photo: germanhistoricdocs)

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Το κτίριο της Χ.Α.Ν.Θ


Το κτίριο της Χ.Α.Ν. στη Θεσσαλονίκη, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '30. 
Η Χ.Α.Ν.Θ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης) ιδρύθηκε το 1921.Πρόκειται για ένα κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό σωματείο, με εθελοντική συμμετοχή νέων ανθρώπων. 
Αρχικά στεγάστηκε σε ένα μικρό νοικιαζόμενο κτίριο, όμως μετά την παραχώρηση έκτασης από το ελληνικό κράτος, ξεκίνησε η ανέγερση του εικονιζόμενου κτιρίου, το 1927. Αποπερατώθηκε το 1934. 



Billy
(photo αρχείο billy files)

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Επίσκεψη στον Παρθενώνα


Ελληνίδες, μετανάστριες της Αυστραλίας σε αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στον Παρθενώνα, πριν την αναχώρησή τους. Δεκέμβριος 1963.


(photo by Otis Imboden)

Στη πόλη του φωτός


Zευγάρι αγκαλιάζεται με φόντο την Αψίδα του Θριάμβου. Παρίσι 1960.


(photo by Thomas Nebbia, National Geographic Creative)

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Πολιτική κρίση και συγκρούσεις στην Αθήνα του 1965


Εικόνα από τις ταραχές στο κέντρο της Αθήνας, στις 20 Αυγούστου 1965. Αιτία, η ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης στον Ηλία Τσιριμώκο, από τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Ήταν μόνο ένα κεφάλαιο από την κρίση που είχε ξεσπάσει μετά την παραίτηση του  Γεωργίου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, λόγω της σύγκρουσης του με τα Ανάκτορα.
Αμέσως μετά, ορκίστηκε  Πρωθυπουργός ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, μέλος της Ένωσης Κέντρου, του οποίου η κυβέρνησης  δεν πήρε ψήγο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία της βουλής και έπεσε, στις 4 Αυγούστου. Ο βασιλιάς τότε έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Στέφανο Στεφανόπουλο, ο οποίος δεν δέχθηκε να προχωρήσει χωρίς την έγκριση του κόμματος, του οποίου η πλειοψηφία θα στήριζε μια κυβέρνηση μόνο υπό τον Παπανδρέου.
Κατόπιν αυτού ο Κωνσταντίνος αναθέτει την εντολή στον Τσιριμώκο, ο οποίος σχηματίζει κυβέρνηση στις 20 Αυγούστου. Οι διαμαρτυρίες στους δρόμους κορυφώνονται και το ίδιο βράδυ η αστυνομία βρίσκεται αντιμέτωπη με 15.000 διαδηλωτές. Οδοφράγματα στήθηκαν, περίπτερα καταστράφηκαν και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν. Συγκρούσεις σημειώνονται σε όλο το κέντρο... Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Ιπποκράτους, Αιόλου, Πατησίων, Σοφοκλέους, πλατεία Κοτζιά, Ακαδημίας κλπ. Όσο πέρναγε η ώρα τα πνεύματα οξύνονταν όλο και περισσότερο. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της Δημοκρατίας και του Γεωργίου Παπανδρέου. Οι τραυματίες έφτασαν τους 150 (πολίτες και αστυνομικοί). Το άλλο πρωί, μετά τη λήξη των επεισοδίων, ο Ηλίας Τσιριμώκος επισκέφτηκε το κέντρο και διέταξε την σύλληψη όσων οργάνωσαν τη συγκέντωση!
Στις 28 Αυγούστου ο Τσιριμώκος ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του από τη βουλή.Το αποτέλεσμα, για άλλη μια φορά, είναι το ίδιο. Καταψηφίζεται με 159 κατα και 135 υπέρ. Απέναντί του βρήκε 134 βουλευτές της Ένωσης Κέντρου, 22 της ΕΔΑ (της οποίας βουλευτής υπήρξε και ο ίδιος) και 3 Προοδευτικών.
Υπέρ ψήφισαν 98 βουλευτές της Ε.Ρ.Ε του Κ. Καραμανλή, 26 βουλευτές της ομάδας του Νόβα και 11 της ομάδας του Τσιριμώκου.
Η κρίση φάνηκε να τελειώνει μετά από πολλές διαβουλεύσεις οι οποίες οδήγησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Στέφανο Στεφανόπουλο , στις 17 Σεπτεμβρίου 1965/ Τελικά ο Στεφανόπουλος κατάφερε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή στις 24 Σεπτεμβρίου, με 152 υπέρ  και 148 κατά (126 της Ένωσης Κέντρου και 22 της ΕΔΑ).
Η κυβέρνηση αυτή θα ασκήσει τα καθήκοντά της έως τις 21 Δεκεμβρίου 1966, οπότε η Ε.Ρ.Ε. αποσύρει την εμπιστοσύνη της προς αυτή. Ο Κων, Καραμανλής έρχεται σε συμφωνία με τον Γ. Παπανδρέου και τα Ανάκτορα για υπηρεσιακή κυβέρνηση και διεξαγωγή εκλογών εντός μερικών μηνών, μέσα στο 1967.
Οι εκλογές αυτές δεν θα γίνουν ποτέ.... οι Συνταγματάρχες πρόλαβαν τις εξελίξεις.




Billy.
Photo: AP/Wire - αρχείο billy Files

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Καλό Μήνα

Ο δεύτερος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο είναι ο κουτσός Φεβρουάριος ή Φλεβάρης, ο Κουτσοφλέβαρος, με 28 ημέρες στα κοινά έτη και 29 στα δίσεκτα, κάθε τέσσερα χρόνια (χρονολογίες που διαιρούνται ακριβώς με το 4, όπως 2008, 2012, 2016 κ.ο.κ.). - wikipedia



ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΕΣ & ΟΛΟΥΣ!